Årets systemkamera til videofilming 2013

Nesten alle nye kameraer i dag kan ta opp videofilm. Men hvilke egner seg best til dette? Vi har kåret Årets systemkamera til videofilming 2013.

Tidligere denne uken har vi kåret Årets store systemkamera 2013,  Årets kompakte systemkamera 2013 og Årets ultrakompakte systemkamera 2013.

La oss ta det med en gang: ingen stillbildekameraer, speilrefleks-, speilløse eller kompaktkameraer, er optimalt konstruert for videofilming. Selv om de aller fleste har en video-funksjon, så er det langt igjen til at de kan måle seg med dedikerte videokameraer når det gjelder å være praktiske til å ta opp film. På samme måte som at videokameraer er fra upraktiske til nærmest umulige når det gjelder å bruke dem til stillbilder. Selv om mange av dem har denne muligheten.

Filming krever noe helt annet av fotografen enn stillbilder. Kravene til ergonomi, funksjonalitet og ytelse blir ikke de samme. Selv de tekniske kravene til gjengivelse varierer en hel del. Derfor må vi godta større eller mindre kompromisser fra et stillbildekamera når vi skal bedømme hvor godt det egner seg til videoopptak.

Fordelene med dagens systemkameraer er at opptaksformatet er så stort at det gir videobilder med noen av egenskapene til tradisjonell film: liten dybdeskarphet og høy følsomhet er de viktigste. Ulempene er først og fremst at stillbildekameraet ikke er utformet for at du skal kunne filme, hverken på stativ eller håndholdt. Disse momentene har vi særlig sett på i vår kåring.

K3_18135_bg5_front
Pentax K-3

4. plass: Pentax K-3

Pentax var ikke de første til å støtte filmfunksjoner i sine speilreflekskameraer, og har beveget seg langsomt når det gjelder å utvikle dem. Pentax K-3 går et langt stykke videre enn forgjengerne med støtte for Full HD med flere hastighetsvalg, mikrofoninngang, hodetelefon/monitorutgang og dedikert filmknapp. Kameraets generelle egenskaper som lysfølsomhet og evne til å tåle vær og vind spiller også inn, men ned trekker at autofokus ikke fungerer for videoopptak, og at skjermen ikke er vridbar. Opptakene blir heller ikke så gode som de beste her. Hederlig 4.-plass.

D7100_16_85_front
Nikon D7100

3. plass: Nikon D7100

Nikon har gjort mye riktig for filmere med D7100. Her er flere valg for automatisk og manuell filming, mikrofoninngang med manuelle kontroller, hodetelefonutgang og Full HD opptak med en rekke innstillinger. Teller gjør også HDMI ut og generelt god soliditet. Med Nikon D7100 får du også muligheten til spennende time lapse-opptak. Videokvaliteten er OK, men bildene blir ikke så skarpe som på de beste DSLR-videokameraene. Skjermen er heller ikke vridbar.

Sony Alpha A7
Sony Alpha A7

Delt 1. plass og Årets systemkamera til videofilming 2013: Sony Alpha A7

Sony har gjort mye bra med sine nye Alpha A7-kameraer, også når det gjelder å tilrettelegge dem for videoopptak. Med fullformat er mulighetene for liten dybdeskarphet meget god, kameraet er følsomt og klarer seg godt i dårlig lys. Det er værtettet og har mange innstillinger for videoopptak, også manuelle. Skjermen er vippbar, her er både full HDMI videostrøm uten forstyrrende informasjon, mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Via adaptere kan også mikrofoner med XLR-kontakt brukes. Autofokus under videofilming fungerer stort sett godt, og kameraet har videospesifikke egenskaper som «sebrastriper» (indikerer over-/undereksponering) og «peaking» (konturer som viser hvor bildet er i fokus). Men objektivutvalget er sparsomt foreløpig, og kameraet er litt lite for fingerkontroll med en videorigg. Veldig bra, og en vinner, men vanskelig å holde den fram som vinner alene.

EOS-70D-FRT-VARI-ANGLE-MONITOR-OPEN-w-EF-S-18-135mm-IS-STM
Canon EOS 70D

1. plass og Årets systemkamera til videofilming 2013: Canon EOS 70D

Hadde vi hatt en egen klasse i kategorien DSLR-video for kompakte systemkameraer og en for speilrefleks, ville Canon EOS 70D naturlig tatt førsteplassen i sistnevnte gruppe. Hadde kameraet hatt hodetelefonutgang, ville vi latt det stå alene øverst på pallen. For det har alle de andre kvalitetene vi ser etter: Det er lett å håndtere, har vridbar skjerm med utmerket fingerspisskontroll, mikrofoninngang og varierte filmopptaksinnstillinger med manuelle og automatiske innstillinger. Den hybride autofokusen gjør videoppptak med AF for første gang ikke bare praktisk mulig, men også velfungerende for et speilreflekskamera. Det er altså et kamera som kan brukes både med automatikk og manuelle innstillinger til video, og blir derfor meget fleksibelt. I tillegg er videokvaliteten meget bra, og du kan ta opp med Technicolorgradering om du vil. Bare en lett hang til moire i spesielle situasjoner, noe det har til felles med nesten alle DSLR-kameraer på markedet. Altså, delt vinner.

 

PolaWork

Gi oss din mening

Er du enig med Fotografis redaksjon, eller ville du hatt en annen vinner? Gi uttrykk for din mening i kommentarfeltet. Alle som deltar med en kommentar er med i trekningen av en signert utgave av Bjørn Sterris fotobok “Polaroid work”.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Her er vinnerne av EISA Maestro 2017
Hvert år arrangerer EISA den europeiske fotokonkurransen EISA Maestro, hvor én vinner...
Read More
0 replies on “Årets systemkamera til videofilming 2013”