Daido Moriyama: Jeg elsker å fotografere i byer

Fra serien Tights © Daido Moriyama Photo Foundation

– Jeg elsker å fotografere i byer. Hver eneste by, uansett hvordan den ser ut, er et stykke kunst. En by oversvømmes av muligheter til å utforske. I 50-60år har jeg holdt på med dette og synes fortsatt det er fantastisk!

Hasselbladprisens jury utpekte fotografen Daido Moriyama som vinneren 2019 og som mottaker av prisen på en million svenske kroner. Dette er først og fremst en hyllest av den særegne og betydningsfulle fotografen, men også av japansk fotografi. Fotografer som Hiroshi Sugimoto, Nobuyoshi Araki, Kishin Shinoyama m.fl har i mange tiår satt sitt preg på fotohistorien og sørget for å gi plass til nye måter å forvalte ulike fotografiske uttrykk. Og den 81 år gamle prisvinneren har vært en sentral aktør i dette eksotiske og bejublede fotomiljøet.

Portrett: Sohey Moriyamo © Daido Moriyama Photo Foundation

Moriyama er spesielt kjent for sine direkte skildringer av etterkrigstidens Japan, der bildene hans ble som et slags speil av ulike historiske endringer. Menneskene skiftet karakter og samfunnet med dem og i et personlig og direkte bildespråk skildrer han ulike temaer i det inn- holdsrike, urbane gatelivet og endring av seksualnormer i det japanske samfunnet.

Lederen av Hasselblad-stiftelsens jury, kanadiske Paul Roth underbygger valget av Moriyama på denne måten:

– I japansk fotografi er Daido Moriyama å regne som et ikon, verdensberømt for sin radikale estetikk og utvilsomt en av de mest betydningsfulle og innflytelsesrike fotogra- fene i historien. Den kaotiske rastløsheten og råe skjønn- heten i hans klassiske bilder formidler en universell, urban psykologi for en hel generasjon.

Daido Moriyama ble født i Osaka i 1938. Han studerte med fotografen Takeji Iwamiya som lærer før han i 1961 ble assistent for Eikoh Hosoe, en av de store navnene i japansk fotografi på den tiden. Tross sin godt modne alder er Moriyama fortsatt svært aktiv og uttalte i forbindelse med offentliggjøringen av prisen:

Fra serien Color © Daido Moriyama Photo Foundation

– Det er moro! Jeg bare tar bilder og for å gjøre det spa- serer jeg. Jeg fotograferer stort sett gatebilder, så jeg bare går og går, noe jeg har gjort nesten sammenhengende i 55 år! Jeg går. Jeg oppdager. Jeg fotograferer. Egentlig vil jeg fotografere hele tiden, over alt. Jeg har alltid med meg et lite kamera og går hånd i hånd med det. Det er livet mitt.

Daido Moriyamas karriere har i stor grad vært preget av en enorm produksjon, stort fokus på urbane miljøer og ren- dyrket gatefotografi. Hans fotografiske uttrykk er ujålete, utforskende og svært direkte. Estetikken har et annet inn- hold og form enn det vi ofte er vitne til i vestlig fotografi. Han var også en veldig sentral del av den kortlivede, men veldig innflytelsesrike Provoke-bevegelsen på slutten av 60-tallet, som spilte en viktig rolle for å frigjøre fotografi fra det de mente var fastlåste og konvensjonelle metoder. Sammen med fotografene Yutaka Takanashi, Takuma Naka- hira og skribenten Takahiko Okada produserte og utga han avant-garde magasinet Provoke Journal som eksperimen- terte med ulike fotografiske uttrykk. Riktig nok ble det kun publisert tre utgaver, men disse ble lagt merke til i hele verden og satte tydelige og varige spor i mange fotografers arbeid siden.

www.hasselbladfoundation.org

More from Hans-Olav Forsang
Portfolio: Jørgen Gomnæs
Bildene hans er å se i store internasjonale mote- magasiner som Harper’s...
Read More
0 replies on “Daido Moriyama: Jeg elsker å fotografere i byer”