Fujifilm X-T2 førsteinntrykk

Fujifilm har allerede lansert én toppmodell i år, X-Pro2. I dag lanseres den mer konvensjonelle Fujifilm X-T2 med «speilrefleksdesign», 4K video og ellers det meste fra X-Pro2 med enda noen forbedringer. Fotografi gir deg her et førsteinntrykk.

Fysisk er Fujifilm X-T2 en aning større enn sin forgjenger, ca. 2 mm i hver retning. Vekten er også økt litt, fra ca. 440 til 507 gram inklusive batterier. Det er bare få endringer i betjeningen, brukere av X-T1 vil kjenne seg fort igjen. Men gjennomgående er ytelsen økt, selv om bildebrikkens oppløsning med 24 Mp (mot 16 Mp) gir dobbelt så store filer. CMOS-brikken er i store trekk den samme som den fremragende X-Trans CMOS III-brikken i X-Pro2, men den er ytterligere optimalisert for å støtte 4K video.

Her er de viktigste egenskapene til Fujifilm X-T2:

  • 24 Mp X-Trans CMOS III bildebrikke uten lapvpassfilter
  • X-Prosessor Pro, samme som i X-Pro2
  • Værsikret kamerahus med 63 tetningspunkter
  • ISO 200-12800, samt 100 – 51200 ISO utvidet
  • 2,36Mp OLED elektronisk søker med 0,77x forstørrelse
  • 3,0″ 1.04Mp 3:2 LCD-skjerm vippbar i tre akser
  • 6 programmerbare funksjonsknapper
  • 11 bps kontinuerlig opptak (8 fps med mekanisk lukker)
  • Innebygd Wi-Fi støtter fjernkontroll fra mobil eller nettbrett
  • 4K videoopptak (3840×2160/30p), med innebygd stereo mikrofon
  • Batterigrep VPB-XT2 kan kjøpes ekstra (gir 1000 bilder batteridrift)
Fujifilm X-T2
Kameraet har to SD minnekortplasser. Begge støtter hurtige UHS-2-kort. (Foto: Toralf Sandåker)

Fujifilm har ønsket å fremstille X-Pro2 som et profesjonelt kamera, og til sin bruk (eks. gatefoto og reportasje) er det mange fotografer som ser det som et alternativ til den type fotografering som tradisjonelt er koblet til Leica M. Også nye X-T2 lanseres som et profesjonelt kamera. Selv om Fujifilms objektivutvalg (i skrivende stund 22 objektiver) ikke kan matche de to store, er det ingen tvil om at kameraet på mange måter vil tjene de samme kvalitetskravene som mange profesjonelle har. Og Fujifilm har en styrke i et helstøpt system for APS-C-format, med en rekke interessante og lyssterke objektiver, særlig med fast brennvidde.

Fujifilm X-T2
X-Trans CMOS-brikken (til høyre) bruker et annet fargefilter og en langt større pikselmatrise med 36 punkter enn tradisjonelle bildebrikker med 4 punkters Bayer-mønster (t.v.)

Den spesielle bildebrikken kjenner vi godt også fra X-Pro2, den har svært god gjengivelse, dynamikk og ikke minst detaljoppløsning, og tåler godt sammenligning med mange fullformatkameraer. I tillegg er X-T2 et kamera med svært god ytelse. Både oppstart, respons og autofokus er i toppsjiktet, selv om vi må ta forbehold om at vi ikke har fått testet kameraet under kontrollerbare forhold. Kameraet vi har kikket på er heller ikke et ferdig eksemplar.

Fujifilm X-T2
Store og brukervennlige innstillingsratt på toppen av kameraet. (Foto: Toralf Sandåker)

Som vi er vant til hos Fujifilm, er betjeningen slik fotografer vil ha den. Mens du kan la kameraet gjøre jobben ved å stille det på helautomatikk, har den seriøse fotografen fingerspisskontroll over alle innstillinger. Objektivene (men et par av de billige som unntak) har manuell blenderring, og på oversiden er store og lettmanøvrerte innstillingsratt for ISO, lukkertider og eksponeringskompensasjon. Dette er ikke bare retrodesign, det er svært brukervennlig for den bevisste fotografen. Samtidig er alle innstillinger synlige i søkeren, så det er enkelt å bruke innstillingene med øyet mot okularet.

Som X-Pro2 har X-T2 også fått en «joystick». Denne kan brukes til å navigere i menyene, men også til å sette fokuspunkt.

Fujifilm X-T2
Søkeren er betydelig oppgradert, den er lysere og enda raskere enn i X-T1. Den vippbare skjermen kan også vippes vertikalt. (Foto: Toralf Sandåker)

Den 3″ store LCD-skjermen har en oppløsning på 1.040.000 punkter, og kan vippes både oppover og nedover, og når du fotograferer vertikalt dessuten oppover i vertikalretning. Søkeren er mer lyssterk og har raskere oppfriskningsfrekvens enn tidligere med 60 bilder/sekund. En egen boost-modus øker dette til 100 bps, og da henger søkeren godt med ved bevegelige motiver. Med vertikalgrep (ekstrautstyr) som har plass til to batterier, kan kameraet med totalt tre batterier øke ytelsen på både batteritid (til 1000 bilder), serieopptak, utløserrespons, blackout-tid og tiden mellom eksponeringene.

Dette grepet, som vi så vidt har prøvd, tåler som kameraet både støv og sprut, temperaturer ned til minus 10 grader, repliserer de fleste knappene og kontrollene for vertikal bruk, og inneholder dessuten utgang for hodetelefon/monitor.

Fujifilm X-T2
Venstre side har inngang for ekstern stereomikrofon, USB 3-kontakt, HDMI og kablet fjernkontroll. På kanten av skjermen ses hendelen som brukes til å løse ut vertikalposisjonen for LCD-skjermen. (Foto: Toralf Sandåker)

Autofokusen er også betydelig oppgradert, også fra X-pro2. Her er flere faseregistrerende AF-punkter, og kontrastfokus dekker nå ca. 85 % av hele bildeflaten. Datautlesningshastigheten er doblet og gjør følgefokus raskere og mer presist. AF fungerer ned til -3 EV.

For første gang i Fujifilms X-serie støtter X-T2 nå også 4K video. Bildehastigheten er enten 30p, 25p eller 24p og datahastigheten er ca. 1,8x det som kreves for 4K video. Både for 4K og Full HD støttes datastrømmer opp til 100 Mbps. Ren HDMI-strøm muliggjør lagring til eksterne enheter, og støtte for F-log utnytter dynamikken enda bedre. Fujifilms anerkjente filmsimuleringer kan også benyttes til video. Selvsagt er også støtte for Wi-Fi- oppkobling på plass. Kameraet kan da fjernstyres fra en app, eller fra Lightroom på en PC/Mac.

Flere detaljer finner du på Fujifilms produktsider.

Levering av Fujifilm X-T2 er planlagt i begynnelsen av september. Prisen blir ca. 17.000 kroner for kamerahus, eller 20.000 kroner med det gode kitobjektivet 18-55 mm. Vertikalgrepet vil koste ca. 3.300 kroner.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Sony forbedrer de enkleste systemkameraene
På selveste 17. mai lanserer Sony to nye systemkameraer i den billige...
Read More
0 replies on “Fujifilm X-T2 førsteinntrykk”