Hva har 150 år gamle bilder med oss å gjøre i dag? På Preus museum kan du lære mer om bakgrunnen for hvordan vi oppfatter bildene rundt oss.
Et foredrag på Preus museum førstkommende søndag kan gi innsikt i hvordan forløperne til dagens bildestrøm har formet vår måte å se på. Evnen til å leve med støy og impulser og samtidig kunne fokusere – lese bilder raskt og korrekt – er ikke tilfeldig eller medfødt. Det er vi opplært til. Seniorkurator Hanne Holm-Johnsen ved Preus museum viser hvordan synsmaskiner og 1800-tallets fotografi har oppdratt oss som betraktere:
– Jeg trekket linjer helt tilbake til 1700-tallets fremvekst av underholdning og 1800-tallets bevistgjøring rundt fotografiet. Det handler altså om fremveksten av en bevisstgjøring om synet, og hva det gjør med måten vi forholder oss til det moderne samfunnet på i dag. Vi tenker i for liten grad på hvordan bildene rundt oss manipulerer og lurer oss.
– Hvordan har denne oppfattelsen forandret seg gjennom fotografiets historie?
– Vi får stadig mer fokus på bilder som underholdning, altså bilder som fokuserer på den subjektive opplevelse. Dette er ideer som går helt tilbake til uttrykk som 1700-tallets anamorfe bilder og 1800-tallets stereo-fotografi. I foredraget tar jeg utgangspunkt i jubileumsutstillingen, hvor man kan se mange av disse aparatene, og trekker tråder fram til i dag.
– Hva betyr dette for vår tids bildebruk?
– Vi underholdes i stadig større grad, og vi kommuniserer i stadig større grad, gjennom bilder. Kanskje er bilder faktisk blitt en sterkere kommunikasjoneform enn tekst – et mer universelt språk. Desverre gjenspeiles dette ikke helt i vår opplæring og bevissthet om fotografiet.
Fotografi, film, skjermer og TV er så tilstedeværende i våre liv i dag at vi nesten ikke reflekterer over at de presenterer en «virkelighet» som er skapt ved hjelp av maskiner, med et stort potensial for illusjon og bedrageri. Har vi mistet litt av evnen til å reflektere over det enkelte fotografi?
– Vi har nok mistet litt evnen til å stoppe opp ved det enkelte fotografi. Jeg tror det gjør at vi blir litt fattigere, og kanskje blir vi lettere lurt. Det er viktig at vi er bevisst at det er mange sannheter, ikke bare en.
Du kan høre Hanne Holm-Johnsen reflektere videre rundt fotografiet førstkommende søndag. Foredraget starter kl 14, og er inkludert i inngangsbilletten til museet.