Gavetips: Ny speilrefleks til jul?

Sony Alpha S_T-A77 II vinner på ytelse og fotografiske egenskaper, også til film.

Ny speilrefleks til jul? Gaven til deg selv eller en som fortjener det. Her er våre anbefalinger.

Det siste året er det ikke kommet så mange nye speilreflekskameraer. Mens det stadig dukker opp nye speilløse systemkameraer, og flere og flere avanserte kompaktkameraer, er en speilrefleksnyhet snart en spesiell begivenhet. Og mange av de nyhetene som kommer, handler bare om små forbedringer.

Delvis kommer det av at speilreflekskameraene er moden teknologi. Om de ikke er perfekte, så er det små forbedringer til etablerte modeller, og fremdeles er det speilreflekskameraer som topper listen over de mest solgte systemkameraene her til lands. Når vi også i år summerer opp tilbudet av speilreflekskameraer og anbefaler årets gavetips, graver vi derfor ikke bare blant årets nyheter, men ser på tilbudet totalt. Hvilke produkter gir høy kvalitet, er best i bruk og gir mye for pengene? Vårt valg vil kanskje overraske noen.

I denne omgangen har vi utelatt de rendyrkede proffkameraene. Vi har heller ikke tatt med kameraer som Fotografi ikke har testet, eller ikke er i gang med å teste i skrivende stund. Skal vi anbefale et produkt, må vi vite hva vi skriver om.

Nær pallen

Det er flere kameraer som kunne nådd helt opp, men som i våre øyne må vike for de beste gavetipsene. Blant dem er fullformatkameraene Canon EOS 6D og Nikon D610. De er utmerkede kameraer og tar gode bilder, men til sin pris trekker de ikke lengste strå. Både ytelse og byggekvalitet er hakket bedre hos flere av konkurrentene, eller de mangler finesser konkurrentene har. Heller ikke rendyrkede proffkameraer som Canon EOS 5D Mk III og Nikon D810 har vi valgt å ta med.

Anbefalte speilrefleksgaver

Sony Alpha S_T-A77 II vinner på ytelse og fotografiske egenskaper, også til film.
Sony Alpha S_T-A77 II vinner på ytelse og fotografiske egenskaper, også til film.

Sony Alpha SLT-A77 II er Sonys mest avanserte speilreflekskamera med APS-C-format bildebrikke. 24-megapiksler CMOS-brikke, hurtig Bionz X-prosessor og kraftig forbedret AF-system er med på å gjøre dette kameraet til hva forgjengeren burde ha vært. Her får du mulighet til å følge bevegelige motiver med 12 bilder i sekundet, og en stor buffer holder følge i opp til 60 bilder. Kameraet har innebygd bildestabilisator på bildebrikken, og en elektronisk 2,4Mp OLED-søker er en av markedets beste. Den nye skjermen med «White Magic»-teknologi gir høyere kontrast og mer lys med punkter i rødt, grønt, blått og hvitt. SLT-A77 II er godt værbeskyttet, behagelig å bruke, og har avanserte opptaksmuligheter for videofilm, selv om det mangler uttak for hodetelefoner. Den rimeligere SLT-A65 er fortsatt å få, med mange av de samme fotografiske egenskapene, men ikke med samme byggekvalitet og ytelse, til ca. 6.000 kroner.

Du får Sony ALT-A77 II til under 8.500 kroner (kun hus) og med det gode værsikrede Sony 16-50 mm f/2.8 til under 13.000 kroner.

 

Pentax K-3 – bunnsolid og godt værbeskyttet kamera med innebygd bildestabilisator.
Pentax K-3 – bunnsolid og godt værbeskyttet kamera med innebygd bildestabilisator.

