Kompaktkameraer er ikke lenger leketøy. De beste kompaktkameraene er i stand til å levere bilder som teknisk ikke står tilbake for kostbare systemkameraer, og du kan ha dem med deg overalt.
Ikke rart at de avanserte kompaktkameraene er blant de mest populære ferie- og ekstrakameraene blant entusiaster og yrkesfotografer. Noen av dem går i lommen, andre byr på litt bedre bruksegenskaper i bytte for aningen mer volum. Det vil forundre oss om ikke mange fotografer finner et kompaktkamera under juletreet i år – til seg selv eller til noen som har fortjent det.
Vi har ikke befattet oss med tradisjonelle kompaktkameraer med små bildebrikker – de er rett og slett ikke på samme nivå bildemessig som mer moderne kompaktkameraer med bildebrikke på 1″ eller større. Men for dem som ikke setter de strengeste kravene til bildekvalitet under alle lysforhold, vil for eksempel både Canon PowerShot G16 og Fujifilm X30 være gode valg med mange gode fotografiske egenskaper.
Her er våre utvalgte tips:
De ikke fullt så kompakte
De kalles kompaktkameraer, men er gjerne på størrelse med en liten speilrefleks. Objektivet kan ikke skiftes ut, og kombinasjonen kamera og objektiv er gjerne finstemt og har ekstremegenskaper som kraftig zoom og/eller høy lysstyrke. Våre gavetips er ingen unntak.
Sony Cyber-shot RX-10 Sony var først ute med å kombinere et kompaktkamera med relativt stor bildebrikke og et objektiv som på en vanlig speilrefleks ville krevd bæresele å dra på. Bildebrikken er Sonys egen 1″ bakbelyst CMOS på 20 megapiksler – den samme som sitter i den prisbelønte RX-100-serien. Men i stedet for et lommevennlig kamera som RX-100 har Sony kombinert bildebrikken med et kraftig og lysterkt Carl Zeiss zoomobjektiv tilsvarende 24–200 mm f/2.8. Objektivet er fremragende, bildestabilisatoren også, og ytelsen er på godt speilrefleksnivå. Kameraet er robust bygget i metall, og værforseglet, det har en manuell zoom- og fokusring, en god elektronisk OLED-søker og vippbar LCD-skjerm. Her er også WiFi med NFC-oppkobling, og en betjening som speilrefleksbrukere vil finne seg hjemme i. Kameraet med objektivet som dekker supervidvinkel til god tele med f/2.8 over hele zoomområdet, veier litt over 800 gram bruksklart.
Bildekvaliteten er i godt lys helt sammenlignbar med større speilreflekskameraer, objektivet av høy klasse, og ikke minst: videoegenskapene kan sammenlignes med dedikerte videokameraer, og måler seg bra mot DSLR-video. CMOS-brkken brukes da også i enkelte av Sonys profesjonelle videokameraer. Kameraet tar Full HD med inntil 60 bilder i sekundet, har innebygd 3 EV ND-filter, mikrofoninngang og høretelefonutgang. Dessuten kan kameraet strømme ukomprimert HDMI til eksterne lagringsmedier.
Du får kjøpt Sony Cyber-shot RX-10 for ca 7.500 kroner.
Panasonic Lumix FZ1000 og Leica V-lux (typ 114) er tvillingkameraer som bortsett fra den ytre designen er teknisk identiske. Bortsett fra noen kosmetiske forskjeller er den eneste forskjellen prisen og at Leica V-lux leveres med en lisens på Adobe Lightroom. De er uten tvil direkte konkurrenter til Sony RX-10.
Bildebrikken er åpenbart den mer eller mindre den samme 1″ Sony-brikken som sitter i Cyber-shot RX-10, og bildekvaliteten ganske sammenlignbar. Men Panasonic og Leica har lagt inn støtte for 4K video der Sony nøyer seg med Full HD. Også objektivet er forskjellig. Disse kameraene har en Leica-zoom tilsvarende 25–400 mm f/2.8–4 med 5-aksers bildestabilisator, men vekten på kamera med objektiv er likevel ikke mer enn ca. 830 g. Autofokusen er ekstremt hurtig, og slår mange speilreflekskameraer, og serieopptak er enda raskere enn hos Sony, med inntil 12 bilder/sekund. En rekke videoformater er tilgjengelig med høy kvalitet, også her er det både manuell zoom og elektronisk myk zoom om man vil. Tvillingkameraene har ekstern inngang for mikrofon, men i motsetning til Sony ikke hodetelefonutgang eller ND-filter.
Du får kjøpt Panasonic Lumix FZ1000 for ca 7.500 kroner og Leica V-lux for ca. 10.000 kroner.
Kompakte, men kompetente
Canon PowerShot G7 X er en nyskapning fra Canon i den tradisjonsrike G-serien. Til det ytre har det mer til felles med den kompakte PowerShot S-serien, og går også lett ned i en brystlomme. Bildemessig er det fullt på høyde med de mest avanserte G-seriemodellene, og Canon har etter alt å dømme brukt samme Sony-brikke som de ovennevnte kameraene. Det er altså en 1″ bildebrikke, og har en Canon-zoom tilsvarende 24–100 mm f/1.8–2.8. Canon har ikke ofret størrelse og vekt for en søker, men G7 X har en stor vippbar «selfieskjerm» på 3″. Her er også alle ventelige kommunikasjonsmuligheter med WiFi og NFD, og selvsagt Full HD video med opp til 60 progressive bilder i sekundet. Det fine objektivet gir skarpe bilder, og rundt objektivet sitter en ring som kan programmeres til en rekke ulike funksjoner.
