Har du aldri sett et bilde tatt av Albert Watson er du nok ikke særlig opptatt av fotografi. Vi tok en prat med legenden i forbindelse med hans utstilling ved Qvale Gallery i Oslo.
Fotografi møter Albert Watson i galleriet dagen før åpning. Utstillingen er ferdig montert og den skotske fotografen setter seg fornøyd ned i en av de dype stolene i galleriet. Det blir servert en kopp te som straks blir sendt i retur. Aksenten er tydelig skotsk; for mye melk, for lite sukker! Selv om han i hele sin karriere har arbeidet i USA, er det ikke noen tvil hvor han har sine røtter.
– Under mine studier hjemme i Skottland var jeg mest opptatt av grafisk design, fotografi var kun et sidefag. Men jo mer jeg utforsket kameraet, og ikke minst mørkerommet, jo mer satte interessen seg. Etter fire år flyttet jeg til London og begynte å studere film ved Royal college of Art, det var altså først etter studiene jeg begynte å fokusere fullt og helt på fotografiet, forteller Watson.
– Vi sitter her omringet av bilder fra hele din karriere, en karriere som har strukket seg over fem tiår. Hvordan har ditt fotografi utviklet seg?
– Da jeg flyttet til USA i 1971 fotograferte jeg mest mote, men jeg jobbet alltid med egne prosjekter ved siden av. Selv om jeg ofte tar bilder av mennesker har jeg jobbet mye med både still life og landskap gjennom årene. Merkelig nok så har bildene jeg tar nå begynt å ligne mer på mine tidligere arbeider, noe man kan se på det grafiske uttrykket. Men man utvikler seg jo kontinuerlig, og når man jobber med det samme år etter år så blir jo bildene mer sofistikerte. Når det er sagt så har jeg alltid vært ute etter de sterke uttrykkene, som samtidig vil tåle tidens tann
Watson har alltid omfavnet nye og gamle prosesser og har brukt mye tid på å finne et passende uttrykk i sin digitale arbeidsflyt. Og det å kopiere er et håndverk som han mestrer til fingerspissene.
– Jeg har alltid kopiert selv, også denne utstillingen, og produserer alt i mitt eget studio. Jeg har alltid vært opptatt av mørkerommet og elsker den siden ved fotografiet, det er jo en viktig del av prosessen og uttrykket. Ser du på kopiene mine vil du kunne se at det er samme person som står bak, uansett prosess.
– Har de digitale mulighetene forandret måten du jobber på?
– Nei, egentlig ikke. Jeg har jobbet med mange forskjellig prosesser opp gjennom årene, og alle har sin egen kvalitet og identitet, om det er cibachrome, platinum eller inkjet. Jeg elsker dem alle!
På veggene henger fotografier av kjente personer som Kate Moss, Mike Tyson og David Bowie. Noen av dem har Watson jobbet med gjentatte ganger, og en av dem som visste akkurat hva han ville ha var Andy Warhold.
– Historien bak dette bildet er ganske morsom. Det ble tatt på den tiden da Arnold Schwarzenegger hadde spilt inn filmen The Terminator, og Andy Warhol kom til studioet mitt med et bilde av Arnold fra filmplakaten. Han ville at jeg skulle fotografere ham så han lignet dette bildet. Jeg lovte å gjøre mitt beste, og ser du posteren fra filmen så ser du likheten. Jeg setter pris på en utfordring, og Andy ble veldig fornøyd med resultatet.
– Hvordan er det å fotografere kjente personer over flere tiår?
– Enkelte har jeg jobbet med siden de var unge, som for eksempel Sharon Stone. Da får man jo et godt forhold, blottet for diva-nykker. Men generelt sett så forandrer ikke folk seg så mye, om de er berømte eller ikke.
– Det tok mange år før du viste dine bilder i hjemlandet, kommer du fortsatt tilbake til Skottland?
– Jeg har faktisk jobbet en del i Skottland i det siste. Jeg fotograferte blant annet landskap på Isle of Skye nylig, et prosjekt som ble filmet til en dokumentar på BBC. Jeg jobbet en hel måned kun med landskaper – jeg tror faktisk filmen er lagt ut på nettet for den som er interessert i å se…
– Har du noen nye prosjekter på gang?
– Det som vises her i galleriet er bare en liten del av det jeg har jobbet med i det siste. Jeg har hele tiden nye utstillinger på gang, og er så heldig å ha mange bestillinger på bilder. Da blir det mye kopiering. Og så fotograferer jeg hele tiden – for å skape vakre bilder.
BBCs dokumentar om Albert Watson kan du se her.
Comments are closed.