Preus museums bibliotek er som et eget universitet. Jeg går gjennom det vakre biblioteket hver dag på vei til kontoret, og nå begynner jeg vite hvor jeg finner mine favoritter. Advarselen må være at når man først har begynt, er det lett å bli sittende fast. Det finnes så mange bøker man har lyst til å bla i.
• Av Ingrid Nilsson, fotograf, bokvenn og direktør på Preus museum
Foto: Andreas Harvik, Preus museum.
Jeg tror at fotografier former våre liv mye mer enn det vi kan forestille oss. Vi bærer dem med oss som en del av oss selv og vår egen historie. En bok har jeg funnet igjen i biblioteket, som jeg tror har hatt betydning for mitt yrkesvalg. Boken om samejenta Elle Kari har kanskje bidratt til at jeg utdannet meg til fotograf, og at narrative visuelle fortellinger interesser meg.
Jeg var like gammel som Elle Kari, 4 år, da jeg fant boken i en bokhylle i barnehagen. Jeg kunne bla i den og se på Anna Riwkins fotografier om og om igjen. Når jeg nå nok en gang, et halvt sekel senere, stifter bekjentskap med Elle Karis liv i Lappland, kjenner jeg bildene så godt igjen, samtidig som jeg kan huske nøyaktig hvordan det var å være 4 år og gå i barnehage. Fotografi er et springbrett for minnet.
Boken kom ut 1951. Det eksemplaret som finnes på museet er trykket 1970 og er sjuende opplag; da var det utgitt i 37000(!) eksemplarer i Sverige. Anna Riwkin lagde en rekke barnebøker sammen med Astrid Lindgren som handlet om barn i andre land. Om du vil bla i boka om Elle Kari, finner du den i biblioteket under 779 og RIW for Riwkin.
Det finnes flere bøker i biblioteket som jeg gjerne leser om igjen og som har påvirket mitt syn på hvordan man bruker fotografiet for å fortelle om menneskers liv, hverdag og fest, glede og sorg. Men det får bli til en annen gang.
Har du en fotobok som har betydd noe spesielt for deg?
På museets hjemmeside finner du hele bibliotekets database. Her kan du søke på din favorittfotograf eller et emne du er interessert i, eller en forfatter: