Årets kompaktkamera 2013

Det blir solgt stadig færre kompaktkameraer, men det er de billigste og enkleste som taper i konkurransen med mobilkameraer. De mer avanserte kompaktkameraene holder stand, og vel så det. Mange fotografer ser dem som interessante supplement eller alternativer til store systemkameraer når de oppdager at bildene blir like gode.

Tidligere denne uken har vi kåret Årets store systemkamera 2013,  Årets kompakte systemkamera 2013, Årets ultrakompakte systemkamera 2013 og Årets systemkamera til videofilming 2013.

De siste par årene er klassen for kompaktkameraer blitt revolusjonert. Der de fleste digitale kompaktkameraer har vært ute av stand til å levere bilder i tilnærmelsesvis samme kvalitet som systemkameraer, har vi fått en rekke nye kameraer med egenskaper som utfordrer systemkameraene. Først ut var Leica, som med sin X1 i 2009 for første gang introduserte et digitalt kompaktkamera med en bildebrikke i APS-C-format, samme format som det store flertallet av systemkameraer. Året etter fulgte Fujifilm X100, som hadde samme størrelse på bildebrikken, men samtidig introduserte en hybrid optisk/elektronisk søker i et kamera som direkte henvendte seg til dem som likte Leica-kameraene. Senere har flere produsenter fulgt; Canon, Nikon, Sony, Ricoh, og Fujifilm og Leica igjen. Sony lanserte til og med fullformatbrikke i sitt kompaktkamera RX1 i 2012.

I 2013 kom det hele fem nye kompaktkameraer med stor bildebrikke: Fujifilm X100S, Leica X Vario, Nikon Coolpix A , Ricoh GR og Sony Cyber-shot DSC-RX1R. I tillegg slapp Sony to kompaktkameraer med 1″ bildebrikke, Cyber-shot RX100 II og RX-10. Vi har også vurdert det vi mener var fjorårets beste tradisjonelle kompaktkameraer med mindre bildebrikke, Canon PowerShot G16 og Fujifilm X20.

Alle disse kameraene tar utmerkede bilder, og alle er svært gode kompaktkameraer. De er også så forskjellige at det kan være vanskelig å sammenligne. Likevel har vi våget oss på å gjøre et utvalg. Først ble det klart at i dette kobbelet, når ikke Canon PowerShot G16 og Fujifilm X20 helt opp. De har begge zoom, søkere og lyssterke objektiver, men bare i godt lys blir bildene vanskelige å skjelne fra de andre  kandidatene. To “oppfriskede” modeller, Sony Cyber-shot DSC-RX1R og Cyber-shot RX100 II byr på lite nytt fra året før. Førstnevnte er dessuten veldig dyr. Bildene blir fremragende, men kameraet er og blir for spesielt interesserte. Ingen av dem har heller innebygde søkere. Leca X Vario og Nikon CoolPix A tar også begge fremragende bilder, men Leicaen koster mer enn det smaker, mens Nikons kandidat må se seg slått av Ricoh GR. Da gjenstår disse tre:

Skjermbilde 2013-04-17 kl. 12.12.34
Ricoh GR

3. plass: Ricoh GR

Vi ble imponert av Ricoh GR. Bildebrikken er en 16 Mp APS-C CMOS, og objektivet tilsvarende 28 mm f/2.8 er meget bra. Det er altså ingen zoom hermen både kamera og optikk tåler meget god sammenligning med de fleste speilreflekskameraer i entusiastklassen når det kommer til teknisk bildekvalitet. Vi savner en innebygd søker, men du kan kjøpe en optisk søker som tilbehør. Kameraet er virkelig kompakt, dette går i skjortelommen. Ytelsen er bra, men uten bildestabilisator krever det litt av fotografen å få skarpe bilder under ugunstige lysforhold. Både lysmåling, farger og skarphet er utmerket – bildene er det ingenting å si på – uansett hva du sammenligner med.

