Christopher Jonassen: Devour

Christopher Jonassen har vært en oppdagelsesreisende i sitt eget studio der han har fotografert det de fleste bruker til daglig – gamle stekepanner. Prosjektet Devour ble laget i to deler, og første del ble publisert allerede i 2008.

Prosjektet vakte oppmerksomhet internasjonalt, men det var ganske stille rundt bildene her hjemme. Del to er nå ferdig og vil bli sluppet i sin helhet ved årsskiftet.

Prosjektet er en studie av brukte og utslitte stekepanner. Fokuset ligger på overflatesårene som er dannet som et resultat av årelang bruk i vanlige husholdninger. Overflatene er lyssatt og behandlet med en spesielt utviklet teknikk som forsterker detaljene og informasjonen som ligger lagret i flatene. De er så klippet ut og lagt på sort bakgrunn, noe som abstraherer dem fra å være enkle husholdningsartikler til å bli noe som likner på planeter og måner. Christopher Jonassen brukte hva som var til rådighet.

– Pannene fant jeg i bruktbutikker og hos venner og bekjente, de fleste var så ødelagte at de ville vært helsefarlige å bruke til matlaging, forteller Christopher.– Jeg har med vilje plukket ut de mest slitte og mishandlede pannene jeg kunne finne, og liker at de kan minne om øde og svidde planeter. Det var fascinerende å se hvordan menneskelig interaksjon over tid satte spor etter seg, ikke ulikt den realiteten vi lever i i dag.

Det som er fascinerende med bildeserien, i tillegg til dens enkle skjønnhet, er at dersom man ikke vet at det er stekepanner som er fotografert vil man tro det er planeter, stjerner og glødende ildkuler som er ved å slokne. Fantasien tar overhånd og historiene begynner å spinne. Det er blant annet en stekepanne som ligner på jordkloden, men uten poler og gjenkjennelige landarealer. En fremtid som ikke lenger er så uvirkelig i forhold til hvordan vi ser for oss jordens respons på klimaendringene.

Den sorte bakgrunnen gjengir også estetikken fra «The Blue Marble» som var det første fargebildet av hele jordkloden med Sydpolen synlig. Bildet ble tatt i desember 1972 da Apollo 17 reiste til månen. I og med at Christopher Jonassen bruker et visuelt språk som vi gjenkjenner fra romfartsprogrammets begynnelse, er det lett å tenke at disse bildene hinter om alternative fremtider for vår planet. Og som de fleste planetbildene man ser vekker også disse eksistensielle spørsmål, selv om det egentlig bare er noen gamle stekepanner.

www.christopherjonassen.com

Written By
More from Elli Trier
Alt klart for Lofoten Internasjonale Fotofestival
15. mars er det klart for Lofoten Internasjonale Fotofestival (LIFF). De besøkende kan...
Read More
One reply on “Christopher Jonassen: Devour”
  1. says: Zezo

    Dear Mr Greene,I am a Scarsdale parent of a boy born in April 1995. Your arclite struck home with me on so many levels. Since my son was in kindergarten, I was told I should have him tested . Now a junior in HS (not Scarsdale), he is all AP/honors classes. Boys will be boys, seems to be a thing of the past. Boys should be more like girls, seems to be the phrase of the day. His fourth grade teacher called me to say he was extremely pissed off (can you imagine), at my son’s inappropriate behavior on a class trip. I could not think of any thing he would do to require a phone call/foul language. He went through the revolving door at the MET twice, instead of once. Are you kidding me? He was NINE years old. Anyway, very interesting arclite.Sincerely,Cathy McDonald

Comments are closed.