Entusiastenes amatørkamera. Eller omvendt. Canon EOS 80D etterfølger EOS 70D i den vanskelig definerbare kategorien der produktet enten faller mellom to stoler eller treffer blink midt mellom to kundegrupper.
[Oppdatert 24.2. med nytt om PowerShot G7 X Mark II]
De kommer tett, Canons speilreflekskameraer. For når Canon EOS 80D kommer i april, skal det overbevise mange. Det skal overbevise dem som ikke har råd til en EOS 6D eller EOS 7D Mk II. Samtidig skal det overbevise dem som har tenkt på en EOS 100D, EOS 1200D, EOS 700D, EOS 750D eller EOS 760D om at de heller bør gå et hakk opp. Så, hvilke argumenter har Canon for å selge deg EOS 80D?
Forbedret autofokus
Først og fremst er det ytelsen og autofokusen som er forbedret. I tillegg til en ny 24 Mp CMOS bildebrikke har EOS 80D fått en helt ny AF-modul med 45 AF-punkter – alle er kryssfølsomme. 27 av punktene klarer dessuten å fokusere selv når objektivet har lysåpning f/8 (eks. lange teler med konverter). Dette skal også gi bedre muligheter til å gå løs på fotografering av raske stillbildesekvenser (opp til 7 bilder/sekund), ved siden av kameraets forbedrede videoegenskaper.
Men det er kanskje først når du får tak i den nye kit-zoomen, EF-S 18–135mm f/3.5–5.6 IS USM med den nye motoriserte zoomadapteren Power Zoom Adapter PZ-E1 (ekstrautstyr) at du kan utnytte videomulighetene ordentlig. EOS 80D er nemlig foreløpig eneste kamera som støtter denne adapteren, som gir jevn zoom under videoopptak og fjernstyringsmulighet via mobil-app. Objektivet alene har også fått hurtigere AF, med hva Canon kaller Nano USM-teknologi. Den skal gi jevn og lydløs fokus til videofilming og lynrask fokus til stillbilder.
Den nye bildebrikken har ikke bare flere piksler, den har også bedre dynamikk enn forgjengeren, og en følsomhet inntil ISO 16.000 (kan utvides til ISO 25.600). Autofokusen skal nå klare motivsituasjoner ned til –3 EV – det er svakere enn månelys. Lysmåleren registrerer både synlig og infrarødt lys for mer presise målinger, og har Canons autoamtsiek flimmerregistrering for å unngå feileksponeringer med lyskilder som flimrer.
Søkeren viser nå 100 % av motivet, med 0,95x fostørrelse, og okularet har som vanlig en romslig gummimusling for å beskytte briller. Skjermen er en fleksibel 3″ berøringsskjerm med 1,040 Mp oppløsning.
Under både stillbilde opptak med LiveView og videoopptak kan du fokusere med fingertuppene, og utnytte Canons Dual Pixel CMOS AF-teknologi til både hurtig og nøyaktig autofokus. Både autofokushastigheten og følsomheten for autofokus kan justeres fra kameraet.
Canon EOS 80D følger opp forgjengeren med sterke videoegenskaper. Nå støttes Full HD-opptak med 60 og 50 progressive bilder i sekundet, noe som skal gi jevnere opptak av bevegelige motiver og mulighet for sakte film. Kameraet har også fått hodetelefonutgang i tillegg til mikrofoninngangen, og de to kontaktene er plassert mer praktisk for videofilming med den vridbare skjermen ute. EOS 80D kan fjernstyres trådløst av en mobil eller et nettbrett med Canons Camera Connect-app, eller fra PC/Mac.
Canon EOS 80D kommer i april og koster ca. 12.800, eller 13.900 sammen med EF 18–55 mm.
Et kit med den nye 18–135 mm zoomen ventes å koste ca. 17.000 kroner. Objektivet alene ca. 5.750 kr.
Oppdatering av PowerShot G7 X
Samtidig med D80 forhåndslanserte Canon også den nye PowerShot G7 X Mark II. Det er ikke så mye som skiller den fra forgjengere, med unntak av noen svært viktige punkter: ytelsen er vesentlig forbedret. Vi var begeistret for G7 X, men ble ikke imponert av ytelsen. Canon har satt inn sin flunkende nye Digic 7-prosessor, og kan love 8 RAW-bilder i sekundet, og 25 % bedre batteritid. G7 X Mark II skal også gi bedre ansiktsfokus når motivet har mindre kontrast. Kontrollringen rundt objektivet kan nå veksle mellom trinnløs og trinnvis innstilling, og kameraet har fått et bedre fingergrep.
Fremdeles har kameraet det gode 24–100 mm (ekv.) zoomobjektivet med f/1.8–2.8 lysåpning, 20 Mp CMOS-brikke på 1″, Full HD video med 60p, og en mengde med Canon-typiske manuelle og automatiske funksjoner.
PowerShot G7 X Mark II er leveringsklart i mai, og vil koste ca. 6.700 kroner.
Mer informasjon hos Canon Norge.