Portfolio: Jaakko Kahilaniemi

Fra serien «Nature Like Capital» © Jaakko Kahilaniemi

I 2018 avsluttet Jaakko Kahilaniemi sin master ved Alto universitetet i Helsinki-. Allerede samme år vant han den prestisjetunge Ing Unseen Talent Award i Amsterdam. 

Futures er et samarbeid mellom en rekke fremtredende fotografiske institusjoner hvis formål er å fremme nytt og ungt fotografi. Fotografene i Ing Unseen Talent Award blir nominert gjennom disse intitusjonene, og ut fra hundrevis av deltagende prosjekter ble Jaakko Kahilaniemis prosjekt Nature Like Capital plukket ut som årets vinner i 2018. 

Serien er et svar på temaet som ble satt for årets konkurranse, New Horizons, og utforsker forholdet mellom mennesket og naturen. Dette var et tema som passet Kahilaniemi godt. Fotografi møtte den unge fotografen for en liten prat etter kåringen på årets Unseen-festival i Amsterdam.

– Alle finalistene i ING Unseen Talent Award jobbet med det samme temaet, men vi sto fritt til å tolke dette som vi ville, forteller Jaakko Kahilaniemi. – Etter en lang prosess var jeg en av fem finalister som ble valgt til å stille ut her på Unseen. Det er en god følelse å få denne anerkjennelsen etter å ha lagt ned mye arbeid i dette prosjektet.  

– Hvordan tolket du årets tema?

– I 1997 arvet jeg en skog hjemme i Finland, og har gjort prosjekter der tidligere. Gjennom dette arbeidet gikk det opp for meg hvordan menneskene bruker naturen som kapital og ikke som en miljømessig verdi i seg selv. Jeg visste at plassen jeg hadde tilgjengelig på Unseen var begrenset, så jeg ønsket å starte på et nytt arbeid basert på samme tematikk. Nature Like Capital handler om nettopp dette, hvordan vi utnytter naturen for egen vinnings skyld.

– Det er ikke rene naturfotografier du stiller ut. Kan du fortelle litt om hvordan du arbeider?

– Jeg ønsket å inkludere de fire elementene fra alkymien i fotografiene mine: jord, luft, vann og ild. Dette ble mine tetris-biter som jeg jobber med. 

– Hvilke likheter har denne serien med ditt tidligere arbeid?

– Det er mange likheter med mine tidligere serier. Jeg jobber vanligvis med landskap hvor jeg tilfører min egen tolkning av det jeg ser. Ofte fotograferer jeg landskapet i sorthvitt, og jobber så videre på overflaten med visuelle symboler i farger. Jeg har i grunn jobbet på denne måten siden 2015 da jeg først begynte å jobbe med større prosjekter.

– Og forskjellen?

– Jeg tror denne serien vil bli mer universell, og jeg planlegger å fotografere også utenfor Finland. Miljømessige utfordringer finnes over alt og jeg håper jeg kan få stipend til kunstneropphold så jeg kan utforske dette temaet rundt om i verden. 

– Det virker som om mange fotokunstnere fra Finland jobber med natur i en eller annen form. 

– Det er sant. Men selv om jeg jobber med landskap prøver jeg hele tiden å finne nye måter å visualisere mine tanker på. Jeg eksperimenterer med nye uttrykk hele tiden, enten i selve fotograferingsprosessen, i etterbehandlingen eller under monteringen av bildene.

– Du avsluttet nylig din master, hva er planene dine fremover?

– Bildene jeg viser her på Unseen er bare starten på Nature Like Capital, og festivalen var en veldig god start-plattform for serien. Pengene fra ING Unseen Emerging Artist Award gjør at jeg kan fortsette å jobbe med prosjektet fremover. Men først skal jeg vise skulpturer fra samme prosjekt i min hjemby Tampere. Dette er en utstilling helt uten fotografier, avslutter Jaakko Kahilaniemi. 

www.jaakkokahilaniemi.com

Written By
More from Pål Otnes
Simon Skreddernes på F5 Concept Store
F5 Consept Store i Oslo fortsetter å vise fotografi i sine lokaler,...
Read More
0 replies on “Portfolio: Jaakko Kahilaniemi”