Førsteinntrykk: Sony Alpha SLT-A77 Mark II

Sonys nye entusiastkamera har en avansert AF-modul.
Sonys nye entusiastkamera har en avansert AF-modul.

Sony går etter entusiastene

(London, 1. mai 2014) I dag lanserte Sony sin nye entusiast-speilrefleks, Alpha SLT-A77 Mark II. Fotografi har prøvd en forhåndsversjon av kameraet, som åpenbart henvender seg til entusiastene.

Fotografis tekniske redaktør Toralf Sandåker har prøvd den nye Sony A77 Mk II.
Fotografis tekniske redaktør Toralf Sandåker har prøvd den nye Sony A77 Mk II. Foto: Magnus Fröderberg.

Når du tar opp den nye A77 Mk II kjenner du deg umiddelbart igjen hvis du har brukt forgjengeren. Selve huset er praktisk talt identisk, forskjellene sitter under skallet. Byggekvaliteten er solid og betryggende, det var den også på også A77. Sony legger større vekt i markedsføringen på tetning med O-ringer, uten at vi vet med sikkerhet om dette er enda bedre på A77 Mk II. Men da vi testet A77, tålte den en 20 min båttur med konstant overskylling i sjøvann. Imponerende.

Dette er altså et kamera med halvgjennomsiktig speil (“translucent mirror), en “speilrefleks” der den optiske søkeren er erstattet med en høyoppløst elektronisk søker som henter signal fra bildebrikken, som er konstant eksponert for lyskilden gjennom det transparente speilet, mens en liten del av lyset når autofokus-modulen i søkerhuset. Dermed har kameraet kontinuerlig faseregistrerende fokus – også ved filming.

Det er ingen tvil om at Sony A77 Mk II går direkte i strupen på Canon EOS 7D (og 70D), Nikon D7100 og dessuten vil være en hard konkurrent til Pentax K3. Dette er et kamera for dedikerte fotografer, enten de lever av sin fotografering eller har det som en viktig interesse også utenom jobb. Og Sony legger like mye vekt på videofilm som stillbilder – med ett merkelig unntak: heller ikke A77 Mk II har utgang for høretelefon. Dermed trenger du i praksis en ekstern lydenhet om du vil jobbe seriøst med film.

Sonys A77 Mk IIs nye AF-modul (t.v.), sammenlignet med den som sitter i forgjengeren A77.
Sonys A77 Mk IIs nye AF-modul (t.v.), sammenlignet med den som sitter i forgjengeren A77.

Hva er nytt?

Selv om mange forbedringer i Sony A77 Mk II kan synes små, er det ett område som har fått totaloverhaling: Ytelse. Sony A77 Mk II tar den semiprofesjonelle APS-C-klassen opp i samme ytelsesliga som de tunge profesjonelle kameraene som Canon EOS 1D X og Nikon D4s. Også forgjengeren klarte serier på 12 bilder i sekundet, men Alpha A77 Mk II har fått både en ny avansert og spesielt følsom AF-modul og den hurtige signalprosessoren Bionz X fra Alpha A7. Dette gjør samlet A77 Mk II til et nærmest nytt kamera, siden det nå skal kunne følge bevegelige motiver  med topp opptakshastighet med inntil 60 bilder i serie.

Mens søkeren er den samme meget gode 2,4 Mp OLED-søkeren, er skjermen oppgradert til samme standard som A99. Det er en 3″ treveis vridbar LCD-skjerm med 1,228 millioner punkter av “White Magic”-typen, som har et mønster med rødt, grønt blått og hvitt – det gir mer lys og kontrast. Kameraet har også fått oppgradert knapper og funksjoner med Sonys “Quick Navi Pro”-grensesnitt, og hele 11 knapper som kan programmeres til i alt 53 funksjoner. Sony A77 Mk II har dessuten fått tre brukerminner med forhåndsinnstillinger (tidligere ett). Mens den opfellbare blitzen er den samme, har kameraet nå Sonys universale tilbehørssko, som på nyere Sony-kameraer.

Mens GPS-funksjonen er borte, har Sony A77 Mk II fått innebygget WiFi med mulighet for trådløs fjernstyring og kommunikasjon med omverdenen, og enklere oppkobling med NFC.

Sonys nye AF-sensor med hele 79 AF-punkter.
Sonys nye AF-sensor med hele 79 AF-punkter.

Autofokus

Vi brukte en ikke helt ferdig versjon av kameraet en dag under lanseringen i London, og vårt førsteinntrykk gjelder ikke som en kontrollerbar test. I følge Sony er det fremdeles små justeringer som gjenstår før kameraet leveres om ca. en måned. Men med denne presiseringen kunne vi publisere bilder. Vårt inntrykk av kameraet må derfor leses i denne sammenhengen.

Det var selvsagt autofokusen vi var mest interessert i å prøve. Uten hverken bilsport eller utforkjørere tilgjengelig, måtte vi ta til takke med duene rundt Somerset House. Vi ble imponert over bufferen og hvor kjapt kameraet fanger motiv i fokus, og der vi fikk bilder ute av fokus, var det vår egen feil. AF-modulen har mange nye muligheter for å styre fokuspunkter og dessuten et bredere fokusfelt, og vi må vente til vår endelige test for å felle en dom. Men førsteinntrykket var imponerende for denne klassen (vi har nettopp testet Nikon D4s).

Bildebrikken er en 24 Mp CMOS-brikke, forbedret fra A77.
Bildebrikken er en 24 Mp CMOS-brikke, forbedret fra A77.

CMOS-brikken

Kameraet har fått en ny utgave av Sonys 24 Mp Exmor CMOS-brikke, med bedre følsomhet (opp til ISO 25 600, men mulighet til å overstyre til 51 200 ISO). Vi tok noen hundre bilder under vår prøvedag under svært ulike lysforhold, og fikk bekreftet både svært god tonedybde, fargegjengivelse og ikke minst – automatisk hvitbalanse. Denne bildebrikken er en variant av den Sony leverer også til konkurrenter som Nikon og Pentax, og er en av bransjens mest velprøvde. Vår prøvetur viser at Sony klarer å få det beste ut av sin egen bildebrikke.

Når vi får anledning til å ta en full test, kan vi komme med ytterligere kommentarer til dette kameraet. Men allerede nå kan vi si at et allerede fremragende kamera er blitt vesentlig forbedret på flere viktige punkter. Den som er opptatt av ytelse, særlig for å footgrafere bevegelige motiver, kan vente på noe godt.

 Fotografis reise til pressemøtet i London for å dekke Sony World Photography Award og lanseringen av Sony A77 Mk II ble betalt av Sony.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
3 på rad: Ny optikk fra Tamron og Panasonic
Tamron fortsetter å utvikle sin nye SP-serie med to nye fullformatobjektiver med...
Read More
0 replies on “Førsteinntrykk: Sony Alpha SLT-A77 Mark II”