Du får kjøpt Canon PowerShot G7 X for littover 5.000 kroner.
Sony Cyber-shot RX-100 III er som navnet antyder den tredje utgaven av RX-100-serien, og det på kort tid. I motsetning til de to foregående har «III» fått innebygd elektronisk søker, men har samtidig mistet tilbehørsskoen for blitz. Objektivet er en Zeiss zoom tilsvarende 24–70 mm f/1.8–2.8 som foldes inn i kameraet når det ikke brukes. Den elektroniske søkeren felles også inn, og med sine enkle former er kameraet lett å ta i en jakke- eller brystlomme.
Bildebrikken er den samme Sony 1″ CMOS som i de andre RX-100-kameraene, og resultatene er ikke overraskende, fremragende. Mye av teknikken utenom objektivet og det ytre ellers er hentet fra RX-10, og bildeegenskapene skuffer heller ikke. Dette kameraet klarer middels og gode lysforhold fremragende, og gjør en brukbar jobb også i dårlig lys. Videoegenskapene er også fremragende, selv om videoopptak med et så lite kompaktkamera er upraktisk. Kanskje det beste kompaktkameraet i lommestørrelse noensinne.
Du får kjøpt Sony Cyber-shot RX-100 III for ca 7.000 kroner.
Kompakte og kompromissløse
Fujifilm X100T er også en ny versjon av et velprøvd kamera. Siden den første X100 ble lansert for vel fire år siden, har vi sett X100S og nå X100T som klare forbedringer av et allerede utmerket kamera. Bildebrikken er Sonys store (APS-C-format) 16MP X-Trans CMOS II med faseregistrerende sensorer for hurtig autofokus, den geniale hybridsøkeren har fått 2,3 Mp OLED som elektronisk og mer avansert innfelling av informasjon som optisk søker. Her er den samme skarpe vidvinkelen uten zoom (23 mm f/2.0 – tilsv. 35 mm), og de samme gode betjeningsfunksjonene som gir kontroll til fingerspissene. Men Fujifilm har oppgradert videoegenskapene og ytelsene kraftig. Nå tar kameraet opp Full HD med 60 progressive bilder i sekundet, det har inngang for ekstern mikrofon og tillater eksponeringskontroll under opptak. En ny hybrid elektronisk/mekanisk lukker tillater stillegående fotografering helt ned til 1/32.000 sekund.
Ingen andre kompaktkameraer holder følge med Fujifilm X100T når det gjelder bildegjengivelse i svake lysforhold, og under alle lysforhold har kameraet en naturlig gjengivelse som verdsettes høylydt av fotografer. Bildebrikken og -kvaliteten er den samme som i systemkameraet Fujifilm X-T1. Det eneste X100T «mangler» er en bildestabilisator og zoom, ellers har det liten konkurranse blant kompaktkameraer.
Du får kjøpt Fujifilm X100T til for ca. 11.000 kroner.
Leica D-lux og Panasonic Lumix LX100 er også to tvillingkameraer, og kanskje det ypperste du får av kompaktkameraer akkurat nå før jul. De har lett gjenkjennelige ytre designforskjeller, men er teknisk like ellers. Lumix LX100 har et lite fingergrep på forsiden som gir god ergonomi, mens Leica D-lux nok vinner på sin eleganse og sine rene linjer. Også her er forskjellen dessuten at Lumix LX100 leveres uten lisens på Lightroom, som Leica-brukere får inkludert. Begge har en meget god innebygd elektronisk søker med 2,8 millioner piksler.
Kameraene kombinerer Panasonic utmerkede FourThirds bildebrikke med et meget spesielt Panasonic-konstruert Leica-objektiv med optisk bildestabilisator. Dette objektivet er et lite mesterverk i kompakt objektivdesign, og dekker et brennviddeområde tilsvarende 24–75 mm med lysåpning f/1.7–2.8. Bildebrikken er mindre enn Fujifilms APS-C-format eller Leicas X-serie, men betydelig større enn både Sonys 1″-brikke og de små bildebrikkene som tradisjonelt har vært brukt i kompaktkameraer. Teknisk er dette et kamera som best kan sammenlignes med Olympus’ og Panasonics profesjonelle systemkameraer, og tvillingkameraet kommer også som første kompaktkamera med støtte 4K video. Størrelsen er slik at du får det ned i en vestlomme, men ikke i skjortelommen. Både autofokus, skuddtakt og respons er fullt på høyde med Panasonics beste systemkameraer, og den kompakte zoomen felles automatisk inn når kameraet slås av.
Vi mener at zoomobjektivet kombinert med video- og stillbildeegenskaper og ikke minst ytelse gjør disse kameraene mer anvendelige enn konkurrentene, og setter en ny standard for små kompaktkameraer. Dette er et kamera som du alltid kan få førsteklasses resultater med, enten det er ditt førstevalg eller et ekstrakamera til ferie- og reservebruk. Prisen vil vi betegne som et meget godt kjøp – sjekk hva lyssterke kvalitetszoomer koster.
Årets anbefalte kompaktkamera blir dødt løp mellom Panasonic Lumix LX100 og Leica D-lux.
Du får kjøpt Leica D-lux for ca 9.000 kroner, og Panasonic Lumix LX100 for ca. 8.000 kroner.
Comments are closed.