Test: Sony Alpha SLT-A57

Sony Alpha SLT-A57 etterfølger SLT-A55.
Sony Alpha SLT-A57 etterfølger SLT-A55.

Sony Alpha SLT-A65 deler bildekvaliteten med sin mer profesjonelle slektning SLT-A77, og mer enn det. Det er litt langsommere, tåler ikke like mye juling, og mangler noe av finessene. Men forskjellene er mindre enn prisforskjellen.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten til SLT-A57 er på nivå med SLT-A55, men også kameraer som Pentax K5 og Nikon D7000, som den deler grunnleggende bildebrikkekonstruksjon med. Med 16 millioner piksler er oppløsningen høy, og ved samme forstørrelse (piksel for piksel) er gjengivelsen bedre enn SLT-A65 og A77, og kan lignes med de aller beste kameraene på markedet. Man kan beskrive det som å ta et 16 Mp-utsnitt av D800-bildene. Bildestøyen er meget lav ved lav ISO, og øker jevnt mot høyeste ISO-nivå. Inntil ISO 3200 er den ubetydelig, ved ISO 6400 er den merkbar, og fra ISO 12800 oppfordrer den til etterbehandling.

Dynamikken er meget høy ved de laveste ISO-trinnene og utmerket til og med ISO 3200. Den faller gradvis med høyere ISO, men gir god fleksibilitet ved alle ISO-nivåer. Ved forstørrelser opp til ca. A3+-format er bildene fra Sony SLT-A57 vanskelig å forbedre med dagens systemkameraer på de lave ISO-verdiene.

Bruksegenskaper
Kameraet er relativt kompakt, men en god del større enn SLT-A55, og har en enklere elektronisk søker enn SLT-A65, med LED-drevet 1,4 Mp. Søkeren er som på SLT-A55, og som alltid på Sonys SLT-kameraer har det en øyestyrt veksling mellom liveview og elektronisk søker. Kameraet har rikt med innstillinger, og de fleste funksjoner er tilgjengelige direkte med ratt og knapper.

Størrelse/vekt
Der SLT-A55 var et virkelig kompakt kamera blant de avanserte amatørkameraene, er SLT-A57 mer typisk i sin klasse.

Byggekvalitet
Et godt sammenskrudd amatørkamera uten spesielle konstruksjonsmessige finesser.

Ytelse
Ytelsen til SLT-A57 er god sammenlignet med konkurrentene. Responsen er utmerket og takket være fraværet av et bevegelig speil oppnås skuddtakt opp til 10 bilder/sekund med full autofokus og full 16 Mp oppløsning. Bufferet er ikke av de største, men kameraet har en ytelse som selv de raskeste profesjonelle kameraene manglet for bare noen få år siden. Autofokusen er god og takket være Sonys kontinuerlige faseregistrerende autofokus helt uten konkurranse fra speilreflekskameraer når du bruker liveview eller tar opp video.

Videoegenskaper
Video er blant SLT-kameraenes beste egenskaper. Med Sonys AF-system og hele 50 progressive filmruter i sekundet klarer kameraet brasene utmerket uten at opptakstidene blir for korte eller filene for store, takket være AVCHD 2.0-formatet. ulempen er at etterbehandling kan være ressurskrevende. For direkte visning på flatskjerm eller med projektor er videofilene fra SLT-A57 av høy klasse. Her er også innebygget stereo mikrofon, men ikke inngang for ekstern mikrofon. Den vippbare skjermen er også en fordel under håndholdte videoopptak, og bildestabilisatoren på bildebrikken gjør selv opptak i svakt lys og med en viss televinkel brukbare. Men på stativ er ikke skjermløsningen optimal. Batteritiden er også blitt bedre med et større batteri (det samme som SLT-A65 og A77)

Spesielle egenskaper
Kameraet har mange spesielle funksjoner som sveipepanorama, 3D panorama og Sonys «superior auto», som intelligent velger automodus avhengig av motivet og opptakssituasjonen. Her er ikke innebygd GPS, som SLT-A55 hadde, men en meget effektiv bildestabilisator på bildebrikken og god ytelse i sin klasse. Kameraet har også fått Sonys «automatiske komposisjon» av portretter, som vi ikke er like sikre på om vi er så begeistret for, men den trenger absolutt ikke brukes.

Pris/ytelse
Sony SLT-A57 scorer høyt på pris/ytelse med sine mange gode egenskaper til en i denne klassen ganske moderat pris.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Panasonic Lumix DCM-G5 testbilder
Panasonic Lumix DCM-G5 ble fyldig testet i Fotografi nummer 7 2012. Her finner...
Read More
0 replies on “Test: Sony Alpha SLT-A57”