Det er hundre år siden første verdenskrig brøt ut, noe som blir markert med en rekke utstillinger på begge sider av Atlanteren. En av de mest interessante er utstillingen “The Great War: The Persuasive Power of Photography”, som vises på National Gallery of Canada i Ottawa.
Utstillingen tar utgangspunkt i at første verdenskrig blir kalt ”kamerakrigen”. Tidligere kriger var nok også til en viss grad dokumentert med fotografi, men første verdenskrig representerte et vendepunkt på flere måter, ikke minst fordi begge de stridende parter brukte fotografi både for å spionere og lage strategier, for å provosere og til propaganda. Det siste ikke minst for å holde moralen oppe hos både soldater og sivilbefolkningen.
Utstillingen illustrerer hvordan fotografiet formidlet virkeligheten, illusjonen, grusomhetene, og tapperheten i første verdenskrig, en krig hvor de menneskelige lidelsene og tapene nådde uante dimensjoner.
Kontrollen av fotografi var ytterst viktig, og sensuren var streng. Men fotografiet var også viktig for den enkelte. Fotostudioene var fullbookede med soldater og deres familier som ville forevige seg selv på bilder. Utstillingen søker å vise alle de forskjellige måter som fotografi ble brukt på i ”The Great War”, den krigen alle trodde skulle bli den siste.
Utstillingen varer til 16. november.