Pentax K-3 har vært med en stund, vi hadde det også med blant Fotografis gavetips i fjor. Men et godt kamera blir ikke dårligere på ett år, og Pentax K-3 er fremdeles blant de ypperste i sin klasse. Det er blant de beste både når det kommer til bildekvalitet, ytelse, bruksegenskaper og motstand mot påkjenninger. Naturfotografer verdsetter den ekstremt gode værbeskyttelsen (og at Pentax lager en rekke objektiver med samme værbeskyttelse), utmerket ytelse og den effektive bildestabilisatoren som ofte gir Pentax K-3 en synlig forskjell fremfor konkurrentene når du fotograferer uten stativ.

Pentax K-3 har knapt svake sider, og er for første gang fra Pentax godt utrustet for Full HD videofotografering, med både mikrofoninngang og utgang for hodetelefoner.

Du får Pentax K-3 til ca. 9.000 kroner (kun hus) og rundt 11.500 kroner med det værbeskyttede DA 18-135mm WR f/3.5-4.5 ED AL WR.

 

Nikon D750 er høstens nykommer fra Nikon, ikke helt billig, men et kompakt fullformatkamera med god ytelse.
Nikon D750 er høstens nykommer fra Nikon, ikke helt billig, men et kompakt fullformatkamera med god ytelse.

Nikon D750 er åpenbart ikke et proffkamera, selv om det har den høyeste prisen blant våre gavetips. Det er bygget på velprøvd Nikon-teknologi, og enkelt sagt henter D750 mange av egenskapene til D810 i et kompakt, brukervennlig hus med 24 Mp CMOS-brikke. Ytelsen er nesten på linje med D700. Autofokusen er bygget på D810, men fokuserer i enda mindre lys, Kameraet har en vippbar 3,2″ stor LCD-skjerm og alle viktige egenskaper til videofotografering. Nikon D750 kan på mange måter ses på som en fullformatvariant av D7100, og utgjør en enkel overgang for den som er vant til amatørkameraenes brukervennlighet.

Nikon D7100 er fremdeles en godbit om du ikke absolutt trenger fullformat, og det koster mindre enn halvparten av hva du må gi for en D750.

Du får Nikon D750 til ca. 19.000 kroner (kun hus) og rundt 24.000 kroner med AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR.

 

Canon EOS 7D Mk II – entusiastkameraet som også mange proffer har på ønskelisten.
Canon EOS 7D Mk II – entusiastkameraet som også mange proffer har på ønskelisten.

Canon EOS 7D Mark II er etter vår mening årets beste julegavetips blant speilreflekskameraene. Det vinner på kombinasjonen av ekstrem ytelse, byggekvalitet og brukervennlighet, det har utmerket bildekvalitet og vinner på en fremragende autofokus og svært gode videoegenskaper. Med en 20 Mp APS-C-format CMOS-brikke med Canons innovative dobbeltpikselsensorer og doble Digic 6-prosessorer sparker det skikkelig fra, og med de rette objektivene holder autofokusen følge med det meste som rører seg. De 65 fokussensorene er alle kryssfølsomme, lukkeren er konstruert for 200.000 opptak og EOS 7D Mk II har fått USB 3.0-utgang – alt sammen gode profesjonelle egenskaper. Kameraet er enda bedre værbeskyttet enn EOS 7D, og blant speilreflekskameraene er videoegenskapene blant de aller mest fullendte, og stilles ikke i skyggen av f.eks. EOS 5D Mk III. Vi holder i skrivende stund fortsatt på med vår test, og skal ikke konkludere når det gjelder videokvalitet, men bildekvaliteten er slik kresne Canon-brukere forventer.

Kameraet er ikke billig nå som det er helt nytt, og overskrider det gavebudsjettet, kan du få omtrent samme bildekvalitet og nesten like god AF med EOS 70D til rundt halve prisen.

Canon EOS 7D Mk II koster rundt 16.000 kroner (kun hus) eller ca. kr 19.500 med EF-S 18-135mm f/3.5–5.6 IS STM

More from Toralf Sandåker
EISA-prisene – den komplette listen
I tillegg til EISA-prisene for beste fotoprodukter kårer EISA-juryen hvert år en...
Read More
0 replies on “Gavetips: Ny speilrefleks til jul?”