Fujifilm X-Pro2 er her

Fujifilm X-Pro2
Fujifilm X-Pro2 tar med seg det beste fra X-Pro1, er litt større, enda mer solid og ikke minst teknisk forbedret på de aller fleste punkter.

Idag lanseres den nye proffmodellen Fujifilm X-Pro2 med en helt ny 24 Mp bildebrikke. Under en stor pressekonferanse i Tokyo slippes også flere spennende nyheter. I forbindelse med X-seriens femårsmarkering har Fujifilm virkelig slått på stortromma. [Oppdatert 15.1.2016 med flere produktnyheter].

(Tokyo, 15. januar) — Fujifilm X-Pro2 er her. Det er en stund siden Fujifilms forrige proffkamera, forgjengeren X-Pro1, imponerte brukerne og skremte konkurrentene. I mellomtiden har Fujifilm bygget opp et kvalitetssystem med fine objektiver og kameraer. Fra den lille X-A2 til den lovpriste X-T1 med «speilreflekspersonlighet». De fleste har benyttet en variant av Fujifilms 16 Mp X-Trans CMOS-brikke, som har høstet lovord for sine egenskaper, ikke minst fargegjengivelsen og den reelle oppløsningen. Men tiden går, og mange Fujfilm-entusiaster har lenge ventet på noe radikalt nytt.

Fujifilm X-Pro2
Det er ingen vippbar skjerm på X-Pro2, men en forbedret utgave av Fujifilms geniale hybridsøker er på plass.

Fujifilm X-Pro2 førsteinntrykk

Det er ingen tvil om at X-Pro2, som forgjengeren X-Pro1, har appell til de mange entusiaster og profesjonelle som er tiltrukket av Leica M-systemet, og den litt «lavmælte» måten å fotografere på. Særlig fotografering blant mennesker, med lyssterke vidvinkler og kortere brennvidder, og i motsetning til fotografering med store, ofte støyende,  speilreflekskameraer og tunge objektiver. Men fotografer som er vant til komfort som god automatikk, hurtig lysmåling og autofokus, og dessuten muligheten til å bruke zoomer, har for lengst sett etter alternativene til Leica M.

Da Fujfilm viste prototypen på den første X100 på Photokina i 2010, lanserte de samtidig et kamera med «Leica M-stil», og ikke minst en søker som kombinerte det beste fra rammesøkere og elektroniske søkere: den hybride søkeren lot brukeren skifte mellom en klassisk optisk rammesøker med elektronisk dobbeltbilde, og en vanlig elektronisk søker. Lanseringen av Fujifilm X-Pro2 i dag markerer at det er fem år siden de første X100 ble satt i produksjon. Mens X100 hadde et fast objektiv med 35-millimeterperspektiv, var fremdeles en løsning med hybrid søker for systemkameraer med mulighet for zoom i det blå.

Den løsningen kom med en hybrid multisøker og X-Pro1, som også var starten på Fujifilms X-system, og det første blant X-kameraene med utskiftbar optikk. På X-Pro2 er den hybride søkeren ytterligere forbedret. Den elektroniske søkeren er etter hva vi kan se, omtrent den samme som på X-T1, med 2,36 Mp oppløsning og smarte løsning for vertikal fotografering. EVF-søkeren har også fått en raskere oppdatering på 85 fps, mens mørketiden etter eksponeringer kortet ned til 150 ms, på linje med en typsike speilrefleks. Den optiske søkeren justerer bildevinkel automatisk etter brennvidden, og viser rammer som korresponderer med objektivet du har på. Rammene er nå justert til å passe opp til 140 mm.

Fujifilm X-Pro2.
Fujifilm X-Pro2 har markert bedre ytelse enn X-Pro1, blant annet 1/8000 sek lukkertid.

Nytt kamerahus

Selve kamerahuset er helt nytt, og litt større enn X-Pro1. Det har fått bedre grep, og er mer solid og bedre værtettet. Kameraet har nå fått tette pakninger på 61 steder, og skal tåle minst ti minusgrader og en skikkelig sprut. Kvaliteten, som også hos forgjengeren var meget god, er tydelig forbedret. Du merker det både i detaljer og i helheten. En ny lukker klarer 1/8000 sekund, blitzsynkronisering er inntil 1/250 sekund og lukkeren er garantert til 150.000 eksponeringer. Kameraet har også en lydløs elektronisk lukker som stopper lyset med inntil 1/32.000 sekund lukkertid. Dette åpner for enda lettere å fotografere diskret. Bildene lagres på to SD-kort, og luken til SD-kortene åpnes fra siden. Deksler og knapper er godt tettet i skjøter og åpninger.

