Det skjer mye spennende i våre naboland og akkurat nå kan du få med deg flere interessante skandinaviske utstillinger. Vi har tatt en titt på tre av dem.
Fotografiska
Fotografi uten kamera går helt tilbake til fotografiets barndom, da Fox Talbot på 1830-tallet lagde ”Sun Pictures”; han la blomster, stoffbiter og lignende på lysfølsomt papir. Idéen ble plukket opp av avant-gardistene på 1920- og 30-tallet av blant andre Moholy-Nagy og Man Ray.
Ewa Stackelberg har arbeidet med kameraløse bilder i en årrekke.
– Bildene er starten på en lang reise, jeg har mange bilder inni meg – mye farge, mønster og fortellinger, forteller fotografen. – Gjennom årenes løp har utttrykket utviklet seg til å bli noe annet. Mine siste bilder føles som å komme hjem. Utviklingen har gått fra det beskrivende til å bli mer abstrakt, med flere tolkninger. Det handler om å føle fremfor å se. Man blir et friere menneske med årene.
Utstillingen står frem til 5. mai.
Fotografisk Center
Fotografisk Center i Kjøbenhavn viser denne våren en gruppeutstilling kalt ”Det kameraløse fotografi”, og det vises både gamle og nye måter å skape fotografi på uten et kamera; som digitalt i datamaskinen, pinhole eller emulsjon på lysfølsomt papir. I utstillingen medvirker Mads Gamdrup, Nicolai Howalt, Marianne Engberg, Eli Ponsaing, Nanna Lysholt Hansen og Rikke Ehlers Nilsson. Utstillingen ønsker å undersøke idéen bak det fotografiske bildet. Når kan et bilde sies å representere virkeligheten? Ligger representasjonen i det man kaller den fotografiske gjengivningen av virkeligheten? Eller er det da virkeligheten setter et spor på for eksempel et fotopapir?
Utstillingenvises frem til 29. mai.
Arbetets Museum
Arbetets Museum i Norrköping er kjent for sine utstillinger av sosial og dokumentær natur. Akkurat nå vises en utstilling av den svenske fotografen Carl von Scheele. Utstillingen kalles “100!” og består av en rekke portretter av hundreåringer. De er av ulike sosiale klasser, har ulike oppfatninger og erfaringer.
– I prosjektet ”100!” har jeg portrettert en rekke 100-åringer. Det er få forrundt å kunne se tilbake på en så lang levetid som disse personene kan, forteller fotografen. – De har opplevd tider som de fleste av oss bare kan lese om i historiebøkene. Noen har flyttet til landet, men de fleste ble født her av mødre som ikke hadde stemmerett i et Sverige som var et svært fattig land i Nord-Europa. De har alle sett hvordan landet har utviklet seg til en av verdens ledende velferdsnasjoner.
De portretterte har vært gjennom en unik reise som ingen vil kunne være en del av igjen. De møtte verden i en tid da folk flest knapt brukte elektrisitet, og hvor studier etter barneskolen heller var unntaket enn regelen.
Utstillingen 100! vises til 31 mai.