3 på rad: Helgens utstillinger

Pasi Orresalo på Shoot Gallery

Det er siste helgen i januar, og en fin tid for kulturelt påfyll både i og utenfor Oslo. Vi har sett på tre utstillinger som tar for seg temmelig forskjellige temaer.

Shoot Gallery: Life Behind The Waste

Serien som nå vises på Shoot i Oslo heter ”Life Behind The Waste” og er en estetisering av søppelbergene som ligger i kjølvannet av vår sivilisasjon. Men der avfall og forfall ofte formidles med nostalgi, finner Pasi Orresalo et nytt og nesten abstrakt uttrykk.

Han har jobbet med en rekke serier tidligere, men serien på Shoot er den første han har ferdigstilt. Bildene viser store kopier av trivielle objekter mot en klar, blå himmel. Uttrykket er nesten abstrakt, selv om objektene som er avfotografert er svært så hverdagslige. Her ser vi biler, datamaskiner og søppel sveve vektløst i et hav av blått.

– For meg er historiene det viktigste, forteller fotografen. – Objektene har hatt et liv før jeg fotograferte dem, og det er disse historiene jeg vil at folk skal dikte videre på. Selvfølgelig ligger det også et samfunnsengasjement bak men for meg er det aller viktigste at det finnes humor i mine bilder. Hver gang folk ser fotografiene mine oppdager de noe nytt, noe morsomt eller uventet. Det er nok alvor i verden, jeg vil heller spre litt glede.

Shoot Gallery, Oslo
Vises frem til 26. februar
www.shootgallery.no

Kunstnerparet Teppo Valkama og Arne Samuelsen. Foto: Elin Høyland
Kunstnerparet Teppo Valkama og Arne Samuelsen. Foto: Elin Høyland

Galleri Soon: Tosomhet

Galleri Soon viser utstillingen ”Tosomhet” med to kunstnere, fotografen Elin Høyland og maleren Arne Samuelsen.

Elin Høyland har fulgt kunstnerparet Teppo Valkama og Arne Samuelsen gjennom flere år, blant annet i deres kunstnerhjem i Son. Utstillingen viser Høylands fotografier av kunstnerparet, sammen med Arne Samuelsens malerier. Og tosomhet har vært et gjennomgangstema i Høylands prosjekter.

– Det begynte med at jeg følte et behov for å ha et prosjekt jeg kunne jobbe med ved siden av jobben i DN, forteller Elin. – Jeg hadde en idé om et prosjekt jeg kalte for «To», to personer, som for eksempel tvillinger, ektepar, søsken, mambos – det finnes et slikt mangfold av konstellasjoner mellom mennesker. Jeg har alltid interessert meg for mennesker, ansiktene deres, det levde livet som har satt spor – og hverdagslivets detaljer. Vi er så utrolig forskjellige. Jeg vil gjerne gå bak fasaden og se om det er noe annet, jeg liker å bli overrasket.

Arne Samuelsens malerier har elementer av surrealisme, og er ofte humoristiske , samtidige som han formidler en sterk undertone av ensomhet og tosomhet. Samuelsen betegner seg selv som en naiv surrealist

Elin Høyland har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sine to bøker om mennesker som har levd sine liv litt annerledes enn folk flest. Boken Brothers gir et innblikk i brødrene Ramens liv. Brødrene bodde sammen på et lite småbruk hele sitt liv. Høylands andre bok, Brother | Sister handler om et annet søskenpar, Edvard og Bergit Bjelland, som levde temmelig forskjellige liv på Jæren, bare noen hundre meter fra hverandre.

Galleri Soon, Son
Vises frem til 19. februar
www.gallerisoon.no

Nahal, Australia. Foto: Jan C. Schlegel
Nahal, Australia. Foto: Jan C. Schlegel

Willas Contemporary: ICONS – The Tribes of Our Generation

På Willas Contemporary kan man nå se en utstilling med den tyske fotografen Jan C. Schlegel. Utstillingen har fått tittelen «ICONS – The Tribes of Our Generation».

Jan C. Schlegel er internasjonalt anerkjent for sine klassiske portretter av urfolk fra alle verdenshjørner. Nylig gjorde Schlegel en viktig oppdagelse da han avdekket noe han gjenkjente fra sine mange reiser; han oppsøkte og fotograferte mennesker fra ulike subkulturer som interesserte ham. Mennesker som knyttes sammen ved hjelp av sosiale medier, mennesker som fungerer som rollemodeller i sin subkultur.

Helt siden menneskehetens opprinnelse har geografi vært avgjørende for hvilken kultur, folkeslag eller etnisitet vi har tilhørt. Den økende globaliseringen endrer spillereglene. Hvordan blir vi del av en kultur? Hvilke mekanismer er det som avgjør hvilken stamme vi tilhører – og hvordan velger vi å fremstille oss selv?

Utstillingen kan være en inngangsport til økt forståelse og respekt for subkulturer i vårt eget samfunn.

Willas Contemporary, Oslo
Vises frem til 5. mars
www.willas.com

Tags from the story
, , ,
More from Kristin Skåmedal
Portfolio: Katinka Goldberg
Fotografen Katinka Goldberg har alltid vært opptatt av maleriet, noe hun kan...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”