Førsteinntrykk Canon EOS 650D

Toralf Sandåker har tatt en sniktitt på Canon EOS 650D
Toralf Sandåker har tatt en sniktitt på Canon EOS 650D

Canons nye toppmodell? Ja, hvis vi snakker om salgsvolum. Det er iallfall Toralf Sandåkers konklusjon etter å ha sett nærmere på nykomlingen.

Det er ikke ofte Canon introduserer helt ny teknologi i sine mer folkelige modeller. For å bli prisgunstige har disse modellene gjerne bestått av en nøye utvalgt kombinasjon av godt etablerte teknologier og komponenter som er utviklet først i de mer avanserte modellene, modeller Canon kan ta en høyere pris for. Men ettersom utbredelsen av digitale speilreflekskameraer har økt, er volumet til de mest solgte amatørkameraene blitt så stort, og bidraget fra dem til Canons kasse tilsvarende viktig, at vi ser flere og flere nye teknologier og funksjoner introdusert også i de rimeligere modellene. Blant eksemplene på dette er vridbar skjerm med ekstra høy oppløsning.

Canon EOS 650D, som ble introdusert i går, har også vridbar skjerm, endatil en pekeskjerm. Dette er intet mindre enn Canons første virkelige hybridkamera, altså et kamera utviklet spesifikt for kombinasjonen video og stillbilder. Naturlig var det derfor også at Canon samtidig introduserte to nye objektiver spesielt optimalisert for denne kombinasjonen: den anvendelige kit-zoomen EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM og Canons første «pannekakeobjektiv», EF 40mm f/2.8 STM. Sistnevnte er et fullformatobjektiv, med bildevinkel som en litt vid normal på fullformat, men også som en lang normal på EOS 650D.

Canons to nye objektiver med lydsvak steppermotor optimalisert for videoopptak.

Hybrid autofokus
Det viktigste nye i EOS 650D er en ny type CMOS bildebrikke med dobbel autofokusfunksjon ved liveview og videoopptak, og den nye pekeskjermen, som har en «nær iPhone-følelse». Du bruker fingrene på skjermen omtrent som på en iPhone, med navigering, panorering og størrelseendring med en eller flere fingre. Du kan også sette fokuspunkt og ta selve bildet med fingeren, slik vi kjenner fra bl.a. noen av Panasonics kameraer. Den kombinerte kontrast- og fasefølsomme bildebrikken har et antall (Canon kunne ikke si hvor mange) faseregistrerende sensorer som jobber sammen med den kontrastbaserte avstandsmålingen med bildebrikkens vanlige sensorer.

Faseregistrering er den vanlige autofokusteknologien for speilreflekskameraer, og sitter da i selve huset (enten i speilhuset eller i prismehuset). Enkelt fortalt registrerer sensorene hurtig både avstanden til et objekt og eksakt hvor mye fokus må flyttes for at objektet skal bli skarpt. Fordelen er hurtigheten, og at objektivet i liten grad må jage etter fokuspunktet. Det egner seg også meget godt til å følge bevegelse i motivene, siden prinsippet i én registering gir informasjon til tilpassede fokussyetemer, og at dette dermed kan gjøres én gang ved hver eksponering. Ulempen er at dette ikke kan brukes med liveview eller videoopptak slik konvensjonelle kameraer er laget, og dessuten at nøyaktigheten kan være variabel. Canon er dog ikke først med slike hybride bildebrikker, blant annet har vi sett et tilsvarende prinsipp på Nikon 1-kameraene.

Kontrastbasert autofokus måler kontrasten piksel for piksel og søker ved valgt fokuspunkt å kontinuerlig flytte objektivets fokus slik at kontrasten blir størst mulig. Dette er i høy grad avhengig av frekvensen på videostrømmen fra bildebrikken (liveview er også en kontinuerlig videostrøm). Metoden er svært nøyaktig, men egner seg dårligere til følgefokus enn faseregistrerende fokusering.

Canon EOS 650D har altså begge deler. Vi må komme tilbake til å vurdere hvordan dette fungerer til vi får et ferdig testeksemplar, men kombinasjonen er utvilsomt smart. Den krever imidlertid spesiell fokusmekanisme i objektivene for å være effektiv, og det er her de to nye STM-objektivene kommer inn. De kan også benyttes på andre Canonkameraer, men da uten den optimaliserte funksjonen.

Ellers er EOS 650D lite endret fra EOS 600D. Kameraet har fått stereo mikrofon innebygd, Digic 5 signalprosessor, maks 5 bilder pr. sekund i serieopptak og den samme 9-punkts AF-funksjonen som i EOS 60D, der alle ni punktene er kryssfølsomme.

Canon EOS 650D kommer i juni/juli og vil koste ca. kr 7000 (kun hus), 8000 med EF-S 18-55mm og ca. 10 000 kroner med den nye 18-135-millimeteren. Objektivene vil koste ca 4500 kroner (18-135mm zoom) og 2000 kroner (40 mm f/2.8). Kameraet erstatter EOS 550D etter hvert som lageret forsvinner. EOS 600D vil fortsatt være i Canons sortiment.

Tags from the story
,
0 replies on “Førsteinntrykk Canon EOS 650D”