Vi får raskt følelsen av at Fujifilm mener alvor når det retter dette kameraet mot både profesjonelle fotografer og ambisiøse entusiaster. I tillegg til kvalitetsinntrykket, er ytelsen merkbart forbedret – den ligger ikke noe tilbake for X-T1. Den hybride søkeren er også en skikkelig opptur, selv om den ikke er like stor som den elektroniske søkeren i X-T1. Den optiske søkeren har innfelt den informasjonen du ønsker, og lar deg kontrollere både utsnitt, eksponering og fokus enkelt og hurtig. Samtidig kan du få en forhåndsvisning av farger og eksponering på et miniatyrbilde. Bytt til den elektroniske søkeren, og du har full kontroll over det som leses av i bildebrikken, med dybdeskarphet og farger/kontrast.

Autofokusen er også bedre enn noensinne på et X-kamera. Nå er 40 % av motivet dekket av raske fasefølsomme AF-punkter, og det er 77 av dem. Utlesningshastigheten og algoritmene er også forbedret, og sammen med en ny prosessor mener Fujifilm at kameraet skal klare å fokusere på bevegelige motiver med inntil 8 bilder i sekundet.

Fujifilm X-Pro2.
Til X-Pro2 har Fujifilm utviklet en helt ny 24 Mp X-Trans CMOS-brikke.

Ny 24 megapiksler CMOS

Den største nyheten er nok likevel den nye bildebrikken. Formatet er fremdeles APS-C, men med X-Pro2 tar Fujfilm endelig steget fra 16 Mp til 24 Mp. Bildefilene blir dermed mer enn dobbelt så store, men en vesentlig oppgradert prosessor sørger for at ytelsen på kameraet likevel er høyere enn noen av de foregående Fujifilm X-modellene.

Bildene lagres som JPEG eller RAW (RAF) med 14-bits tapsfri komprimering. Bufferen tillater ca. 33 RAW-bilder i en sekvens, og kameraet leverer inntil 8 bilder/sekund ved høyeste kontinuerlige opptakshastighet.

Fujifilm X-Pro2 veier ca. 495 gram med batteri  og minnekort. Batteriet skal klare rundt 350 stillbilder på en opplading med optisk søker. Kameraet er leveringsklart i løpet av februar, og ventes å koste ca. 18.000 kroner.

Flere nyheter fra Fujifilm

Kompaktkameraet X70 med 16 Mp X-Trans CMOS har ikke innebygd søker.
Kompaktkameraet X70 med 16 Mp X-Trans CMOS har ikke innebygd søker.

Om X-Pro2 var den store nyheten fra Fujifilm i dag, var X70 den lille. Med samme 16 Mp APS-C-brikke som X100T og en ny, paddeflat 18,5 mm f/2.8 vidvinkel går X70 fint ned i en brystlomme. Bildevinkelen tilsvarer en klassisk 28-millimeter, og selv om det lille kameraet ikke har innebygd søker, drar det nytte av en fleksibel pekeskjerm som kan vippes forover 180 grader. Fujifilm fremhever optikken, og at kameraet bildemessig er som den avanserte X100T. Her er også Full HD video med 60 bps og innebygd WiFi. En ekstern optisk søker kan kjøpes som tilbehør, den er ikke så stor, men dengir et stort og klart søkerbilde. Den lages også en vidvinkelkonverter for den som trenger en «21 mm», og en solblender av metall.

Ny supertelezoom: XF100-400mm med fem trinns bildestabilisator.
Ny supertelezoom: XF100-400mm med fem trinns bildestabilisator.

X-systemet har manglet en supertele, men nå kommer den. XF 100–400 mm f/4.5–5.6 R LM OIS WR er det lange navnet på nyskapningen, som med sine 1,4 kg er bastant nok. Objektivet er både værbeskyttet og støvbeskyttet og dessuten kompatibel med Fujifilms 1,4x telekonverter. Med en femtrinns bildestabilisator tror Fujifilm at mange bilder blir tatt håndholdt.

Mange små forbedringer på X-E2s, men få store.
Mange små forbedringer på X-E2s, men få store.

Som om ikke det var nok, trakk Fujifilm også opp av hatten en oppgradert versjon av X-E2, med betegnelsen X-E2s. Det meste som er nytt siden X-E2 kan i februar oppgraderes også hos X-E2-eiere gjennom en fastvareoppdatering, men nykomlingen stiller med nytt og bedre grep, elektronisk lukker og et nytt menysystem som er enklere å bruke. Her er siste versjon av Fujifilms AF-teknologi, som også har fått seg en boost fa den nye fastvaren.

Mens både Fujifilm X70 og X-E2s vil koste ca. 7.000 kroner, kommer den nye 100–400 mm-zoomen på ca. 19.000 kroner når de kommer i februar..

Reisen til Fujifilms pressearrangement i Tokyo er betalt av Fujifilm.

More from Toralf Sandåker
Test: Sony Alpha A7R II
Vi begynner å ane at de tre første kameraene i Sonys A7-serie...
Read More
2 replies on “Fujifilm X-Pro2 er her”

Comments are closed.