Dybdeskarphet beskriver det området i bildet ditt hvor fra og til hvor motivet blir skarpt gjengitt.
Dybdeskarphet beskriver altså fra hvilken avstand (hvor nært) og hvor langt innover (hvor fjernt) skarpheten strekker seg i bildet. Det er nemlig slik at når du stiller skarpt på et bestemt punkt i motivet, vil også deler av motivet foran og bak punktet du har fokusert på bli skarpt gjengitt.
Stiller du skarpt på en golfball som ligger på gresset, vil også deler av gresset foran og bak golfballen bli skarpt. Dybdeskarpheten kan være liten eller stor. Flere faktorer spiller inn.
Blenderåpning
Blenderåpningen er det fremste ”verktøyet” vi har for å styre dybdeskarpheten. Det er slik at stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet. Liten blenderåpning derimot, gir stor dybdeskarphet.
Valg av objektiv (brennvidde) har også stor betydning. Fotograferer du med teleobjektiv, er dybdeskarpheten generelt mye mindre enn når du fotograferer med vidvinkel.
Også avstanden til motivet spiller inn. Ved nærfotografering (kort fotograferingsavstand) er dybdeskarpheten mye mindre enn når du med samme objektiv fokuserer på et motiv som er ti meter unna – eller mer.
Les også: “Lukker og blender”
Bildesensoren
Til slutt spiller også den fysiske størrelsen på bildesensoren inn. Vi snakker da ikke om megapiksler, med de ytre, fysiske målene på selve sensoren. En bildesensor med 14 megapiksler kan være like stor som ei gammeldags filmrute (24 x 36 mm) eller den kan være mindre enn en tommelfingernegl. Speilreflekskameraer har større bildesensor enn kompaktkameraer. Jo mindre format bildesensoren har, jo bedre blir dybdeskarpheten.
Det er altså enklere å oppnå stor dybdeskarphet med et kompakt digitalkamera enn et speilreflekskamera. Stor dybdeskarphet er en fordel for eksempel når du fotograferer oversiktsbilder eller landsskaper og ønsker at bildet skal være skarpt helt fra nær forgrunn til horisonten i det fjerne. På den andre siden kan det være vanskelig å oppnå liten dybdeskarphet med et kompaktkamera. Liten dybdeskarphet ønsker du deg kanskje hvis du fotograferer et portrett utendørs, og ønsker at bakgrunnen skal bli uskarp.
For å oppnå liten dybdeskarphet skal du bruke teleobjektiv og stor blenderåpning. Med 200 mm teleobjektiv og blender 2.8 vil bildet bare bli skarpt akkurat der du har fokusert. Bakgrunnen blir uskarp.
Vil du ha maksimal dybdeskarphet skal du bruke vidvinkel og objektivets minste blenderåpning. Da vil bildet være skarpt fra nær forgrunn til bakgrunn, enten du bruker et kompaktkamera eller et speilreflekskamera.
Ved nærfotografering må du være nøyaktig når du fokuserer. Uansett hvor liten blenderåpning du bruker vil forgrunn og bakgrunn bli uskarp. Her vil et kompaktkamera med nærfotograferingsmulighet (makrofunksjon) gi best dybdeskarphet.
Systemkameraet har vanligvis en nedblendingsknapp som gjør det mulig å få et inntrykk av dybdeskarpheten i søkeren. Nedblendingsknappen blender ned objektivet til ”arbeidsblender”. Normalt står objektivet på største blenderåpning så lenge du ser i søkeren, for å gi så lyst søkerbilde som mulig.
Les også: “Slik velger du riktig kamera”