Slik velger du riktig bildekvalitet

En ikke-profesjonell fotograf bør stille kameraet på JPEG filformat.

Når du lar kameraet lagre bildene dine i JPEG filformat, betyr dette at bildedataene blir mer eller mindre komprimert (pakket sammen). Velger du å lagre bildene i beste bildekvalitet blir bildene lite komprimert og du ser i praksis ingen kvalitetsreduksjon, men du får plass til færre bilder på minnekortet.

Komprimering

Du kan gjerne velge mellom tre forskjellige bildekvaliteter, og funksjonen heter som regel ”Image Quality” eller bare ”Quality” i menyen på kameraet ditt. De kan ha forskjellig benevnelse, men vi kan for enkelthets skyld beskrive de forskjellige bildekvalitetene som JPEG ”best”, JPEG ”middels” og JPEG ”dårligst”. Fabrikkinnstillingen er som regel JPEG ”middels”.

Jo dårligere bildekvalitet du velger, jo mer blir bildedatene komprimert og jo flere bilder får du plass til på minnekortet.

Redusert bildekvalitet gir færre fargenyanser. Bildet er like skarpt. Skarpheten reduseres kun hvis du reduserer kameraets oppløsning (”Resolution”).

Vær oppmerksom på at noen kompaktkameraer både komprimerer bildedataene og reduserer oppløsningen ved laveste bildekvalitet.

Vær også oppmerksom på at noen kameraer benevner spesielle filtyper som TIFF og RAW som ”beste kvalitet”. TIFF er en fullstendig ukomprimert bildefil. RAW er et profesjonelt format som gjør det mulig å justere bildet i mye større grad i ettertid.

Les også: Slik velger du riktig filtype

Beste bildekvalitet anbefales!

Velg høyeste bildekvalitet når du kan. Dersom du skal fotografere mange bilder i rask rekkefølge eller trenger plass til flere bilder på minnekortet, kan du redusere bildekvaliteten til middels. Prøv å unngå laveste bildekvalitet. Kjøp heller ekstra minnekort hvis du stadig må redusere bildekvaliteten for å få plass til flere bilder.

Aller best bildekvalitet får du hvis du lagrer bildene i råformat (RAW). Da kan du i ro og mak ”angre” innstillinger i kameraet foran datamaskinen i ettertid.

Råd: Bruk beste bildekvalitet så ofte du kan!

More from Morten M. Løberg
Et ikonisk bilde
Ikke dette altså, men “Afgan Girl”. Steve McCurry kom til Nordic Light,...
Read More
2 replies on “Slik velger du riktig bildekvalitet”
  1. says: Geir

    Dette er jo en gammel artikkel uten kommentarer, men jeg hiver meg på likevel. Du skriver: En ikke-profesjonell fotograf bør stille kameraet på JPEG filformat.

    Siden dette er skrevet for snart fem år siden, står du ved dette forslaget? Jeg underviser selv i foto, og etter mange uheldige opplevelser med jpeg-komprimeringer og tap av kvalitet, samt utviklingen innen programvare med Aperture og Lightroom, er mitt eneste råd: Hopp over på RAW så fort som mulig.

    Jeg skulle gjerne sett en begrunnelse for at du kommer med dette rådet.

    1. Enig! Nå står det også i artikkelen at “aller best bildekvalitet får du hvis du lagrer bildene i råformat (RAW).” Det er imidlertid viktig å være klar over at det krever både programvare og kunnskap i bildebehandling å behandle råfiler, derfor er mitt råd til amatørfotografen som ikke benytter seg av bildebehandling i særlig grad, å velge JPEG i beste kvalitet. Dersom bildet er riktig eksponert og du lagrer bildet i filformatet TIFF når du har åpnet det og lukker det igjen på datamaskinen, arbeider du med ukomprimerte data fra da av.

      Det er helt riktig som Geir påpeker at du kan oppleve at bildekvaliteten synker når en JPEG-fil blir åpnet, endret og lagret på nytt gang etter gang.

      Jeg er også enig i at “alle” burde bruke RAW, men så lenge det er mange som ikke etterbehandler bildene sine i det hele tatt blir det litt fånyttes å tegne et kart som ikke stemmer med terrenget. Selv fotografer jeg alt i RAW, men jeg vet at mange aldri vil sette seg inn i hvordan råfiler håndteres. Og da er nok JPEG i beste bildekvalitet det beste rådet.

      Artikkelen over er myntet på den jevne forbruker og fotoamatør. De som bruker såvidt avansert programvare som Lightroom og Aperture er nok godt kjent med råfilas overlegenhet fra før. Jeg vil tro det er en av grunnene til at de har kjøpt programmet.

      Mvh
      Morten M. Løberg

Comments are closed.