Pentax K1 – endelig fullformat

Pentax K-1 er her. Ryktene har vært mange, bekreftelsene har vært nesten like mange. Men nå kan vi «avsløre» det alle Pentax-brukere har visst lenge: Fullformat-æraen er tilbake hos Pentax.

Det vil si, fullformatæraen har aldri helt tatt slutt. Selv om Pentax ikke har laget et eneste digitalt fullformatkamera før (bortsett fra en og annen prototype), har de fortsatt å produsere objektiver for fullformatkameraer. Disse har hatt ulike betegnelser, men den som har et Pentax-objektiv merket F, FA, FA*, D-FA eller D-FA* skal kunne bruke det med full formatdekning på den nye K-1. Selv om det er 13 år siden Pentax sist lanserte et fullformatkamera, og da for film, bygger derfor Pentax K-1 på lange tradisjoner, også i high-end-klassen. Som de legendariske Pentax MX og LX, og den siste 35 mm speilrefleksen med profesjonelle egenskaper, Pentax MZ-S.

Som vi er vant til fra Pentax har også K-1 en spesielt kraftig værbeskyttelse.
Som vi er vant til fra Pentax har også K-1 en spesielt kraftig værbeskyttelse.

Pentax K-1: avanserte spesifikasjoner

Sentralt i Pentax K-1 er selvsagt den 36 Mp store fullformat CMOS-brikken, uten AA-filter – sannsynligvis laget av Sony. I grunntrekkene er den i så fall samme bildebrikke som i Sony A7R, men likevel med noen klare forskjeller.

Fullformatkameraet har innebygd 5-aksers bildestabilisator som skal redusere kamerabevegelser med 5 trinn iflg CIPA.
Fullformatkameraet har innebygd 5-aksers bildestabilisator som skal redusere kamerabevegelser med 5 trinn iflg CIPA.

Pentax har gitt K-1 samme type piksel-skift-teknologi som vi kjenner fra K-3 II. Denne funksjonen benytter den nøyaktige kontrollen bildestabilisatoren har på bildebrikkens bevegelser til å flytte bildebrikken mikroskopisk mens den eksponerer flere ganger og setter sammen eksponeringene til ett bilde.

Funksjonen kan minne om den vi finner i Olympus Pen-F og OM-D E-M5 Mk II, men her blir det ikke flere piksler, bare bedre detaljgjengivelse. Dette skal fungere selv om motivet beveger seg, sier Pentax. En elektronisk AA_filtersimulering skal likevel unngå at bildene blir skjemmet av moiré.

Bildebrikken har en innebygd 5-veis bildestabilisator, som virker med alle objektiver. Pentax hevder at denne gir en bevegelseskompensasjon tilsvarende opp til fem lukkertrinn. Her er også en stor optisk prismesøker med 100 % søkerbilde, og med 0,7x søkerforstørrelse.

Vi forventer at særlig naturfotografer vil ta i bruk Pentax K-1.
Vi forventer at særlig naturfotografer vil ta i bruk Pentax K-1. Den fleksible skjermen kan vris i nær sagt alle retninger.

Værbeskyttelse

Hos Pentax er værbeskyttelse blitt en selvfølge – i hvert fall hos alle kameraer utenom de aller enkleste. Her skuffer heller ikke K-1, og de mange naturfotografene som sverger til Pentax vil sette pris på at kameraet skal være beskyttet mot støv, sprut og temperaturer ned til minus 10° C med 87 forseglinger.

Også den godt dimensjonerte lukkeren er solid: den er designet for å klare minimum 300.000 eksponeringer. Raskeste lukkertid er for øvrig 1/8000 sekund, mens blitzsynkroniseringen bare er marginalt forbedret fra tidligere modeller med 1/200 sek.

CMOS-brikken er 36x24 mm stor, og gir 36 millioner piksler.
CMOS-brikken er 36×24 mm stor, og gir 36 millioner piksler.

En nyutviklet AF-modul har 33 fokuspunkter, av disse er 25 kryssfølsomme. Fokusinformasjonen kobles til lysmåleren med den avanserte motivanalysen, som takler vanskelige motiver sikrere.

Bildebrikken tar bilder som lagres med 14-bits RAW-filer, som vanlig i DNG- eller PEF-format. Følsomheten er opp til ISO 204.800, og en egen nattbelysning gjør opptak i mørke enklere. Kameraet støtter også funksjoner som HDR og avanserte eksponeringsmetoder via Pentax’ «Hyper Operating system». Her er også støtte for multieksponering og intervallopptak.

Pentax K-1 har innebygd GPS-funksjon med stjernefølge som koblet med bildestabilisatoren automatisk kan kompensere bildebrikken for himmelbevegelser ved astrofotografering. Stabilisatormekanismen kan også benyttes til å flytte bildebrikken nøyaktig i vater. WiFi er også innebygget, og muliggjør fjernstyring av kameraet og effektiv kommunikasjon med mobile enheter og sosiale medier.

Pentax K-1 er ingen lettvekter, men bygget i solid lettmetall med stor vekt på materiale som tåler bruk.
Pentax K-1 er ingen lettvekter, men bygget i solid lettmetall med stor vekt på materiale som tåler bruk.

Ytelse

Mye metall og glass bidrar til at Pentax K-1 ikke er en utpreget lettvekter til tross for sine kompakte fullformat-mål. Kameraet veier ca. 1 kg med batteri, og batteriet skal klare 760 eksponeringer når det er fullt ladet. Det er store datamengder å håndtere, så noe uprget actionkamera er K-1 heller ikke. Inntil 4,4 bilder pr. sekund med fullformat oppnås med RAW-sekvenser inntil 17 bilder. Kameraet skifter automatisk til DA-format (APS-C) om du setter på et DA-objektiv. Da klarer det inntil 6,5 bilder/sekund opp til 50 bilder i slengen (RAW). Med dette formatet blir bildene ca. 15 Mp store. Noen DA-objektiver kan også brukes på fullformat, eventuelt etter å ha blitt blendet ned. Pentax leverer en oversikt over dette.

Pentax K-1 har to minnekortplasser.
Pentax K-1 har to minnekortplasser.

Ved siden av høyoppløste stillbilder, kan Pentax K-1 også benyttes til å ta opp videofilm. Videoopptakene blir maksimalt full HD (1920×1080) med 50 sammenflettede (interlaced) eller 25 progressive bilderuter i sekundet. Intervallopptak og stjernebilder kan tas opp i 4K oppløsning. Kameraet har både inngang for ekstern mikrofon og utgang for hodetelefoner. Med den fleksible 3,2″ skjermen kan også opptakene følges uten at fotografen har øyet i okularhøyde hele tiden. Det finnes også en HDMI-utgang, men vi kjenner ikke til om kameraet kan levere et rent videosignal for ekstern lagring.

Pentax K-1 leveres fra april og vil koste ca. 20.000 kroner. Samtidig leveres et nytt batterigrep D-BG6 (ca. 4000 kr) og to nye fullformatobjektiver:

  • HD Pentax-D FA 28-105mm F/3,5-5,6 ED DC WR. (ca. 7.000 kr)
  • HD Pentax-D FA 15-30mm F/2,8 ED SDM WR. (ca. 19.000 kr).

Alle prisene er med mva.

 
 

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Olympus satser på proffene
Når nye Olympus OM-D E-M1 Mark II kommer i løpet av året,...
Read More
0 replies on “Pentax K1 – endelig fullformat”