Espen Rasmussen i VG gikk til topps i den profesjonelle klassen «Daily Life» under Sony World Photography Awards, da årets priser ble delt ut i London i går. Arbeidet som brakte ham enda en gjev pris, var prosjektet «The Curse of Coal» – en personlig serie fra kriseutsatte miljøer i Beckley, West Virigina, USA.
Espen Rasmussen er i dag fotosjef i VG Helg, og har høstet en rekke priser i Norge og internasjonalt, senest prisen for Årets Bilde og årets Fotograf under pressefotografenes utdeling i mars. Men han var ikke alene om oppmerksomheten blant norske fotografer. Kristoffer Eliassen vant tredjepris i den profesjonelle klassen «Staged» for sin hysterisk morsomme «The Selfie Project», og i den åpne klassen vant Arnfinn Johansen den nasjonale norske prisen for bildet «Fighting Topis».
Sony World Photography Awards er verdens største fotokonkurranse målt i innsendte bidrag. Rundt 230.000 var sendt inn til konkurransen, og juryene består av anerkjente fotografer og kritikere verden over. Til årets konkurranse var det rundt 100.000 bidrag i den åpne klassen, mens resten var profesjonelle.
– Kull pleide å være gullet i West Virginia, USA, men så kom Obama og nye miljøreguleringer, sier Rasmussen. I tillegg til lavere priser på kull, ledet dette til store nedbemanninger og kullet ble til en forbannelse for mange av kull-byene i West Virginia. I 1940 arbeidet 140,000 mennesker i fjellene – i dag er kun 15,000 igjen i kullbransjen. Byer som Beckley og Mullens har ikke mange andre inntektskilder. Narkotika, piller, alkohol og vold er dominerende mange steder, og unge mennesker sliter med å få seg jobb, noe som tvinger mange til å flytte.
Om prisen kommenterer Rasmussen:
– Det er utrolig inspirerende å nå toppen blant titusenvis av bilder med denne dokumentarserien som jeg har jobbet med i West Virginia, USA de siste tre årene. Reportasjen er en del av Hard.Land-prosjektet hvor jeg fotograferer endringene som arbeiderklassen og middelklassen i “Rust Belt”-områdene i USA gjennomgår. Jeg har gjort dette prosjektet veldig personlig, og fokusert på å møte folk og fortelle historier om deres liv.
Han forteller til Fotografi at det var lett å komme i kontakt med det miljøet han fotograferte i via en person som var kjent i miljøet. Amerikanere er som regel svært åpne og lette å snakke med, sier han.
Fotografis reise til prisutdelingen i London er betalt av Sony.
Comments are closed.