Årets store systemkamera 2013

Her er Fotografis tre nominerte til «Årets store systemkamera 2013».
Her er Fotografis tre nominerte til «Årets store systemkamera 2013».

Hvilket store systemkamera, eller speilreflekskamera, var det beste i året som gikk? Fotografi har testet de fleste og nominert de tre beste. I dag kårer vi vinneren, og begrunner vårt valg.

Kampen om topp-plassen er tøff, for det er tre meget gode kameraer vi har å velge mellom. Spørsmålet er også hvilke kriterier som legges til grunn for kåringen. Kanskje er dine prioriteringer annerledes? Da vil du muligens falle ned på en annen rekkefølge. Her er Fotografis liste over de tre beste:

Nikon D7100
Nikon D7100

3. plass: Nikon D7100

Et formidabelt kamera med mange av egenskapene hentet fra Nikons dyrere fullformatkameraer. Bildebrikken er en 24 Mp CMOS i DX-format, sannsynligvis ganske identisk med den som sitter i Pentax K-3, og produsert av Sony. Bildebrikken har ikke lavpassfilter, og det gir høy skarphet og fin detaljoppløsning. Nikon D7100 har hentet AF-modulen fra D4 og D800, og har lynkjapp utløserrespons. Det er solid og godt værbeskyttet, og kommer med to minnekortplasser. En 3,2″ stor og høyoppløst skjerm er av de bedre, og søkeren viser 97 % av motivet. Videoopptak blir gode, og kameraet har inngang for mikrofon, samt utgang for monitor/hodetelefon. Men skjermen er fast, og autofokusen fungerer ikke godt nok til videoopptak.

Bildekvaliteten er svært god, og dynamikk og bildestøy er er blant klassens beste. Et skår i gleden er en underdimensjonert buffer. Selv om kameraet klarer 7 bilder i sekundet, stopper det før det første sekundet er nådd, for bufferen klarer bare seks bilder i sekvens (5 bilder hvis du lagrer både JPEG og råfiler). Det er rett og slett en alvorlig begrensning for mange fotografer. Nikon D7100 kunne vært en verdig vinner om det ikke var for de to neste.

EOS-70D-FRT-VARI-ANGLE-MONITOR-OPEN-w-EF-S-18-135mm-IS-STM
Canon EOS 70D

2. plass: Canon EOS 70D
Canon introduserte med EOS 70D en ny generasjon hybrid CMOS-brikke med Canons mest avanserte autofokussystem hittil. Det har en ny 20 Mp CMOS i en tanke mindre format enn Nikon D7100, men forskjellen er ubetydelig. EOS 70D er resultat av en jevn evolusjon, der Canon modell for modell gjør mindre forbedringer, mens de i blant kommer med vesentlige forbedringer, som bildebrikken i EOS 70D. Dette er en bildebrikke som har en unik dobbeltfunksjon: i tillegg til å registrere lyset med 20 millioner fotodioder, fungerer det meste av bildebrikken under autofokusering slik at halvparten av pikslene registrerer avstanden ved faseregistrering. Ved selve eksponeringen brukes samtlige 2o megapiksler til opptaket igjen. Dette gir EOS 70D en helt annen AF-respons når du bruker LiveView til stillbilder og videoopptak, enn tidligere, og er best blant speilreflekskameraene på dette når du bruker Canons STM-objektiver. Denne dobbelt-piksel-AF-en gir imidlertid ikke følgefokus, men EOS 70D har også tradisjonell faseregistrerende autofokus når du bruker den opstiske søkeren, den samme som EOS 7D.

Kameraet gir utmerket bildekvalitet, og viser Canons gode videoteknologi ved å gi særdeles skarpe og jevne videoopptak – også under middels gode lysforhold. Den vridbare pekeskjermen og mikrofoninngang med manuell justerbarhet øker ytterligere verdien som videokamera, men EOS 70D mangler dessverre utgang for hodetelefon. Kameraet er generelt hurtig, skuddtakten er opp til 7 bilder/sekund, og WiFi-mulighet åpner for rask kommunikasjon med bilder. Canon EOS 70D er et svært fleksibelt entusiastkamera med det beste fra Canons tidligere APS-C-format-kameraer, og flere viktige nyvinninger. Det er bygget solid, om ikke like værsikret som de aller tøffeste konkurrentene, det har bare en minnekortplass, og en søker som kunne vært større. Anvendeligheten både til video og stillbilder, innebygd WiFi-kommunikasjon og gjennomgående høy bildekvalitet bidrar til å gjøre det til Fotografis utpekte som nest beste speilrefleks i 2013.

K3_18135_bg5_front
Pentax K-3

1. plass og Årets store systemkamera 2013: Pentax K-3

Det ha vært jevnt og ikke enkelt å peke ut vår vinner. Men etter en samlet vurdering var vi ikke i tvil: Det måtte bli Pentax K-3. Dette kameraet måler seg jevnt med konkurrentene i nesten alle egenskaper, men topper dem i enda flere. Det er, kanskje ved siden av det speilløse Olympus OM-D E-M1, det mest solide og best værsikrede kameraet i 2013. Det har en stor søker med 100 % søkerbilde, to minnekortplasser, fremragende ergonomi og høy ytelse, med bl.a. 8,3 bilder/sekund og en stor buffer som gir 23 RAW-bilder i serie. Kameraet har også utmerket automatikk for den late eller usikre, men utmerker seg først og frmest med den høye grad av manuell og styrt automatisk kontroll den bevisste fotografen kan utnytte. Legg til at Pentax-systemet har markedets beste bakoverkompatibilitet med eldre optikk, og et spesielt godt utvalg kompakte, lyssterke og gode objektiver med fast brennvidde tilpasset APS-C-formatet – det har ikke de to konkurrentene like mye av.

Bildekvaliteten er også av høy klasse, med en 24 Mp CMOS-brikke uten optisk lavpassfilter er kameraet i stand til å fange detaljer som du må opp i kostbare fullformatkameraer for å matche. Moire-spøkelset er effektivt temmet med Pentax’ smarte «mekaniske AA-filter» – kameraet bruker mikrobevegelser i bildebrikken til å diffusere forsiktig der det er nødvendig for å unngå moire. Funksjonen kan slås av, eller trigges manuelt, men også automatisk, og automatikken fungerer utmerket. Fargegjengivelse, bildestøy og dynamikk holder også svært gode nivåer, og lysmålingen er som den skal være – forutsigbar. Pentax K-3 har dessuten fått solid oppgraderte videoegenskaper, med Full HD i flere bildefrekvenser, både mikrofon- og hodetelefon-tilkobling, og en interessant 4K intervallopptakfunksjon som gir Time Lapse-videoer i  inntil 3840 x 2160 piksler. Dessverre klarer ikke K-3 autofokus under videoopptak, men for de fleste formål er det ikke ønskelig likevel.

Alt i alt et toppmoderne kamera med høy ytelse, svært god bildekvalitet, utmerket ergonomi og suverent sikret mot elementene. En favoritt for naturfotografer, men også et kamera som tåler sammenligning med hva det skal være i andre sammenhenger. En sterk vinner av Fotografis Årets store systemkamera 2013.

 

PolaWork

 Gi oss din mening

Er du enig med Fotografis redaksjon, eller ville du hatt en annen vinner? Gi uttrykk for din mening i kommentarfeltet. Alle som deltar med en kommentar er med i trekningen av en signert utgave av Bjørn Sterris fotobok “Polaroid work”.

More from Toralf Sandåker
Spirituell åpning på bedehuset
Nordic Light er i gang, og åpningen ble behørig markert med paraden...
Read More