Olympus satser på proffene

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Når nye Olympus OM-D E-M1 Mark II kommer i løpet av året, er det de profesjonelle fotografene som er hovedmålet. Med rå ytelse, ekstrem bildestabilsator og utstyr som tåler mer enn de fleste fotografer skal Olympus utfordre markedet. Videofotografene får sitt med 4K.

Hastighet er stammeordet for Olympus OM-D E-M1 Mark II. Den nye toppmodellen fotograferer raskere enn noe annet systemkamera på markedet: 18 bilder i sekundet med kontinuerlig fokus, og hele 60 bilder i sekundet med låst fokus. Dette er bilder i full oppløsning med elektronisk lukker, og du kan velge RAW med samme hastighet som JPEG. Olympus hevder at utlesningshastigheten fra den nye 20 Mp bildebrikken er så rask at problemet med «rolling shutter» ikke vil ses på vanlige motiver, kun med spesielle bilder som hurtige gjenstander som flypropeller o.l. Bildestabilisatoren på bildebrikken er også forbedret, og sammen med objektiver med innebygd bildestabilisator (som den nye 12–100-millimeteren) synkroniserer kameraet bildestabilisaeringen slik at den totalt kompenserer inntil 6,5 lukkertrinn.

Olympus OM-D E-M1 Mark II
Olympus OM-D E-M1 Mark II er bygget for profesjonelt bruk, og kommer i løpet av året.

Kameraet er bare litt større enn modellen det kommer til å erstatte, OM-D E-M1. Med en «kjøreklar» vekt på 574 gram er kameraet ca. 80 gram tyngre, og det meste kommer av et kraftigere håndgrep og et større batteri. Et nytt batterigrep, HLD-9, vil ytterligere legge til vekt og batterikapasitet (ekstrautstyr).

Olympus OM-D E-M1 Mark II
Om-D E-M1 Mark II har fått en fullt fleksibel skjerm, bedre tilpasset videofotografering.

Skjermen og søkeren har samme oppløsning som forgjengeren, men søkeren er betydelig raskere med en oppfriskningstid på bare 6 millisekunder, slik at du kan følge bevegelige motiver også med 18 bilder i sekundet. Det har ikke vært mulig med en elektronisk søker før. Forstørrelsesgraden er 0,74x. Skjermen er fullt dreie- og vippbar, og fremdeles en pekeskjerm. Fremdeles er kameraet bygget for å tåle juling. Det er tettet minst like godt for vær og vind som tidligere, og tåler mye kulde. Dette er et kamera som overlever en skikkelig sprut, sandstorm og kuling i påskefjellet – så lenge du bruker ett av de like værsikrede objektivene fra Olympus (det er mange av dem).

Bildekvalitet

Bildebrikken er en ny 20 Mp CMOS-brikke, med samme størrelse (Four Thirds) som tidligere, men raskere enn noensinne og med støtte for 4K video. Vi har ikke fått anledning til å ta egne bilder med kameraet ennå, men siden vi har testet Olympus PEN-F med 20 Mp CMOS, har vi all grunn til å tro at bildekvaliteten vil holde et høyt nivå. Bildekvalitet henger ikke bare sammen med bildebrikken, men også med objektivene, signalprosessoren og ikke minst: i hvilken grad bildene blir skarpe. OM-D E-M1 Mark II har en 5-akser bildestabilisator på bildebrikken som nprmalt sikrer svært gode bilder også på lengre lukkertider. Med den nye funksjonen for å kombinere optisk bildestabilisator i objektivene med den mekaniske på bildebrikken, skal kameraet klare å gi skarpe håndholdte bilder med to sekunders eksponeringstid og 100 mm brennvidde, sier Olympus (med 2x beskjæringsfaktor tilsvarer det 200 mm i fullformat). Bildestabilisering virker også fullt ut med videoopptak.

Det nye AF-systemet har 121 kontrastfølsomme punkter  og like mange faseregistrerende, alle er kryssfølsomme. Sammen med en ny bildeprosessor skal dette gi hurtigere og mer akkurat autofokus. Det er også en fokusbegrenser, som kan forhåndsinnstilles i tre nivåer innenfor valgte avstander. AF-punktene dekker også en større del av bildeflaten enn før.

Olympus OM-D E-M1 Mark II
EM1 Mark II støtter 4 K video også i 17:9-formatet Cinema 4K.

Video

Nytt er også at Olympus nå satser for alvor på videoopptak. Skal de nå profesjonelle reportasje- og dokumentarfotografer, er det nødt til å tilby 4K video, og det har nykomlingen klar. Kameraet støtter både Cinema 4K-format (4096 × 2160) med 24 bps og ca. 237 Mbps datastrøm, og «vanlig» 4K video (3840 × 2160) med hhv 30, 25 og 24 bps. En rekke andre formater, også Full HD video med langsom film, er tilgjengelig.  Nytt er også utgang for hodetelefoner/monitor, i tillegg til inngang for ekstern mikrofon.

Men den effektive bildestabilisatoren, som allerede i de Olympuskameraene vi har testet tidligere er den mest effektive på markedet, skal det bli spennende å se hva Olympus kan levere på håndholdt video. Erfaringene med OM-D E-M5 Mark II gir oss høye forventninger.

Olympus OM-D E-M1 Mark II
Den nye Olympus 12-100mm F4.0 IS Pro er konstruert med hele 17 linseelementer.

Nye objektiver

På Photokina lanserte Olympus også tre nye objektiver: en 12–100 mm (tilsvarende 24–200 mm) med optisk bildestabilisator, et lyssterkt profesjonelt normalobjektiv, 25 mm f/1.2, og en rimelig makro.  M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS Pro er et interessant tilskudd til PR-serien objektiver, med konstruksjon som skal tåle det samme som kameraet, og en optisk bildestabilisator som bare beveger ett linseelement av hele nitten. Dette er nok tenkt som et allround videoobjektiv med stillegående autofokus, konstant blender og langt zoomområde. Med en lengde på bare 117 mm på det korteste og 561 gram blir det lett å bære for fotografer og videofotografer på farten.

Olympus OM-D E-M1 Mark II har ennå ikke fått fastsatt norsk pris. Mer info hos Olympus.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
EISA AWARDS 2017-2018 –
DEN KOMPLETTE LISTEN
I tillegg til å kåre årets beste fotoprodukter, kårer EISA-juryen hvert år...
Read More
0 replies on “Olympus satser på proffene”