Den største gruppen systemkameraer i 2013, var denne kategorien ultrakompakte kameraer, de uten innebygd søker. De telte ikke færre enn 14 ulike produkter, og mange av dem kunne vært en verdig vinner. Her er de fire beste etter Fotografis mening.
Tidligere denne uken har vi kåret Årets store systemkamera 2013 og Årets kompakte systemkamera 2013.
I vår bedømmelse har vi lagt vekt på at kameraene er virkelig kompakte, også med objektiver. Halvkompakte kameraer uten søker faller mellom to stoler når det er så mange kameraer med søker i omtrent samme størrelse. Og at de ellers gir høy bildekvalitet, er brukervennlige og hurtige. Her er Fotografis kåring av de fire beste:
4. plass: Sony Alpha NEX-5T
Dette er tredje generasjon Sony NEX-5, og ingen stor oppgradering fra NEX-5R, som kom året før. Fysisk har de ikke endret seg mye, men brukervennlighet og funksjonalitet er betydelig bedret siden den første NEX-5 kom i 2010. Det de har felles er en stor APS-C bildebrikke i et kompakt format. NEX-5T med skjermsøker, men uten optisk søker. Objektivutvalget til NEX-seriens E-fatning begynner å bli bra, med en miks av zoomer og Sony og Carl Zeiss faste brennvidder. Kameraet er så lite at de lengste teleobjektivene – selv om de er relativt kompakte – føles veldig store. Kameraet kan også benytte Sony A-fatning optikk med adapter, og Sonys fine 2,4 Mp elektroniske søker (ekstrautstyr).
NEX-5T har fått innebygd WiFi med NFC-tilkobling og hybrid autofokus som kombinerer kontrastsøkende AF med faseregistrerende AF på bildebrikken. Bildekvaliteten ivaretas av en god 16 Mp CMOS-brikke, men den begynner å bli litt utdatert – uten å være dårligere av den grunnen. mens NEX-5Ts største styrke er det kompakte formatet, er det samtidig dets største svakhet. brukervennligheten kunne vært bedre. For mange blir det for smått. Det er likevel ikke lite nok til å gå i lommen – ikke en gang med et av «pannekakeobjektivene». Da må lommen være stor. Et solid kamera, med bra video også, men det når ikke lenger enn til vår 4.-plass.
3. plass: Samsung NX300
For hver generasjon nye kameraer fra Samsung, gjør produsenten tydelige sprang videre i funksjonalitet og bildekvalitet. NX300 er så langt det koreanske selskapets fremste ultrakompakte kamera, og på mange måter toppmodellen i utvalget. Samsung NX300 har en ny 20 Mp APS-C CMOS-brikke med innebygde faseregistrerende sensorer for raskere autofokus, særlig når motivet beveger seg. Bildekvaliteten er svært, svært bra, og med denne modellen er JPEG-kvaliteten også kommet på et meget godt nivå. Samsung har etterhvert fått et bra utvalg objektiver, bl.a. en serie meget kompakte «pannekakeobjektiver». Flere av objektivene har gitt svært gode resultater i våre tester.
Samsung NX300 er meget solid bygd, vesentlig i metall, og gir gjennomgående et utmerket kvalitetsinntrykk. Skjermen er en hele 3,3″ stor vippbar OLED-skjerm, og er nå blitt berøringsfølsom, slik som Samsungs mobiler og nettbrett. At Samsung kan mobil, ser vi også på den fine integrasjonen mellom kamera og apper (både Android og iOS), via det innebygde WiFi-systemet, som faktisk er tokanals for hurtigere bildeoverføring. Dessverre har ikke Samsung åpnet for ekstern søker. Kameraet er svært kompakt, grepet er OK, og mange vil like det forklarende menysystemet. Bildestabilisator er ikke innebygd i huset, men i en del av objektivene. Ytelsen, bildekvaliteten og de svært gode kommunikasjonsmulighetene trekker opp, og det kompakte målet er avgjørende for at vi velger å kåre Samsung NX300 til 3. beste ultrakompakte systemkamera.
