Hope over Fear, en viktig utstilling om fred

Battalion checkpoint Bajes – Travesias, Antioquia-provinsen: Den siste militærposten til regjeringshæren før man kommer inn I FARC-dominert område. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter

7. oktober 2016 kunngjorde Nobelkommitéensleder Kaci Kullmann Five årets fredsprisvinner, Colombias president Juan Manuel Santos. Det markerte også startskuddet for forberedelsene til Fredsprisutstillingen Hope over Fear. Vi var i kontakt med den danske fotografen Mads Nissen før han reise til Colombia for å dokumentere presidentens arbeid ukene før prisutdelingen.

Fredsprisutstillingen er et årlig arrangement i forbindelse med fredsprisen og Nobels Fredssenter har kun to måneder fra navnet på årets fredsprisvinner kunngjøres i oktober, til utstillingen åpnes den 11. desember. Det er først når navnet på fredsprisvinneren er kunngjort at maskineriet bak utstillingen kan settes i gang for fullt.

Den Colombianske borgerkrigen har foregått i over femti år, men hva betyr egentlig begrepet borgerkrig for en som alltid har opplevd fred og aldri kjent på usikkerheten i en hverdag med borgerkrig? Det var dette Mads Nissen var opptatt av å formidle da vi var i kontakt med ham i oktober.

Provinsen Norte Santander: Om bord på presidentens fly. President Santos på vei til Tipú, et av områdene som er sterkest berørt av konflikten. Før landing blir han briefet om sikkerhetssituasjonen på bakken av General Maldonado. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter
Provinsen Norte Santander: Om bord på presidentens fly. President Santos på vei til Tipú, et av områdene som er sterkest berørt av konflikten. Før landing blir han briefet om sikkerhetssituasjonen på bakken av General Maldonado.
© Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter

– Hva var dine første tanker da du fikk oppdraget med å dokumentere nobelprisvinneren president Juan Manuel Santos’ arbeid for fred i Colombia?

– For meg er Nobels Fredspris mer enn bare en pris, den innebærer også et sett med verdier. Et mål og et håp. Sør-Amerika har hatt en spesiell plass i mitt hjerte siden jeg bodde i Venezuela som tenåring. Jeg ble straks forført av kulturen, samtidig som volden og lidelsene mine venner ikke kunne unnslippe berørte meg dypt. Det var da jeg innså fotografiets enorme kraft til både å dokumentere og til å videreformidle viktige historier, men også dets evne til å skape en nærhet og empati overfor dem som fotograferes. Og det er nettopp dette som er min oppgave i forbindelse med denne utstillingen. Colombia og konfliktene der kan virke langt borte for oss. Min oppgave er å bringe fredsprosessen nærmere, og inn i folks hjerter.

Gerilja-leiren El Diamante, Caquetá- provinsen: Sara Manuela (2) sover omgitt av en FARC-uniform og et gevær. Gerilja- soldater har egentlig ikke lov til å ha barn, men foreldrene hennes tror på en fredsavtale og har tatt sjansen. Hvis fredsprosessen mislykkes må de overlate henne til bestemoren, sider de. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter
Gerilja-leiren El Diamante, Caquetá- provinsen: Sara Manuela (2) sover omgitt av en FARC-uniform og et gevær. Gerilja- soldater har egentlig ikke lov til å ha barn, men foreldrene hennes tror på en fredsavtale og har tatt sjansen. Hvis fredsprosessen mislykkes må de overlate henne til bestemoren, sider de. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter

– Nå som du får muligheten til å belyse konflikten fra en statsleders perspektiv, hva håper du å finne når du reiser tilbake til Colombia?

– Misforstå meg ikke, jeg håper å finne håp, optimisme, rettferdighet og trygghet for den enkelte colombianer. Troen på freden og fremtiden. Men min natur, og min jobb som fotograf, handler først og fremst om å ha et åpent sinn. Jeg reiser ikke til Colombia for å propagandere for noens agenda. Jeg reiser for å oppdage og videreformidle de følelser jeg måtte møte på min vei og jeg kommer til å oppsøke de stedene der jeg tror noe står på spill.

– Hvilke følelser eller inntrykk ønsker du at publikum skal sitte igjen med når de ser den ferdige utstillingen?

– Du skal hungre etter fred fordi du nettopp har sett hvor vondt en konflikt gjør i hjertet.

El Orejon, Antioqui-provinsen: Alexandra Mazo (12) med mobiltelefonen sin på vei nedover fjellet etter skolen.Området hun bor i er sterkt berørt av konflikten. Væpnede grupper så vel som narkotikaprodusenter opererer åpenlyst her. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter
El Orejon, Antioqui-provinsen: Alexandra Mazo (12) med mobiltelefonen sin på vei nedover fjellet etter skolen.Området hun bor i er sterkt berørt av konflikten. Væpnede grupper så vel som narkotikaprodusenter opererer åpenlyst her. © Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter

Mads Nissen vant i 2015 World Press Photo med sine intime portretter av homofile i Russland. Han har utmerket seg med bilder som formidler følelser, og i utstillingen ved Nobels Fredssenter har han på nytt klart å gi en stemme til enkeltindividene. Nobels fredssenter har gjort en god jobb med å tilgjengeliggjøre konflikten for et bredt publikum uten å gå på akkord med det visuelle. I det du kommer inn i utstillingen i andre etasje er det et rom med benker og brosjyrer med bildetekster og informasjon om borgerkrigen. Rommet er skapt for at man skal kunne tilbringe tid med bildene og historiene de formidler. Utstillingen er både et visuelt vakkert og et sterkt personlig møte med noen få Colombianere.

Utstillingen Hope over Fear vises frem til 26. november 2017.
www.nobelpeacecenter.org

Written By
More from Elli Trier
3 på rad: Helgens utstillingsrunde
Da er det igjen helg og tid for litt inspirasjon. Her er...
Read More
0 replies on “Hope over Fear, en viktig utstilling om fred”