Slik velger du riktig filtype

Hvis du er helt ”fersk” digitalfotograf, skal du velge å lagre bildene dine i filformatet JPEG på minnekortet i kameraet. JPEG er et bruksvennlig filformat som kan leses av alle dataprogrammer som håndterer bilder og det er dette filformatet du bruker når du legger ut bilder på nettet.

Du har gjerne tre grader av komprimering, det vil si tre bildekvaliteter. De kan ha forskjellig benevnelse, men vi kan for enkelthets skyld beskrive de forskjellige bildekvalitetene som JPEG ”best”, JPEG ”middels” og JPEG ”dårligst”. Fabrikkinnstillingen er som regel JPEG ”middels”.

Hvis du velger JPEG ”best”, blir ikke dataene komprimert på en slik måte at det reduserer bildekvaliteten til praktisk bruk. Derfor er dette et praktisk filformat for deg som ikke har så god erfaring i bildebehandling, men som vil ha bruksvennlige bildefiler som lar seg åpne på alle typer datamaskiner og i alle dataprogrammer som kan håndtere bildefiler, som ikke tar stor plass og som enkelt kan sendes som epost. JPEG er det absolutt mest vanlige bildeformatet. Du vet at det er en JPEG-fil når det står ”.jpg” etter filnavnet (vi kaller ”.jpg” for fil-endelsen).

Jo lavere bildekvalitet du velger, jo mer blir bildedataene komprimert og jo flere bilder får du plass til på minnekortet.

Råd: Velg beste JPEG-kvalitet.

Les også: Slik velger du riktig bildekvalitet”.

Velg TIFF eller RAW filformat hvis du vet hvordan du skal behandle disse. TIFF er ukomprimerte bildedata, men et TIFF-bilde er til forveksling likt et JPEG-bilde i beste kvalitet. TIFF er derfor på vei ut som et valg i digitalkameraet. RAW er et avansert filformat som gir fotografen mye bedre mulighet til å korrigere bildet i ettertid. RAW tar mer og mer over for TIFF. Velg RAW hvis du vil ha mulighet til å korrigere bildene maksimalt i ettertid og har nødvendig kunnskap, eller akter å skaffe deg erfaring i hvordan du behandler råfiler.

More from Morten M. Løberg
Nikon D800 er årets kamera
EISA har kåret Nikon D800 til årets kamera i Europa. Dette er...
Read More
0 replies on “Slik velger du riktig filtype”