Skal du på førjulstur til London? Mellom juleshopping og pub-besøk bør det være plass til noen museumsbesøk. Her er fem gode tips til utstillinger du kan se i verdensmetropolen.
Victoria & Albert Museum
Det er flere grunner til å besøke The V & A som de innfødte kaller museet. I tillegg til utstillinger med store navn som Guy Bourdin, Bill Brandt og den aktuelle utstillingen til Horst, vises også en del fotografier fra samlingen i en egen avdeling. Fotografi er også inkludert i mange andre utstillinger ved museet, enten det gjelder Art Deco eller italiensk 50-talls mote. Men den virkelige skatten her er i The Print Room. Avdelingen er stengt i helgene, men på ukedagene kan hvem som helst gjøre en avtale for deretter gå gjennom databasen og be om få å se orginalbilder fra fotografer som Man Ray, Bill Brandt, Roger Fenton, Edward Weston, etc. 10 minutter senere kommer en av de ansatte ut med bildene på en vogn. Du får utdelt et par hvite hansker – så er det bare å sitte og nyte bildene.
The Photographers Gallery
The Photographers Gallery startet opp i 1971, kun et steinkast fra Covent Garden. For fem år siden flyttet galleriet inn i en staselig bygning i en sidegate til Oxford Street. Utstillningsrogrammet er en blanding av spennende samtidsfotografi, og eldre mestere som Jacques Henri Lartigue og John Deakin. Fram til 18. januar kan du se utstillinger av både Edward Steichen og Viviane Sassen. TPG har også en utmerket bokhandel, en hyggelig kafé, og et print-utsalg hvor de selger bilder av blant andre Maurizio Anseri og Eliott Erwitt.
www.thephotographersgallery.org.uk
Tate Modern og Tate Britain
Tate hadde gjennom flere tiår en forholdsvis kjedelig holdning til fotografiet, og ga ikke mediet samme status som maleri, skulptur og installasjon. Rundt år 2000 fikk fotografiet en boost i kunstverdenen og ledelsen ved galleriet innså at noe måtte gjøres. I 2003 viste Tate Modern sin første store fotoutstilling, “Cruel og Tender”, etterfulgt av fantastiske utstillinger av blant andre Robert Frank og Diane Arbus. I 2009 ansatte de sin første kurator inne fotografi, Simon Baker, og det er nettopp han som har satt sammen utstillingen “Conflikt, Time, Photography” som vises helt til 15. mars 2015, der fotografene har funnet veien til krigsområder etter at krigshandlingene har opphørt. På Tate Modern vises også mindre utstillinger (se nedenfor viser) som vanligvis fokuserer på individuelle fotografer. Tate Britain viser også sporadiske utstillinger med britiske fotografer.
www.tate.org.uk
Media Space
London har ikke et dedikert fotomuseum, noe som blir sett på som skandaløst både innenfor og utenfor landets fotoverdenen. I stedet ble nasjonens fotografiske samling innlemmet i The National Media Museum i Bradford i Nord-England. Det er desverre få london-innbyggere som reiser dit, men Media Space er en slags gren av museet i Bradford som du nå finner i The Science Museum. Galleriet ble til mye takket være Michael Wilson som er co-produsent av James Bond-filmene, og en av de største private fot samlere i verden.
Media Space åpnet sine dører i fjor og har vist utstillinger med Tony Ray-Jones, Martin Parr og Joan Fontcuberta. Frem til 18. januar vises en stor utstilling som heter “Make Life Worth Living” med bilder av den engelske fotogtafen Nick Hedges. Bildene ble tatt for hjelpeorganisasjonen for hjemløse, Shelter, i tidsrommet 1968 – i 1972.
www.sciencemuseum.org.uk/mediaspace
Hamilton
Hamilton tilhører kremen av internasjonale kommersielle fotogallerier og blir både sett og hørt på alle de store internasjonale messene. Galleriet har gjennom årene vist suverene utstillinger med blant andre Irving Penn, Don McCullin, Herb Ritts, Richard Avedon, Robert Rauschenberg og Carlo Mollino. Har de siste årene gjort det til en spesialitet å vise prosjekter som ingen andre gallerier har tilgang til, med for eksempel fotografene Araki og Erwin Olaf. Galleriet viser frem til 6. desember utstillingen Horst Vintage.
www.hamiltonsgallery.com