Som regel takker Tim Flach nei til å delta på festivaler, men besøker likevel den nye Norske NaturfotoFestivalen i Ski til helgen. Fotografi snakket med primus motor Kjell Sigurd Strandenæs om den stjernespekkede festivalen.
21. mars åpner Norsk Naturfotofestival med utsolgt program allerede i sitt første år. Festivalen har et variert program som legger vekt på naturfotografiets mange utrykk. På listen over spennende foredragsholdere er blandt annet Oskar Puschmann, Markus Varesvuo, Torbjørn Martinsen, Vincent Munier og Hans-Jørgen Hovelstad. Kjell Sigurd var i et godt humør da han tok telefonen for å svare på våre spørsmål angående festivalen.
– Hvordan ble du involvert i denne festivalen?
– Prosjektet startet med at Magnus Reneflot, som er en profilert naturfotograf, tok tak i meg på et møte i slutten av 2012 og sa han hadde en idé han trengte min hjelp med. Jeg svarte selvfølgelig ja, og etter det har vi jobbet hardt sammen for å få dette til å bli en virkelighet.
– Hvordan var tilbakemeldingene da dere tok kontakt med potensielle utstillere og foredragsholdere angående festivalen?
– De var overveldende positive. Vi er jo kjent med naturfotomiljøet, så vi hadde det klart for oss hvem vi ville kontakte. De fleste vi sendte forespørsel til, svarte ja, så allerede fra starten av følte vi at det ville bli et godt program. Vi er også glade for å ha fått med oss Tim Flach som sjeldent sier ja til festivaler, og det er jo en bonus vi ikke hadde regnet med.
Vi har også hatt ett godt samarbeid med Ski kommune som har lagt alt til rette for at vi skulle lykkes med å etablere en norsk naturfotofestival. Vi har også jobbet med Drømtorp videregående om blant annet en designkonkurranse på deres media- og kommunikasjonslinje, hvor en femten år gammel elev laget festivalens logo. Stort sett har næringslivet og folk i Ski virkelig stillt opp for å virkeliggjøre denne drømmen. Jeg må også nevne alle de frivillige som har brukt av fritiden sin på festivalen. Uten disse hadde vi ikke kommet i mål.
– Hvem er det som kommer til festivalen?
– De nordiske landene er meget godt representert på deltakerlisten, men vi har også tilreisende fra andre europeiske land. Norsk Naturfotofestival har fått veldig mye oppmerksomhet i det internasjonale naturfotomiljøet, som synes det er spennende at Norge endelig har sin egen naturfotofestival.
– Hvorfor er det spesielt med en fotofestival i Norge?
– På de fleste internasjonale naturfotofestivaler er 20%-40% av foredragsholderne fra Norge. Vi har en ganske særskilt stilling når det kommer til naturfoto internasjonalt. Hva er vel da mer naturlig enn at nettopp Norge markerer seg med en naturfotofestival av internasjonalt format?
– Hva har formålet med denne festivalen vært for dere?
– Festivalen retter seg mot de forskjellige segmentene i markedet, og både amatører og profesjonelle fotografer har kjøpt festivalpass til foredragene. Vi har også et ønske om å involvere barn og unge i festivalen, og har derfor flere åpne gratisforestillinger som retter seg mot nettopp barn og unge. Vi har blant annet invitert flere skoler til å komme på disse forestillingene. Jeg tror vi har mye å lære av de unge da de vokser opp i en helt annen visuell verden enn det vi voksene har gjort. Vår filosofi er at dersom barn setter pris på å ta bilder med utgangspunkt i naturen, vil de også bli glade i å ta vare på naturen.
– Betyr det at dere har en politisk tanke bak festivalen?
– Nei, vi har sagt fra dag én at vi ikke ønsker å ha en politisk agenda. Det er først og fremst naturfotografiet som står i sentrum, men det er det en uunngåelig konsekvens at man blir engasjert i hvordan vi tar vare på planeten vår når man jobber med naturfoto.
– Dere har flere konkurranser i forbindelse med festivalen, kan du si litt om det?
– Vårt ønske var å engasjere barn og unge gjennom fotokonkurranser, da de etablerte allerede har mange gode fotokonkurranser å delta i. De to største er NNPC og Villmarksliv, som begge kommer til å ha sine vinnerbilder utstilt på fotomessen under festivalen. Det blir også en debatt om naturbilder på festivalen hvor to representanter for konkurransene, Pål Hermansen og de to vinnerne deltar.
– Kan publikum delta med spørsmål i denne debatten?
– Nei, vi har ikke lagt opp til at det skal være spørsmål og svar under debatten. Den beste anledningen for å snakke med fotografene er under fellesmiddagene som holdes på fredagen og lørdagen. Der er det mulig for hvem som helst å melde seg på. Meningen er at middagene skal bidra til å forsterke den sosiale delen, som er en av de viktigste grunnene til at folk går på festivaler.
– Er det fremdeles en mulighet for å få med seg utstillingene og foredragene for de som er litt sent ute?
– Det er fortsatt håp. Fem minutter før hvert foredrag selger vi eventuelle ledige plasser. Vi arrangerer et grunnkurs i fotografi som ennå ikke er fulltegnet, i tillegg arrangerer vi workshop i Lightroom for de spesielt interesserte hvor det også er noen ledige plasser. Og utstillingene er gratis for alle, så det er bare å komme!
Fotografi kommer til å ha en live instagramfeed fra festivalen både fredag og lørdag. Så dersom du ikke har muligheten til å komme kan du se litt av det som foregår på festivalen gjennom vår instagram konto.
instagram.com/magasinetfotografi