Vi kan godt avsløre det med en gang: Vi er vanvittig begeistret for dette kompaktkameraet. Hadde det bare ikke vært for prisen.
Romertallet II i modellbetegnelsen henspiller selvsagt på forgjengeren, Cyber-shot RX1R, og før det kameraet igjen modellen som innledet serien, RX1, sluppet på Photokina for fire år siden. Utseendemessig er «II» tilsynelatende lik sine forgjengere, men skinnet bedrar. Både i ytre forbedringer og innmaten er forskjellene så store at det nesten er meningsløst å sammenligne. Det eneste som fortsatt er likt, er objektivet. Det er en fast 35 mm f/2 Carl Zeiss Sonnar, som Sony åpenbart har følt er mer enn god nok selv om de har økt bildeoppløsningen fra 24 Mp til heftige 42 Mp. Ut fra hva vi kan se, stemmer det godt.
Sony RX1 var det første fullformat kompaktkameraet på markedet, og fremdeles er det bare Sony og Leica Q som konkurrerer i denne nisjen.
Tidligere måtte Sony RX1-eiere bruke skjermsøker eller kjøpe en kostbar optisk søker ekstra. Mens de to første Sony-modellene ble kritisert for å mangle innebygd søker, er denne på plass på RX1R II. Sony har laget en imponerende god og kompakt nedfellbar elektronisk 2,4 Mp OLED-søker, og har samtidig beholdt tilbehørsskoen (men den innebygde blitzen har måttet vike plassen).
Samtidig er skjermen blitt vippbar, men størrelsen er stort sett beholdt. Det er et svært kompakt kamera, men det kraftige objektivet gjør at noe lommekamera blir det ikke. Derimot går det fint i en vestlomme selv om objektivet buler ut. Strengt tatt kan man nesten si at Sony RX1R II er et 35-mm-objektiv med fast kamera på. Det veier 507 gram, det er faktisk det samme som speilløse Fujifilm X-T2 uten objektiv, og RX1R II har dobbelt så stor bildebrikke.
Noe må man forsake for den kompakte størrelsen: kameraet har ikke innebygget bildestabilisator, heller ikke objektivet. Og selv med den samme bildebrikken som Sony A7R II åpner ikke Sony for 4K video. Årsaken sies å være varmebegrensninger i en liten kamerakropp.
Derimot støtter kameraet Full HD video 1920×1080/60p. Mikrofonjack med strømforsyning er på plass, og med tilbehør (ikke inkludert) kan kameraet rigges med både ekstern skjerm og hodetelefon/monitor, samt XLR-kontakter. Uten at vi tror mange kjøper RX1R II for å drive med profesjonell video.
I hånden
Sony Cyber-shot RX1R II er virkelig lite. Du blir neppe vurdert som seriøs og «farlig» fotograf med dette kameraet. Men det du har i hendene, er faktisk et kamera som er i stand til å levere bilder i den ypperste, eksklusive klassen.
Ergonomisk er det ikke mer enn et brukbart kompaktkamera. Grepet er skuffende for et så kostbart kamera, og det burde fulgt med et bedre fingergrep til den prisen. Det leverer ikke Sony, men det kan kjøpes fra tredjeparter. Heller ikke solblender følger med, og det koster sjokkerende mye å kjøpe en ekstra.
Men la oss nå se realistisk på det: mye er gjort for at kameraet alltid skal kunne være med, og da er som nevnt kvaliteten kompromissløs. Sprettopp-søkeren gjør kameraet anvendelig også på stranden eller påskefjellet, og det følger med en gummi øyemusling som gjør det behagelig for brillebrukere. En svært kompakt USB-batterilader understreker reisevennligheten, men det knøttlille batteriet har også en begrensning: det har bare 1240 mAh kapasitet, og det duger til svake 220 bilder (CIPA).
Noe action-kamera er dette ikke, men i APS-C-modus kan du skyte inntil 5 bilder i sekundet. I fullformat bare halvparten. Lukkeren begrenser seg også til 1/4000 sekund.
Bildekvalitet
Bruksområdet for et kompaktkamera uten zoom er begrenset, men valget av 35 mm er et praktisk valg av en klassisk bildevinkel, som gjør det lett å unngå forvrengte perspektiver og motiver. Oppløsningen er samtidig så god, at med beskjæring er det lett å ta bilder der man «kommer innpå». Nærgrensen er også brukbar, med bare 20 cm i makromodus.
Kameraet er utstyrt med et variabelt lavpassfilter, som fysisk er to lavpassfiltre utenpå hverandre. Diffusering for å unngå moire kan stilles manuelt av eller på, eller man kan la kameraet velge selv. Vi fant det hensiktsmessig å sette denne i auto-modus. Dynamikken er oppsiktsvekkende god, og bildestøy er vanvittig godt dempet. Med litt fingerferdighet er bilder tatt på ISO 25.600 uproblematiske. Objektivet korrigeres automatisk til nesten perfekte nivåer med JPEG, men RAW-bilder viser både svak vignettering og tydelig tønnefortegning. Fargebrytningsfeil er godt korrigert, og ikke noe problem i praksis.
Konklusjon
Sony Cyber-shot RX1R II er kompaktkameraet som klarer alle lyssituasjoner, og kan bli med over alt. Vi savner bildestabilisator og pekeskjerm, men setter stor pris på den elektroniske søkeren og vippeskjermen.
Bildekvaliteten er kompromissløs, og kameraet duger fantastisk til reportasje og gatefoto. Dessverre gjør prisen på ca. 35 000 det til en uoppnåelig drøm for de fleste. Har du råd, løp og kjøp.