Er du lysten på å se en fotoutstilling i helgen? Vi har plukket ut tre ganske så forskjellige utstillinger som er verd å få med seg.
Bjørn Wad: Family Portraits
Fotografen Bjørn Wad har siden 2013 reist rundt i Norge og fotografert familier hvor et familiemedlem har Downs syndrom. Familiene er stilt opp som på tradisjonelle portretter, fotografert med et 4×5’’ storformatkamera. Familieportrettene er ment å representere en mer nyansert fremstilling av de med Downs syndrom, gjennom å portrettere dem i en familiesammenheng, sammen med sine nære relasjoner.
Et utvalg av bildene fra dette kunst/dokumentarprosjektet vises nå på Rådhusplassen i Oslo.
Ragne K. Sigmond: Flyktige øyeblikk
På Fotografiens hus i Oslo viser fotografen Ragne K. Sigmond en serie lysmalingsbilder; bilder skapt ved hjelp av lange eksponeringstider og penselstrøk av lys.
– Lysmaling handler om å teste og prøve ut, improvisere og ta sjanser, feile og prøve igjen, foteller fotografen.
Dette er en prosess som handler om kontroll og kaos på samme tid. Noen ganger skjer det gjerne en feil, men ofte kan en feil nettopp bli det som gir bildet et pluss.
– Under en fotografering føler jeg at jeg er på jakt hver gang, med alt av usikkerhetsmomenter dette innebærer. Men tålmodighet gir gevinst, og alle mine lysmalingsbilder blir ganske forskjellige fra hverandre. Denne følelsen av å starte på et sort “lerret” for så å se bildet bli til, lysstrøk for lysstrøk, blitsglimt etter blitsglimt, er en fantastisk prosess, sier Ragne.
Hun maler med alt fra skrivebordslamper og lommelykter, til lange eksponeringer hvor hun kan bruke blitsen opptil flere ganger i samme eksponering. Teknikken gjør at bildene som skapes blir til drømmeaktige stemninger og hvor modellene nærmest kan virke vektløse.
Asle Svarverud – Bare skrap
På Galleri Semmingsen på Sundvollen kan man nå se Asle Svarveruds utstilling bestående av bilder av skrapjern. Motivene er fra Sjursøya, hvor skrapjern ble samlet og sendt videre med båt for gjenvinning. Bildene er tatt i 2004, og er fotografens kommentar til vårt overflodssamfunn – eller kanskje til gjenvinning som big business? Sjursøya er nå i ferd med å bli historie, den er i ferd med å bli en del av det nye Oslo som vokser frem ved Sydhavna.
Utstillingen består av 13 bilder i stort format, montert på aluminium.