Test: Alpha SLT-A65

Sony Alpha SLT-A65, lett nedskalert SLT-A77.

Sony Alpha SLT-A65 deler bildekvaliteten med sin mer profesjonelle slektning SLT-A77, og mer enn det. Det er litt langsommere, tåler ikke like mye juling, og mangler noe av finessene. Men forskjellene er mindre enn prisforskjellen.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten til SLT-A65 er sammen med SLT-A77 blant de beste blant kameraer med APS-C bildebrikke. Med 24 millioner piksler er oppløsningen formidabel, og bare ved virkelig store forstørrelser eller svært kraftige utsnitt blir dette en svak ulempe. Bildestøyen er meget lav ved lav ISO, og øker jevnt mot høyeste ISO-nivå. Inntil ISO 1600 er den ubetydelig, ved ISO 3200–6400 er den merkbar, men lett å maskere ved små bildestørrelser eller lett støybehandling, og fra ISO 12800 er den godt synlig uten å gjøre bildene ubrukelige.

Dynamikken er meget høy ved de laveste ISO-trinnene og utmerket til og med ISO 1600. Den faller gradvis med høyere ISO, men gir god fleksibilitet til og med ISO 6400. Totalt er SLT-A65, som SLT-A77, et kamera som gir fremragende bildegjengivelse og svært fine detaljer ved lav ISO, selv ved store forstørrelser, er av høy klasse ved middels følsomhet og fremdeles klarer seg bra uten kunstig lys inn i de sene timer.

Bruksegenskaper
Kameraet er relativt kompakt, men gir godt grep, og har Sonys fremragende elektroniske søker med 2,4 Mp OLED. I dårlig lys er denne søkeren klart å foretrekke fremfor en vanlig speilsøker, i kraftig sollys kan den bli litt for kontrastrik. Detaljeringen er utmerket og fargetoner gjengis svært realistisk under de fleste lysforhold. Søkeren er stor og kan sammenlignes med de beste fullformatkameraene i størrelse. Kameraet har rikt med innstillinger, og de fleste funksjoner er tilgjengelige direkte med ratt og knapper.

Størrelse/vekt
Det er ikke laget for å være minst mulig, men den gjennomsiktige speilkonstruksjonen sparer plass, og SLT-A65 er kompakt for sin klasse. Det er likevel stort nok til å gi plass til fingre og betjening.

Byggekvalitet
Kameraet mangler SLT-A77s kraftige værbeskyttelse og magnesiumkropp, men er solid skrudd sammen i kraftig kunststoffmateriale. Et kamera det burde være enkelt å ta vare på i god bruksmessig stand.

Ytelse
Ytelsen til SLT-A65 er svært høy sammenlignet med konkurrentene. Responsen er utmerket og takket være fraværet av et bevegelig speil oppnås skuddtakt opp til 8 bilder/sekund med full autofokus og full 24 Mp oppløsning. Bufferet er ikke av de største, men kameraet har en ytelse som selv de raskeste profesjonelle kameraene manglet for bare noen få år siden. Autofokusen er kontant og takket være Sonys kontinuerlige faseregistrerende autofokus helt uten konkurranse fra speilreflekskameraer når du bruker liveview eller tar opp video.

Videoegenskaper
Video er blant SLT-kameraenes beste egenskaper. Med Sonys AF-system og hele 50 progressive filmruter i sekundet klarer kameraet brasene utmerket uten at opptakstidene blir for korte eller filene for store, takket være AVCHD 2.0-formatet. ulempen er at etterbehandling kan være ressurskrevende. For direkte visning på flatskjerm i i projektor er videofilene fra SLT-A65 av høy klasse. Her er også innebygget stereo mikrofon av god kvalitet, og inngang for ekstern mikrofon. Den vippbare skjermen er også en fordel under håndholdte videoopptak, og bildestabilisatoren på bildebrikken gjør selv opptak i svakt lys og med en viss televinkel brukbare. Men på stativ er ikke skjermløsningen optimal.

Spesielle egenskaper
Kameraet er blant de best utstyrte med hensyn til spesielle funksjoner som sveipepanorama, automatisk HDR og et stort utvalg bildestiler og effekter med kreative muligheter. HEr er også innebygd GPS, en meget effektiv bildestabilisator på bildebrikken og toppspesifisert ytelse i sin klasse. Batteritiden er også helt OK, ærlig tatt i betraktning at SLT-A65 har elektronisk søker uansett hvordan du bruker det.

Pris/ytelse
Konkurransen er tøff, men SLT-A65 scorer høyt på pris/ytelse med sine mange avanserte egenskaper til en i denne klassen ganske moderat pris.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Sony mener alvor, sier farvel til speilrefleks
Forrige uke kalte Sony fotopressen inn til en stor produktlansering, uten tvil...
Read More
One reply on “Test: Alpha SLT-A65”

Comments are closed.