Slik velger du riktig kamera

Vi har to hovedtyper digitalkameraer. Kompaktkameraene er små og lette, med fast zoomobjektiv. Systemkameraene er speilreflekskameraer eller mikrosystemkameraer med utskiftbar optikk.

Speilrefleks betyr at kameraet har et speil montert bak objektivet. Via speilet kan vi i kameraets søker se akkurat det samme som objektivet ”ser”. Det betyr at søkeren gir et mer nøyaktig søkerbilde enn et kompaktkamera (som har søkervindu ved siden av objektivet). Speilet i speilreflekskameraet vippes opp akkurat i det bildet fotograferes og lyset som passerer gjennom objektivet har ”fri bane” til bildesensoren bakerst i kameraet.

Kompaktkameraet

Kompaktkameraer er lette å ha med seg og bruke, og det er i denne gruppen du finner de rimeligste digitalkameraene. Ulempen med disse kameraene er at du er bundet til det zoomobjektivet kameraet er utstyrt med. Du har vanligvis ikke kraftig vidvinkel eller kraftig teleobjektiv – i hvert fall ikke av god kvalitet. Zoomobjektivet på de rimelige kameraene dekker ”normalområdet” for vanlig familiefotografering.

Ofte vil zoomobjektivet på et kompaktkamera fortegne mer enn et godt zoomobjektiv til et speilreflekskamera. Det betyr at rette linjer ut mot bildekanten gjengis som buede linjer. Blitsen på kompaktkameraer rekker bare tre, fire meter.

Fordelene er derimot åpenbare: Lite og hendig å ha med seg, og stadig enklere og mer intuitivt i bruk – og med stadig bedre autofunksjoner som gjør fotograferingen til en lek. Selv profesjonelle fotografer har ofte et godt kompaktkamera med seg som kamera nummer to.

Les også: “Slik tar du i bruk et digitalt kompaktkamera”

Speilreflekskameraet

Speilreflekskamera

På et systemkamera kan du bytte objektiv. Du får zoomobjektiver med forskjellig brennviddeomfang. Et vanlig oppsett inkluderer en vidvinkelzoom som dekker vidvinkel- og normalområdet, og en telezoom som dekker området fra moderat til kraftig teleobjektiv. Med kraftig vidvinkel får du med mye i bildet (du har et ”bredt” utsyn). Teleobjektiv kan sammenlignes med å se gjennom en kikkert.

Til systemkameraet får du også objektiver med god lysstyrke til profesjonell bruk (største blenderåpning slipper mye lys gjennom objektivet). Disse objektivene er kostbare, men gjør det enklere å fotografere i svak belysning eller med liten dybdeskarphet. Stadig bedre bildekvalitet ved høy ISO-verdi og objektiver med bildestabilisering reduserer mer og mer behovet for kostbar, lyssterk optikk.

Systemkameraet kan også utnytte forskjellig spesialoptikk. Det vanligste er makroobjektiv. Hvis du driver mye med nærfotografering eller avfotografering skal du vurdere et slikt objektiv.

Les også: “Fokusering og dybdeskarphet”.
Les også: “Slik velger du riktig lysfølsomhet”
Les også: “Slik tar du i bruk et digitalt speilreflekskamera”.

More from Morten M. Løberg
Ingen monsterinntekter blant fotografer
Skattelistene vitner tilsynelatende om skrinne kår blant fotografer. Norges best kjente fotograf...
Read More
0 replies on “Slik velger du riktig kamera”