Fotograf Arnfinn Johnsens bok ”Gull – 101 portretter av norske OL-vinnere” har blitt tildelt 1. pris for årets fotobok i kategorien portretter av FEP, Federation of European Photographers.
Prisen fra FEP er en riktig karrierehøydare sier en glad og stolt Johnsen på telefon fra Montpellier i Syd Frankrike, hvor han befant seg for å motta prisen tirsdag ettermiddag.
– Det betyr veldig mye å ha blitt valgt av en jury av profesjonnelle fotografer. Konkurransen er hard og bedømmingen er meget nøye. Federation of European Photographers (FEP) som gir ut prisen, er en paraplyorganisasjon for 33 fotograf-organisasjoner i 29 europeiske land, forteller han.
Fotograf Johnsen har jobbet med prosjektet i over 23 år. Han startet med å fotografere idrettsheltene i 1992, som en del av det offisielle programmet til OL på Lillehammer i 1994. Den gang fotograferte han 60 norske OL vinnere, det var så mange som var i live på den tiden. Bildene ble stilt ut på Lillehammer under OL, og det ble laget bok. OL-arrangørene ønsket et samarbeid med lokale kunstnere i forkant av OL, og Arnfinn Johnsen er fra Hamar. Ideen var å ta portretter av idrettsutøvere på en måte vi ikke hadde sett før.
Prosjektet har siden vokst betydelig, og etter hvert har det blitt til 108 portretter av norske OL-vinnere. Den nye boken ble utgitt i 2013, på Font Forlag, og bilden ble stilt ut på Rådhusgalleriet i oktober 2013. Boken inneholder foruten portrettene, tekster av forfatter og tidligere direktør for OL-muséet på Lillehammer, Åge Dalby, og et eget essay av professor i kunsthistorie, Øyvind Storm Bjerke. Nå sist januar/februar ble bildene stilt ut i Hamar kulturhus. Det jobbes for tiden med at hele utstillingen vil bli vist under ungdoms-OL på Lillehammer i februar 2016.
Johnsen forteller at mye har forandret seg på disse over 20 årene. De første OL-vinnerne han fotograferte var ikke lengre aktive idrettsmenn, og de hadde god tid. Fotograferingen kunne ta flere timer og han ble gjerne budt på både kaffe og kaker – de fikk en god prat og fin kontakt. Den siste runden med fotografering, etter Sotsji OL, var ganske annerledes. Han fikk tildelt nøyaktig 20 minutter med hver vinner, før de måtte rase videre til neste møte. Det er ikke lett å etablere en god kontakt med noen på så kort tid, men Ola Vigen Hattestad uttalte at “Så fint å komme til deg etter en hektisk dag med reklamefotografering; her kan jeg jo være meg selv” – så Arnfinn klarte å skape en god atmosfære, til tross for knapp tid.