Navnløse fotografer viser Kina

Kinesiske soldater går i formasjon på Tiananmen-plassen bare sekunder etter at de har anholdt en gruppe mennesker. En fredelig plass ble forvandlet til en militæroperasjon da sivilkledde og uniformerte soldater samlet seg sammen rundt gruppen. I løpet av sekunder ble de kjørt av gårde, mens de sivilkledde soldatene forsvant i mengden igjen. Det var uklart hva gruppen hadde foretatt seg. På skiltet i bakgrunnen står det: «Driv frem oppbyggingen av en sosialistisk økonomi, politisk oppbygging, kulturell oppbygging, sosial oppbygging, økologisk oppbygging og partioppbygging...»

Fredsprisutstillingen på Nobels fredssenter i Oslo viser oss blant annet Kina i dag – men fotografen forblir anonym for ikke å sette sine kinesiske kontakter i fare.

Fredsprisvinner Liu Xiaobo kommer ikke lenger til orde – og fotografen som har skildret Kina på oppdrag fra Nobels fredssenter må være anonym av hensyn til øvrige involverte på kinesisk side. Vi møtte fotografen før åpningen av utstillingen. (Foto: Morten M. Løberg)

Årets fredsprisvinnerutstilling har fått tittelen “I have no enemies” og forteller historien om Liu Xiaobos modige kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina, fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08 og fengslingen av ham i fjor vinter. Fotografier i store formater gir et innblikk i dagens Kina. Bildene er tatt i Beijing for Nobels fredssenter og viser de økte forventningene som følger med landets enorme økonomiske vekst. Den manglende rettsikkerheten og internetts muligheter og begrensninger for det kinesiske samfunnet står også sentralt. Fotografi.no møtte fotografen bak bildene før fredsprisutstillingen åpnet i helgen.

Verner kilder og kontakter

– Jeg løper neppe noen personlig risiko selv, men mine kinesiske kontakter kan få problemer, sier fotografen.

– Kina er et gjennomregulert samfunn med overvåkning nær sagt over alt. Blir det kjent hvem jeg er, kan kinesiske myndigheter i teorien gå gjennom overvåkningsmateriale fra steder jeg har vært for å fotografere for å se hvem jeg eventuelt var sammen med, forteller fotografen som reiste til Kina på vanlig turistvisum på oppdrag fra Nobels fredssenter.

– Det helt spesielle med årets fredsprisvinnerutstilling er at verken vi eller årets fotograf har kommet i kontakt med fredsprisvinneren. Paradoksalt nok gjør det denne utstillingen svært sterk, sier direktør ved Nobels fredssenter Bente Erichsen.

Tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo har vakt sterke reaksjoner i Kina og skapt stor debatt i en rekke andre land, også her i Norge. Nobels fredspris har flere ganger tidligere gått til menneskerettighetsforkjempere som har vært kritiske til egne regimer. Blant disse finner vi Carl von Ossietzky, Martin Luther King jr., Andrej Sakharov, Aung San Suu Kyi og Nelson Mandela. Alle disse er presentert i Fredssenterets faste utstillinger.

Fredsprisvinnerutstillingen 2010 forteller Liu Xiaobos historie gjennom foto, filmer, intervjuer og poesi, og den har en rekke bidragsytere i og utenfor Kina. Mange av disse har tatt en betydelig personlig risiko ved å bidra til utstillingen.

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Slik tar du i bruk et digitalt speilreflekskamera
Stadig flere kjøper speilreflekskamera når de skal ha nytt digitalkamera.
Read More
0 replies on “Navnløse fotografer viser Kina”