I dag har vi kommet til de to siste fotobøkene i Fotografis store test – nemlig NFoto og Fotovideo-Laboratoriet. Særlig Fotovide-Laboratoriet har et stort potensial i følge vår fotobokekspert Toralf Sandåker.
Fotovideo-Laboratoriet hadde nettopp startet opp da Fotografi utførte sin test før jul i fjor. Sporty å stille opp, og resultatet er slett ikke noe å skamme seg over, i følge Sandåker.
Webløsningen til FotoVideo Laboratoriet skiller seg fra de andre norske tilbyderne ved helt klart å henvende seg til den bevisste bruker, med kvalitetskrav, enten du er hobbyfotograf eller profesjonell.
FotoVideo Laboratoriet kan også ta imot PDF og er fleksible i sitt samarbeid med kundene. De har egen disk i underetasjen i det store FotoVideo-senteret i Møllergata i Oslo, der du også kan hente boken hvis du ikke vil ha den sendt i posten. Designløsningen fungerer utmerket, og selve boken fremstår med høy kvalitet. Designløsningen er på høyde med Blurb, men ikke like mange valgmuligheter. Det høye nivået gjør imidlertid at vi også må påpeke små skjønnhetsfeil som de bør kunne rette opp. I så fall kniver de helt i toppen og kan vise seg å nå enda bedre opp.
Solid innbinding med glanset omslag. Tiltalende, men denne boken fortjener smussomslag. Minus for at omslaget buer seg litt, men dette burde kunne la seg rette på.
30 sider med stivt omslag i format 30×30 cm koster 431,00 kroner inkludert levering i butikk.
NFoto
Heller ikke Nfoto leverer noen dårlig fotobok. Tvert imot, selve boken er bra, og bildekvaliteten har absolutt et høyt potensial. Men irriterende detaljer og kanskje testens dårligste webløsning hindrer Nfoto i å spise kirsebær med de aller beste. Det skal sies at også Nfoto er fleksible og lydhøre overfor kundeønsker, og snur seg fort på hælen for å gi kundene det de vil ha så langt mulig. Men vi mener altså de bør se på brukervennligheten og webløsningen sin, som trenger en overhaling av profesjonelle designere (ikke mest på grunn av det estetiske), foruten at malene også her smaker litt for mye
av bursdagssanger. Men vi kunne lage våre egne sider, og teknisk gikk det utmerket å bestille boken. Fysisk er det mye bra å si om boken, den er nesten på høyde med de to beste sett fra utsiden.Og vi
tror digitaltrykken har et meget bra potensial, i utgangspunktet. Men hvert bilde skjemmes av en relieffvirkning i overflaten.
30 sider med stivt omslag i format 30×30 cm koster 498,00 kroner inkludert levering i butikk.
Du kan lese hele testen med 7 forskjellige fotobokprodukter i siste nummer av Fotografi (8/2011) som er i handelen hos Narvesen ut januar måned
Vi har tidligere omtalt her på Fotografi.no: Blurb fotobok, Europhoto, Elite Foto, FotoKnudsen og Japan Photo/Cewe.
Fotovideolaboratoriet skårer 8,0 poeng av 10 mulige. NFoto skårer 7,3. Blurb oppnår 8,8, FotoKnudsen 7,8 Europhoto 7,3 og Elite Foto 7,1.
Hvis du vil bestille din egen fotobok med Fotografis testbilder for å se hvordan Eurofotos fotobok egentlig ser ut, kan du hente ut hele fotoboka som en pdf-fil, samt testbildene hvis du ønsker det her. (Fotoboka som pdf-fil er det første bildet).
Slik har vi testet
Fotografis fotoboktest har pågått gjennom flere måneder og har handlet om å velge ut bilder, gå gjennom løsningene fra 7 ulike produsenter og lage en bok som alle kunne reprodusere med ssmå variasjoner. Her er måten vi har bedømt resultatene på:
Designprosessen
Vi har tatt utgangspunkt i at vi ville lage en egen design med rene sider, luft og sober skrift der vekten er lagt på presentasjon av bildene. Vi har vurdert å bruke de ferdige malene der det er mulig. For noen leverandører var designverktøyene så enkle at vi måtte lage ferdige høyoppløste bilder for hver hele side.
Den fysiske boken
Boken skulle være i format 30×30 cm i stivt bind med smuss- omslag med eget design og bilder. Bare en leverandør kunne levere smussomslag, men flere hadde meget gode alternativer. To leverandører kunne ikke tilby bildeomslag i dette formatet. Vi har vurdert helheten i tilbudet og kvaliteten på det fysiske produktet, både innbinding og papir. Vi har også vurdert helheten i hvordan boka fremstår.
Bildekvalitet
Bildekvalitet har vi tillagt stor vekt i vår endelige bedømmelse, sammen med det fysiske produktet. Vi har vurdert fargegjengivelse, detaljgjengivelse, fargemetning og ikke minst stabil gjengivelse. Vi har også vurdert sorthvittbilder for fargenøytralitet og toneskala.
Konklusjon
De tre punktene designprosess, fysisk bok og bildekvalitet er vurdert samlet slik at designprosessen teller litt mindre enn hver av de to andre punktene. Sluttkarakteren er vår kvalifiserte bedømmelse for boka og tjenesten i sin helhet uavhengig av pris.