Anne-Stine Johnsbråten: Ung i Oslo

© Anne-Stine Johnsbråten

Hvordan er det å vokse opp i Oslo i dag? I prosjektet «Volla vs Keeg – Ung i Oslo» tar Anne-Stine Johnsbråten for seg to ungdomsmiljøer fra hver sin kant av hovedstaden.

Det er sterk sammenheng mellom hvor i byen man bor, hvilken sosiolekt man snakker og hvordan økonomiske, sosiale og kulturelle ressurser er fordelt. Tidligere levekårsundersøkelser har blant annet vist at folk lever opp mot tolv år lenger på vest enn på øst. Så hva tenker vi om hverandre? Hvilke fordommer har vi? Hvor store er forskjellene, og hva er likt? Anne-Stine Johnsbråten forsøker å se bakenfor de vante og opplagte stereotypiene og tallenes tale.

Jeg har selv vokst opp helt sør-øst i Oslo, og har siden tenårene har jeg oppfattet Oslo som en delt by, foteller Anne-Stine Johnsbråten til Fotografi. – Jeg har vært veldig klar over hvilke fordommer som finnes, og jeg tenker at prosjektet også er et forsøk på å få bukt med mine egne inngrodde tankermønstre.

I tillegg til Johnsbråtens egne bilder har jentene selv bidratt med Instagram-bilder de har tatt i prosjektperioden. Fotografen underviser på Fyrstikkalleen videregående skole og elevene her har også produsert digitale historiefortellinger om samme tema. Men hvordan oppfattet ungdommene selv det å bli fotografert? Og hva synes de om prosjektet?

– Jeg tror de har fått mye ut av det. De snakker stadig om hvor heldige de synes de er som får dokumentert ungdomstiden sin på denne måten. Jeg tror nok de har blitt overrasket over hvilke bilder jeg har valgt ut, kontra hvilke de de selv ville tatt med. Men jeg har jo heller ikke vært med for å ta noens facebookprofilbilder. Jeg håper prosjektet kan gi et ærlig innblikk i et tenåringsliv, uten det filteret vi selv så ofte legger på vår egen virkelighet.

– Hvordan ble møtet med ungdommene du fotograferte i forhold til dine egne fordommer?

– Selvfølgelig fikk jeg både bekreftet og avkreftet mange av mine egne fordommer. I utstillingen kommer jeg ikke med noen klar konklusjon eller svar, men jeg ønsker heller skape et rom for dialog og undring. Ingen av jentegjengene i utstillingen er utpreget stereotypiske, noe som også har vært et poeng i prosjektet. For hva er det egentlig som gjør oss forskjellige? Og er vi egentlig så forskjellige som vi tror?

Prosjektet vises nå på Bymuseet i Frognerparken, og vil henge ut året.

www.annestinefoto.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Stan Douglas mottar årets Hasselbladpris
Den kanadiske kunstneren Stan Douglas har blitt kåret til årets mottaker av...
Read More
0 replies on “Anne-Stine Johnsbråten: Ung i Oslo”