Test av Canon Powershot G3 X

Powershot G-serien har siden de første digitalkameraene vært Canons prestisjeserie blant kompaktkameraer. Med G3X setter de en ny standard.

Ikke lenge etter at den fine lille Powershot G7 X ble lansert, leverer Canon denne nyskapningen, som teknisk er svært lik, men har et kraftig zoomobjektiv der ‘7-eren’ prioriterer lysstyrke og små mål.

Powershot G3 X har samme gode 1″ bildebrikke fra Sony (men ikke den Sony nå bruker i RX100 IV og RX10 II), et litt kraftigere hus som er i metall og værbeskyttet, og en 25x zoom med bildevinkler tilsvarende 24–600 mm. Her er fremdeles ikke søker innebygd, men der den ekstra elektroniske søkeren på G7 X ødelegger den kompakte fordelen, gjør søkeren G3 X til et komplett og attraktivt kamera for reisefotografering eller som et nr. 2-kamera med stor rekkevidde. Mens G3 X fungerer ut- merket til stillbilder, er det som videosupplement det kanskje er mest spennende. Her er både inngang for mikrofon og ut- gang for hodetelefoner, og ikke minst en 5-veis bildestabilisator ved videoopptak som virkelig er effektiv.

Zoomobjektivet har hurtigknapper for både utsnitt til finfokusering med manuell fokus, og midlertidig å zoome ut for å få oversikt når du bruker lange brennvidder. Ytelsen er OK, men det er ikke enkelt å følge raskt bevegelige motiver slik som de beste systemkameraene.

Med en 1″ type bildebrikke har Canon valgt et ideelt kompromiss mellom størrelse og bildeegenskaper. Det er tydelig forskjell mot vanlige kompaktkameraer med mindre bildebrikke, men i godt og moderat lys er det liten synlig forskjell i skarphet, dynamikk og støy i forhold til mange systemkameraer – så lenge ISO-nivået holder seg opp til ca. 1600.

Objektivet er også et perfekt kompromiss – selv om lysstyrken faller raskt fra f/2.8 ned mot f/5.6. Med nok lys og litt tid til rådighet er dette kameraet i stand til å fange flotte bilder over hele zoomområdet.

Uten den ekstra søkeren er Powershot G3 X et OK, men ikke veldig spennende kamera – det får ikke utnyttet sitt potensial som stillbildekamera. Med sø- keren blir det dyrt, men et helt annet beist.

I et ganske kompakt ytre, med god betjeningskomfort, har du det et kombinert stillbilde og videokamera som både den profesjonelle og amatøren kan ha stor nytte av, til å utfylle hovedkameraet, eller som et reisekamera alene. Det tåler å brukes, og er virkelig en glede å fotografere med. Canons beste kompaktkamera hittil.

www.canon.no

Tags from the story
More from Toralf Sandåker
Test: Alpha SLT-A65
Sony Alpha SLT-A65 deler bildekvaliteten med sin mer profesjonelle slektning SLT-A77, og...
Read More
0 replies on “Test av Canon Powershot G3 X”