Enten du er på vei tilbake på skolebenken eller du bare har et ønske om å utvide din forståelse av fotografiet som medium, her er tre bøker på rappen som kan være av interesse.
Jeg ble anbefalt å kjøpe disse tre bøkene av min lærer på Parsons i New York. Da hun kunne se skuffelsen i øynene mine over at jeg måtte bruke enda mer penger penger på skolebøker fortalte hun meg at dette er bøker hun fremdeles brukte lenge etter studietiden. I dag forstår jeg henne godt, for bøkene er fremdeles med meg og brukes ofte.
I januar i år publiserte Mary Warner Marien sin fjerde utgave av den allerede anerkjente fotohistorieboken Photography: A Cultural History. Hun er professor ved Syracuse University i New York. Hun har blant annet fått tildelt priser for sitt konstante arbeide med å fremme fotografiets historie i tillegg til mediets kulturelle betydning for samfunnet. Boken tar ikke bare for seg den vestlige fotohistorien, men ser også på eksempler fra andre deler av verden som Kina, Japan og Latin-Amerika. Boken er skrevet i et ikke-akademisk språk og er derfor tilgjengelig for et bredere publikum. Mary Warner Marien tar ikke bare for seg datoer og kjemi, men også hvordan fotografiet har spilt en aktiv rolle i vår forståelse og tolkning av verdenshistorien i senere tid. Boken er både et godt oppslagsverk og en god leseropplevelse og er tilgjengelig ved de fleste bokhandlerne i Norge.
Liz Wells kommer i likhet med Mary Warner Marien fra en universitetsbakgrunn. Hennes bok Photography: A Critical Introduction er en litt eldre perle i tekstbøkenes verden. Den fjerde utgaven av boken ble publisert i 2009, men det har ikke gjort den mindre relevant i mine øyne. Boken var blant de første skoletekstbøkene som introduserte studenter for de viktige debattene rundt fotografiet som medium og plasserte dem i en politisk kontekst.
For en generasjon som i dag er vokst opp med internett vil strukturen i denne boken allerede være ganske kjent. Boken er inndelt i forskjellig temaer og illustrert med relevante og kjente fotografiske verker. Dersom leseren skulle ønske å forske videre på et tema som for eksempel feminisme og fotografi er det en liste i margen med flere titler som er relevante for temaet. Tekstene i boken gir leseren en introduksjon til anerkjente forfattere som blant andre Susan Sontag og Roland Barthes, og andre tekster enhver fotograf burde kjenne til.
Den siste boken er mer for dem som er på vei inn i det profesjonelle livet, eller trenger noen tips om hvordan de skal holde styr på arkivet sitt. Når det er sakt er dette ikke en bok som gir tekniske råd i form av dataprogrammer, men heller en bok som gir deg hjelp med å lage lister. Art/Work: Everything You Need to Know (and do) as You Pursue Your Art Career er en bok som forklarer i enkle trekk hva de forskjellige arbeidstitlene innebærer i et galleri eller i en museumskontekst. I tillegg bryter forfatterne Heather Darcy Bhandari og Jonathan Melber, som forøvrig begge er profesjonelle fra galleriverdenen, med klisjeen om at en kunstner lever utenfor normene overfor arbeid og disiplin. Det å velge en karriere som kunstner er også et yrkesvalg og Art/Work inneholder ingen enkle løsninger på hvordan du kan bli en suksess som kunstner, men er en god bok å følge dersom man synes kunstverdenen er litt overveldende og ikke helt vet hvor man skal starte.
Photography: A Cultural History by Mary Warner Marien, utgitt av Laurence King Publishing Photography: A Chritical Introduction by Liz Wells, utgitt av Routledge Art/Work by Heather Darcy Bhandari og Jonathan Melber, utgitt av Simon and Schuster