I dag lanserer Fujifilm X-T10, en rimeligere utgave av toppmodellen X-T1. Nykomlingen er mindre og lettere, men har de aller fleste av egenskapene. Fujifilm har hatt suksess med «speilrefleks»-designet, og tilbyr nå et alternativ for dem som liker retro-stilen, men synes X-T1 er i overkant. Vi har tatt en sniktitt på nyheten.
Fujifilm X-T10 handler i korte trekk om å klemme mest mulig av X-T1 inn i et mindre hus, spare litt kostnader der det betyr minst, og beholde de fleste kvalitetene som flaggskipet gjorde suksess med.
Det er ingen tvil om at Fujifilm vant mange entusiaster med sitt «retro-rangefinder»-konsept – både med den avanserte kompaktkameraserien X-100 og med de første systemkameraene i X-serien. Men først med X-T1 fanget de dem som foretrakk speilrefleksergonomien i et speilløst hus. Med nye X-T10 konkurrerer Fujifilm nå med to kameraer i dette segmentet.
Her er den samme 16,3 Mp X-Trans CMOS II-bildebrikken med innebygd faseregistrerende autofokus, som matcher ytelsen fra X-T1 med den nye internprogramvaren som ble lansert for få dager siden. Det betyr at kameraet har de nye motivfølgemulighetene over en større del av bildeflaten som særlig skal gi bedre sidelengs følgefokus.Kombinert med den eksakte kontrastregistrerende fokus-metoden alle speilløse kameraer har, gir det X-T10 rask og sikker fokusering, skal vi tro Fujifilm. Vår korte sniktitt tyder på at Fujifilm nå har en meget konkurransedyktig autofokus.
Her er også den høyoppløste organiske EL-søkeren med 2,36 Mp oppløsning og rekordraske 0,005 sekunder forsinkelse. Det er under alle normale forhold ikke noe du merker. Søkeren har imidlertid ikke samme overlegne forstørrelse som X-T1, den lander på gode 0,62x forstørrelse (ref. 50 mm i 24×36 mm format).
Fujifilm X-T10 er ikke værbeskyttet, men det kompakte huset virker solid og er bygd i magnesium-legering, mens de tre innstillingsrattene på topplaten er frest i aluminium. Her stiller du lukkertid, eksponeringskompensasjon og velger funksjon.I Advanced SR Auto-modus velger kameraet automatisk optimale innstillinger for ulike motiver, og gjør X-T10 enkel å bruke for nybegynneren. Men også erfarne fotografer får sine manuelle og automatiske funksjoner
Størrelsen er faktisk ikke mye større enn kompaktkameraet X30, eller X-E-serien, hvis vi ser bort fra søker-«prismet» – den klassiske midtstilte forhøyningen som rommer oppfellbar blitz og elektronisk søker. Med to kommandoratt og syv funksjonsknapper som alle kan programmeres til ulike funksjoner, er mulighetene til å skreddersy virkemåten nærmest ubegrensede.
Skjermen er vippbar opp og ned, og med 3″ og 920.000 piksler matcher den standarden for kompakte systemkameraer.
Bildeegenskaper
Med samme APS-C bildebrikke som X-T1 er bildekvaliteten i prinsippet kjent. Fujifilms X-Trans-bildebrikker trenger ikke optisk lavpassfilter for å unngå moire, så med rette objektiver og den kraftige EXR II signalprosessoren er den reelle oppløsningen svært høy.
Det er også følsomheten. Kameraet klarer inntil ISO 51200, og er signalbehandlingen som vi er vant til fra Fujifilm, får du JPEG-filer så bra at det er vanskelig å gjøre det bedre med RAW. Kameraet er utstyr med kjent Fujifilm-teknologi som «Lens Modulation Optimizer» (LMO), som korrigerer kjente optiske fenomener som diffraksjon basert på data for hvert objektiv.
Fujifilm X-T10 har elleve ulike filmsimuleringer, som bygger på Fujifilms mangeårige erfaring i å utvikle fotografiske filmer for mange ulike formål, blant annet flere sorthvitt-innstillinger. Her er også åtte forskjellige avanserte filtereffekter, som miniatyreffekt, high key, low key og soft fokus.
I tillegg får du multieksponering, intervallfotografering, elektronisk og fullstendig lydløs lukker inntil 1/32.000 sekund, og avansert SR-AUTO, som selv velger motivtype og innstillinger, bl.a. med ansiktgjenkjenning.
Full HD filmopptak med inntil 50 bilder pr. sekund leveres med datastrøm opp til 36 Mbps. Under filmopptak er både manuelle og automatiske innstillinger mulig, og kameraet har mikrofonkontakt.
Fujifilm XT10 kan fjernstyres fra smartmobil eller nettbrett med appen Fujifilm Camera Remote, og WiFi-overføring. Med denne kommunikasjonen kan også bilder og filmer overføres til eller via smartmobiler, der GPS-informasjon kan knyttes til bildene, bildene kan sikkerhetskopieres til en datamaskin og skrives direkte ut til Fujifilm Instax-skrivere.
Ny portrett-tele
Samtidig med X-T10 lanserer Fujifilm det nye portrettobjektivet Fujinon XF90 mm f/2.0 R LM WR. Det er et værbeskyttet og lyssterkt teleobjektiv med bildevinkel tilsvarende ca. 135 mm i småbildeformat. Tross den gode lysstyrken veier objektivet 540g, og har som andre XF-objektiver manuell blenderring og kraftig manuelt fokuseringsgrep. Konstruert med 11 elementer fordelt på 8 linsegrupper, benyttes 3 ED-glass for å korrigere optiske feil. Nærgrensen er 60 cm, minste blender f/16 og objektivet bruker 62 mm filter.
Fujifilm X-T10 kommer i salg i juni og vil koste ca. 6300 kroner for selve kamerahuset. Med XC 16–50 mm blir prisen ca. 7300 kroner, og med den fine XF 18-55 mm f/2.8-4 må du ut med ca. 10.000 kroner.
Den nye 90-millimeteren vil koste ca. 8200 kroner.