Øyvind Hjelmen er fotografen som gir de små formater et ansikt. Nå åpner han utstilling i i Dostojevskij-museet i Russland.
Han har nylig gitt ut boka “Elswhere” og 18. mars åpner han separatutstilling i selveste Dostojevskij-museet i St. Petersburg, Russland.
“Boka og utstillingen “Elsewhere” kan sies å være en lagvis og balansert samling av øyeblikk fra vår felles samtidseksistens. Bildene henter frem fra vår moderne verden noe vi kan føle at vi nesten kjenner igjen, men uten å vise spesifikt til tid eller sted, og betrakteren blir inviterert til å søke sin egen opplevelse av tilhørighet til disse felles minnene. Elsewhere er et stadig pågående prosjekt med mange kapitler og underfortellinger, og i blant en historie som kan gå i uventet retning”, skriver Øyvind Hjelmen selv om prosjektet sitt.
– I en stadig hurtigere hverdag dokumenterer Elsewhere også små øyeblikk av glede og melankoli som så ofte overskygges av hverdagens krav, sier han.
Øyvind Hjelmens spesialitet er de små bildeformatene. Serien består av 43 fotografier i størrelse fra 12 x 12 cm, og ca 30 bilder vises i St. Petersburg.
Tracy Xavia Karner (Director of Visual Studies, Universitetet i Houston) mener bildene gir “a soothing response to the anxieties and distress of modern life.”
Selvlært kunstner
Øyvind Hjelmen bor og arbeider på Stord. Bortsett fra deltagelse på forskjellige workshops, er han autodidakt som kunstner. Han har en bachelorgrad i moderne kunst og estetikk fra universitetet i Bergen.
Har har arbeidet med fotografi som kunstnerisk uttrykksmiddel i mer enn 20 år, og hans arbeider har vær utstilt i Norge, USA, Tyskland, Russland, Storbritannia, Polen, Italia, Frankrike, Hellas, Latvia og Japan. Hans arbeider er innkjøpt av blant andre Museum of Fine Arts i Houston, USA, og Centro Internazionale di Fotografia Scavi Scaligeri i Verona, Italia.
Som billedkunstner har han en fot innenfor det tradisjonelle fotografiet, i og med at alle hans arbeider er filmbasert fotografi og alle bildene blir laget i eget mørkerom på barytt-papir. Samtidig er temaene og motivene han arbeider med ganske tidløse, og handler om noe vi forholder oss til i våre egne liv.