2. plass: Olympus PEN E-P5
Ikke av de aller minste, men denne toppmodellen i PEN-serien er et solid kvalitetskamera med fotografiske egenskaper som er en blanding av OM-D-modellene E-M1 og E-M5. Olympus PEN E-P5 har samme bildebrikke som E-M5, en 16 Mp CMOS med svært god detaljering og hurtighet. Kameraet hadde den raskeste autofokusen hos noe speilløst kamera da det kom, og bortsett fra følgefokus er det ikke mange speilreflekser som slår det, heller. Det tar kjappe 9 bilder/sekund med fokus på første bilde, 5 b/s med følgefokus, lukkeren stopper på 1/8000 sekund, og den innebygde bildestabilisatoren er den samme 5-veispatenten som ble introdusert med E-M5, men her krympet til et mindre kamera. Sammen med det gode utvalget av kompakte Micro Four Thirds-objektiver, gjør det at den som bruker en PEN E-P5 lett får en lang rekke veleksponerte og skikkelig skarpe bilder, selv under mindre gode lysforhold.
Kameraet er også bygget for å tåle en del. Det er ikke værsikret, men det er så tett sammenføyd med solide materialer – stort sett i metall – at det er bare det som mangler. Det er ingen søker, men Olympus’ gode EVF-søker kan kjøpes i tillegg (mer eller mindre den samme som i E-M1). Da blir ikke kameraet så kompakt lenger, men det er altså en mulighet. Den klare pekeskjermen kan vippes opp og ned, og bare i godt utelys volder den problemer. Med innebygd WiFi kan du delvis styre kameraet fra en mobil eller et nettbrett, og overføre bilder. Olympus PEN E-P5 kan selvsagt også ta Full HD video, men dette er ikke førstevalget for en videoentusiast. Kombinert med den effektive bildestabilisatoren er likevel et så kompakt kamera nyttig til en del videomuligheter.
Mulighetene er så mange at de kan bli overveldende, og vi rekker ikke nevne alt her. Bildekvaliteten er superb, og JPEG-brukere vil sjelden savne råfiler (du kan selvsagt ta RAW også). Dette kunne utmerket godt vært årets vinner. Hvorfor Olympus PEN E-P5 likevel «bare» blir vår nr. 2, kan du lese nedenfor.
1. plass og Årets ultrakompakte systemkamera 2013: Panasonic Lumix GM-1
Når vi finner Panasonic Lumix GM-1 på topp, så er det en kombinasjon av kameraets utrolig kompakte mål, kvalitet i alle ledd (bygge-, bilde- og brukskvalitet) og ytelse. Kameraet er i grove trekk en Lumix GX-7 krympet ned i lommeformat, og det er en formidabel slektning å bygge på. Dette er et Micro Four Thirds-kamera, og dermed med et stort utvalg kompakte objektiver, og Panasonic har utviklet en nytt, ultrakompakt kit-objektiv – en 12–32 mm F3,5–5,6, som ikke måler stort når den er slått sammen, men yter kameraet stor rettferdighet med optisk kvalitet. Bildebrikken er den samme 16 Mp CMOS-brikken som sitter i GX-7, men den er lirket inn i et miniatyrisert ytre. Miniatyrisering er nøkkelen her. Kameraet er ikke stort større enn en 10-pakke sigaretter, for de som husker disse. Og det er et fullverdig medlem i Micro Four Thirds-familien.
De fleste funksjoner og egenskaper fra GX-7 er med, kameraet har WiFi, men Panasonic måtte droppe NFC, fordi standardkomponentene ikke kunne skaffes miniatyrisert. Bildestabilisatoren må du ha i objektivet (kit-objektivet har), og her er selvsagt søkeren droppet. Derimot har den lille tassen innebygd oppfellbar blitz. Ytelsen er sterk, her er bl.a. elektronisk lukker med 1/16.000 sekund, og her er en utmerket 3″ pekeskjerm som gjør det store antallet funksjoner lettere tilgjengelig. Full HD video gir også hyggelig kvalitet, absolutt på høyde med de fleste speilreflekskameraene. Det viktigste GM-1 har «arvet» fra GX-7 er nok bildekvaliteten. Og i et så lite kamera er det bra at den oppnås stort sett med automatikk.
Her er altså et fullblods systemkamera som glir ned i skjortelommen med påmontert zoom, og gir bilder som under alle bortsett fra ekstremsituasjoner, kan sammenlignes med hva som helst både i oppløsning, kontrast og fargegjengivelse. Et lite ekstra fingergrep er anbefalt tilbehør. Lumix GM-1 får vår ypperste anbefaling som årets ultrakompakte systemkamera for at det er lite, uten at det går ut over bildekvalitet eller ytelse. En milepæl i miniatyriseringen av systemkameraer.
Gi oss din mening
Er du enig med Fotografis redaksjon, eller ville du hatt en annen vinner? Gi uttrykk for din mening i kommentarfeltet. Alle som deltar med en kommentar er med i trekningen av en signert utgave av Bjørn Sterris fotobok “Polaroid work”.
Comments are closed.