Panasonic lanserer i dag sitt nyeste kompakte systemkamera Lumix GX80. Dette er som en krympet GX8, med 4K video, avansert autofokus og Panasonics hittil sterkeste bildestabilisatorteknologi.
Den nye GX80 klemmer seg inn i Panasonics rekke av ‘rangefinder-lignende’ systemkameraer mellom den halvprofesjonelle Lumix GX8 (testet i Fotografi nr. 2 – 2016) og den enda mindre Lumix GM5. Også GX80 har innebygd elektronisk søker, en godt fargekorrigert 2,8 Mp søker med 16:9-format og gode 1,39x forstørrelse (tilsv. 0,7x i småbildeformat). Men det er altså video og bildestabilisator som er de store salgsargumentene, i tillegg til det som ventelig er den beste stillbildekvaliteten fra et Panasonic-kamera med 16 Mp bildebrikke, blant annet fordi oppløsningen øker når bildebrikken ikke har lavpassfilter – også det første gang hos Panasonic.
Avansert bildestabilisator
Lumix GX80 har den mest avanserte bildestabilisatoren hittil i et systemkamera fra Panasonic. Tradisjonelt har Panasonic valgt å legge bildestabilisatoren i objektivet, og ikke i kameraet. Men da de lanserte Lumix GX7 for snart tre år siden, brøt de med denne tradisjonen og bygget en enkel bildestabilisator inn i huset, uten at dette overbeviste noen om at det skulle erstatte det å stabilisere objektivene. Dette ble ytterligere forbedret med Lumix GX8, som kom i forrige halvår, og som hadde en 4-aksers bildestabilisator i kameraet, som også virker sammen med objektiver med IS.
I Lumix GX80 er dette ytterligere forbedret, og stabilisatoren på bildebrikken er ytterligere miniatyrisert og utviklet, slik at den nå også stabiliserer rotasjon rundt den optiske aksen. Fremdeles kombinert med eventuell bildestabilisator i objektivet (‘Dual I.S.’). Panasonic hevder at denne doble bildestabilisatoren er like bra eller bedre enn bildestabilisatoren i kameraet hos konkurrenter (vi tror de sikter til Olympus) på korte og middels brennvidder, men at Dual I.S. også er klart bedre enn bare stabilisator i kameraet på lengre brennvidder. I tillegg har kameraet fått en ny og mer vibrasjonsfri mekanisk lukker, som ytterligere øker mulighetene der man før var tvunget til å bruke den elektroniske lukkeren.
Den avanserte bildestabilisatoren er like nyttig for stillbilder som til video. Og video er en annen av GX80s spesialiteter. Kameraet støtter både 4K video (3840×2160 piksler) ved 25p og 24p, samt Full HD 1920×1080 50p. Den 3″ store LCD-skjermen kan vippes 80 grader oppover og 45 grader nedover. Med 4K-egenskapene er kameraet også klart for Panasonics 4K Photo-funksjoner, som gir 8 Mp JPEG stillbilder fra sekvenser med 30 bilder pr. sekund, nok til utskrift i A3-format. Lumix GX80 kan også benytte 4K videoteknikken til å la brukeren panorere eller zoome inn under videoopptak, ved at kameraet lagrer Full HD utsnitt som brukeren selv styrer med pekeskjermen.
Fotografi har hatt anledning til å ta en sniktitt på Lumix GX80, som med sitt relativt kraftige grep har god ergonomi for et så kompakt kamera. Søkeren synes vi er utmerket i forhold til mange andre kameraer i tilsvarende størrelse, med en kraftig øyemusling. Vippesøkeren, som GX8 og GX7, er derimot ofret for størrelsen. Her er selvsagt enkel og funksjonell fjernstyring via nettbrett eller mobil, med kameraets innebygde Wi-Fi, både for stillbilder og filmklipp.
Allsidig autofokus
En rekke fokuseringsmuligheter er innebygd i kameraet. Her er de kjente ansiktsfokus- og øyefokusfunksjonene, men også video-relevante ‘focus peaking’. Af baserer seg på kontrastfokusprinsippet, men det er Panasonics raske ‘Focus by Defocus’ (DFD) som bidrar til hurtig og eksakt autofokus både for stillbilder og video. Denne metoden har bevisst sin levedyktighet i GX8 og tidligere modeller. I følge Panasonic er autofokusen dobbelt så rask som hos Lumix GX7.
Panasonic Lumix GX80 er varslet å komme i handelen i mai. Prisen er ennå ikke fastsatt, men den blir vesentlig rimeligere enn Lumix GX8.