Massimo Leardini: Scandianvian

Scandinavian © Massimo Leardini

I fjor kom Massimo Leardinis prosjekt Scandinavian ut på forlaget Éditions du Lic, og nå er også Jan Walakers kunstprosjekt KYKYLYKY ute hos forhandlerne med nettopp Leardinis bilder.

Massimo Leardini kom til Norge på midten av 80-tallet og har jobbet med mote, akt og natur helt siden han slo rot i nytt land. Mulig ligger inspirasjonen til hans klassiske temaer fra hans oppvekst i Italia, men naturen fikk først innpass i hans fotografi etter imigrasjonen til skandinavia.

– Jeg bruker naturen mye, både til rekreasjon og til jobb, og det er helt naturlig for meg at dette blir en viktig del av mitt arbeid. Av og til kan en oppdragsgiver foreslå at jeg skal ta bilder i byen – det er jo så mye enklere. Men hvorfor skal jeg det? Jeg er opptatt av det enkle og det er i naturen jeg er trygg, det er der jeg finner stillheten og det enkle som gir bildene mine det jeg er ute etter.
Det har alltid vært slik at omgivelsene i stor grad påvirker mine bilder, jeg jobber ikke mye i studio men bruker heller de kulissene som er rundt meg hver dag. Det blir nesten som en “statement” å vende tilbake til det samme, gang på gang.

Scandinavian © Massimo Leardini
Scandinavian © Massimo Leardini

Arbeidet med serien Scandinavian har gått parallelt med hans kommersielle jobber over en periode på 7–8 år. Bildene er en blanding av natur, portrett og akt, og alt i subtile gråtoner hovedsakelig fotografert på mellomformat. De fleste subjektene er profesjonelle modeller som fotografen har jobbet med i kommersielle sammenhenger. Men uttrykket er et annet; her er ingen sminke eller stylister.

– Jeg ser etter det naturlige også i menneskene jeg fotograferer, det å formidle noe som er ekte og nesten skulpturelt. Og for meg er fotoboken et godt medium å presentere prosjektene mine i. Det er intimt og personlig, samtidig som jeg opplever at nettopp fotoboken har en økende status blant fotointeresserte og samlere.

Scandinavian © Massimo Leardini
Scandinavian © Massimo Leardini

Nå, i etterkant av boken, har Leardini også blitt presentert i KYKYLYKY, et kunstprosjekt drevet av Jan Walaker. Her presenteres et intervju og en signert print i en solid konvolutt, alt tilgjengelig i Narvesen for en overkommelig penge.

– Jeg har jobbet sammen med Jan tidligere da han drev bladet Hot Rod. Han tok kontakt i etterkant av publiseringen av boken og inviterte meg med i hans nye prosjekt KYKYLYKY. Dette prosjektet ligger i grenselandet mellom tidsskrift og kunst, men selges i bladkiosker i stedet for i gallerier. Det er fantastisk å jobbe sammen med mennesker som er drevet av kjærlighet til det de gjør. KYKYLYKY er ingen pengemaskin, men resultatet er et produkt som ellers aldri ville blitt realisert, som ikke koster for mye og som mange synes å sette pris på.

Scandinavian © Massimo Leardini
Scandinavian © Massimo Leardini

Både Scandinavian og KYKYLYKY kommer i begrensede opplag. Muligens kommer boken i en eksklusiv utgave etterhvert, men foreløpig er kun 440 eksemplarer tilgjengelig.

Boken er gitt ut av forlaget Éditions du Lic, og er trykket ved Fälth & Hässler. KYKYLYKY kommer ut fire ganger i året og har et opplag på 500.

www.leardini.com

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Anne-Stine Johnsbråten: Ung i Oslo
Hvordan er det å vokse opp i Oslo i dag? I prosjektet...
Read More
0 replies on “Massimo Leardini: Scandianvian”