Vi mener Ricoh GR fortjener en tredjeplass i dette selskapet, for sin kombinasjon av virkelig kompakte mål, solid byggekvalitet, smart brukervennlighet og fremragende bildeegenskaper.

 

Sony Cyber-shot RX-10
Sony Cyber-shot RX-10

2. plass: Sony Cyber-shot RX-10

Denne nyheten kom på høsten, men i skrivende øyeblikk har vi ikke rukket å teste det skikkelig ennå (test kommer i Fotografi). Vi har imidlertid hatt anledning til å prøve det ut under lanseringen i Stockholm i fjor høst, og siden bildebrikken er den samme som sitter i dne velprøvde Cyber-shot RX-100, vet vi hvilken filkvalitet vi kan forvente – den er bra.

Bildebrikken er som nevnt en 1″ CMOS-brikke, og den har 20 millioner bildepunkter. Det gir noen begrensninger under dårlige lysforhold, men Sony byr på en unik, lyssterk zoom, som gjør dette kameraet til en svært interessant nyskapning. Objektivet, et Carl Zeiss Vario-Sonnar 8,8–73,3 mm med f/2.8 hele veien, tilsvarer bildevinklene til 24–200 mm og har optisk bildestabilisator. Samtidig har kameraet innebygd -3EV ND-filter, som gjør den høye lysstyrken enda mer anvendelig. Søkeren er en høyoppløst OLED-søker, og skjermen en 1,3 Mp LCD-skjerm som kan vippes. Kameraet veier ca. 800 gram skuddklart, altså som et lite speilreflekskamera med en normal-zoom. Men her får du altså 8x zoom, skikkelig vidvinkel og skikkelig tele – med høy lysstyrke. Som prikken over i’en har Sony Cyber-shot RX-10 også sterke videoegenskaper, bedre enn noen kompaktkameraer vi hittil har sett. en meget god nr. 2.

X100S_Black_Front
Fujifilm X-100s, her i svart.

1. plass og Årets kompaktkamera 2013: Fujifilm X-100S

Fujifilm X-100S er suveren vinner av klassen kompaktkamera. Dette er ikke bare en kosmetisk oppgradering fra X-100. Fjorårets modell har fått helt ny bildebrikke – Fujifilms 16 Mp X-Trans CMOS, som kombinerer faseregistrerende autofokus med tradisjonell kontrastfølsom AF, og har en gjengivelse og følsomhet som utmerket måler seg mot betydelig dyrere kameraer, også fullformatkameraer. Samtidig har Fujifilm X-100S fått en forbedret utgave av den geniale hybrid-søkeren: Høyere oppløsning på den elektroniske søkeren, og med den optisks søkeren, som du kobler inn når du ønsker, har du nå digitalt splittbilde ved manuell fokusering. Objektivet er det samme, glimrende 23 mm f/2.0 (tilsvarer 35 mm i fullformat), som er superskarpt på alle blendere, dog ikke like skarpt over hele bildeflaten. Kameraet er også vesentlig kjappere, en del mindre betingsedetaljer er forbedret, og videomulighetene er blitt oppgradert.

Et allerede suverent kompaktkamera er blitt betydelig bedre. Trenger du ikke utskiftbar optikk, og er du ute etter et allround-kamera du alltid har med, er dette rett og slett det beste kjøpet du kan få i dag. Det er også etter vår mening det beste kompaktkameraet som er laget. En soleklar førsteplass.

 

PolaWork

Gi oss din mening

Er du enig med Fotografis redaksjon, eller ville du hatt en annen vinner? Gi uttrykk for din mening i kommentarfeltet. Alle som deltar med en kommentar er med i trekningen av en signert utgave av Bjørn Sterris fotobok “Polaroid work”.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
To vidvinkelzoomer med IS fra Canon
Canon har lansert to nye vidvinkelzoomer i supervidvinkel-klassen. Begge har optisk bildestabilisator...
Read More
0 replies on “Årets kompaktkamera 2013”