Våren nærmer seg og opp popper årets fotografiske avgangsutstillinger. Først ut er Bilder Nordic med utstillingen «Unbounded: Borders in Disorder».
Elevene ved den Oslo-baserte skolen har jobbet med temaer knyttet opp den stadig like aktuelle flykningestrømmen og en verden i endring. De 38 individuelle prosjektene setter alle spørsmålstegn ved grenser utfra fire perspektiver: Individet, samfunnet, kulturen og naturen.
– Vi ble del likt innenfor disse kategoriene og valgte prosjekter om grenser utfra disse, forteller student og kommunikasjonsansvarlig Asalea Dyrud. – Vi begynte å jobbe med utstillngen allerede før jul og har jobbet kontinuelig med denne i tre måneder. Utstillingen er nesten utelukkende et produkt av oss studentene selv, som har stått for alt fra å finne, pusse opp og male lokalet, til å gjennomføre prosjektene og søke støtte fra blant annet Fritt Ord. Men vi har også fått god veiledning av annerkjente og flinke bransjefolk, deriblant den internasjonale dokumentarfotografen Marcus Bleasdale, forfatter og tidligere produsent Ben McPherson, bilderedaktør Cheryl Newman og fotobok-redaktør Nicholas McLean. Det har vært noen intense måneder med mye å få i orden på, men nå som vi nærmer oss slutten begynner vi å se at arbeidet resulterer i noe vi håper er en veldig spennende utstilling.
– Hvordan har dere jobbet med prosjektene underveis? Lå det føringer på hvordan oppgavene burde løses?
– Vi sto fritt i hva vi ville gjøre innenfor de kategoriene vi bli delt inn i. Temaet «grenser» er noe vi alle følte oss engasjerte i, så det kom fort mange bra forslag som også ble til bra prosjekter. Tre uker ble satt av til produksjonstid, og da ble studentene spredt rundt i Norge for utelukkende å jobbe med sine bilder. Etter produksjonsfasen fikk vi hjelp med kuratering av Nicholas McLean, Cheryl Newman og Damian Heinish. Vi håper at resultatet blir en visuelt spennende og interessant opplevelse for publikum.
– Hva tenker du om fotografiets rolle som formidler av de utfordringene flykningestrømmen og Europa står ovenfor?
– Fotografiet har den unike muligheten til å gi en refleksjon over hva som skjer i verden. Til vår utstilling har vi siktet etter å gi en refleksjon av våre naturlige behov for å sette og utfordre grenser i våre egne liv, og hvordan dette har påvirket oss og verden vi lever i. Uten et behov for å sette grenser mellom oss selv og andre, ville flyktningestrømmen heller ikke være noe tema i nyhetsbildet. Det man kan forvente å se på vår utstilling vil være alt fra grenser mellom mennesker, utfordring av grenser satt av samfunnet, og fysiske såvel som psykiske grenser satt og utfordret, avslutter Asalea Dyrud.
Utstillingen åpner 11. mars klokken 19.00 i Lille Grensen 7 og vises frem til 17. mars.
Comments are closed.