For mange år siden lanserte Pentax en prototype på et fullformat digitalt speilreflekskamera, og siden har Pentaxianerne ventet. Til nå. Hils på Pentax K-1.
Pentax er underdog’en blant speirefleksprodusentene. I hvert fall når det gjelder salgsvolum. Merkelig, for kameraene har, særlig de senere årene, vært svært bra. Men så har de manglet et fullformatkamera. Kanskje har det vært et argument for noen, men ikke nå lenger. For Pentax K-1 er et svært kompetent fullformat speilreflekskamera, som ikke bare tåler sammenligning med «de store». Det har også flere unike egenskaper på lur.
Kameraet
Pentax K-1, eller rettere Ricoh-Pentax K-1, er et middels stort, speilreflekskamera med hele 36 megapiksler oppløsning og en CMOS-brikke i fullformat. Bildebrikken er sannsynligvis bygget på samme lest som Nikon D800-serien og som Sony A7R, men som vanlig med Pentax’ egne finesser.
Her er som forventet en effektiv bildestabilisator (Shake Reduction, SR), som i tillegg har samme type mikrojustering som hos Pentax K-3 II. CMOS-brikken har ikke optisk lavpassfilter, men igjen har Pentax inkludert sin elektroniske AA-filtersimulering, som skal svekke mulighetene for å få moire.
Kameraet er kraftig bygget, og innbyr til bruk. Skjermen har fått en unik fireveis justeringsfunksjon, slik at du kan vippe den i alle retninger. Søkeren har 100 % motivdekning og forstørrelsen, 0,7x er normalt god. Kameraet har to minnekort, og inngang for både mikrofon og utgang for hodetelefoner. Huset er for det meste bygget i lettmetall, men toppen av prismet er dekket av kunststoff for å gi bedre GPS-antenne. Derfor er også kameraet uten innebygd blitz.
Pentax K-1 tar stillbilder med 36 megapiksler i fullformat, eller 15 megapiksler i APS-C-format. Pentax har aldri sluttet å lage fullformatoptikk, men kan ikke sies å ha like godt utvalg som sine større konkurrenter. Derimot har Pentax et godt utvalg kompakte og lyssterke objektiver med fast brennvidde. I tillegg til stillbilder tar Pentax K-1 Full HD video, men ikke 4K-video.
Egenskaper
Kombinasjonen av fullformat og innebygd bildestabilisator er nok signalfunksjon nr. 1. Men også det kraftig værbeskyttede huset, som gjør det minst like pålitelig ute i felten som sine dyrere konkurrenter. Kameraet har dessuten en knapp som kan lyse opp viktige deler i mørket, en unik betjeningsfordel det er alene om i sin klasse.
Autofokusen dekker en forholdsvis liten del av søkerbildet, men av de 33 fokuspunktene er hele 25 kryssfølsomme. GPS er innebygd, og sammen med et kompass og mikrojusteringer av bildebrikken byr K-1 på en astro-tracerfunksjon som beregner jordrotasjonen for å unngå at stjerner gjengis som streker på himmelen.
Ergonomi
Typisk for Pentax er grepet godt, og betjeningen logisk under fingrene, og huset er laget mer for praktisk bruk enn for å være minst mulig. Men, vi synes at noen av knappene kunne vært større og mer tydelige. For et kamera som frister til turbruk i all slags vær, er det ikke spesielt godt tilpasset hansker.
Søkeren gir skarpe bilder på mattskiven, men vi synes den kunne vært lysere. Okularet og gummibeskyttelsen er fin for brillebrukere. Kontrollene er omfattende, også de direkte med knapper. Hele 5 brukerinnstillinger er eksempel på dette. Ellers vil Pentax-brukere føle seg hjemme i betjening og menyvalg.
Ytelse
Pentax K-1 er på ingen måte et sport- eller actionkamera, men responsen er likevel god med ett unntak I Liveview-modus er både utløser og tilbakemelding tregt. Autofokus har aldri vært Pentax sterkeste side, og den er heller ikke på nivå med mange av konkurrentene i hastighet.
Serieopptak med 4,4 bilder i sekundet med full oppløsning og fullformat er moderat, det blir litt bedre om du bruker APS-C-format og 15 megapiksler. Videoytelsen er OK, men heller ikke markedsledende. Det er ikke noe galt med ytelsen, men det er ikke derfor du eventuelt velger Pentax K-1.
Bildekvalitet
Med 36 megapiksler og avanserte funksjoner for å trekke ytterligere oppløsning ut av motivene, er det ingen overraskelse at bildene fremstår som svært detaljrike, selv med den relativt enkle zoomen vi benyttet under testen, Pentax’ nye D-FA 28–105 mm f/3.5-5.6 ED DC WR. Den omtalte piksel shift resolution-funksjonen virker merkbart, men krever et stødig stativ og stabilt stativhode, og statiske motiver. Den minste bevegelse avsløres i bildedetaljene, før du vet ordet av det. Ellers er bildene preget av god fargedybde, meget god dynamikk, og høy følsomhet med lite bildestøy. Konkurrentene har høyt nivå på bildekvaliteten, og Pentax-brukerne vil glede seg over å kunne levere bilder av samme klasse som betydelig dyrere konkurrentkameraer.
Vi kunne ønsket oss noe mer sting i JPEG-filene, men råfilene er gode å jobbe med. Med litt kyndig etterbehandling går det fint å bruke bilder tatt på ISO 51.200 i middels store formater og på web. De to øverste ISO-trinnene ville vi reservert til nødstilfeller.
Konklusjon
Med K-1 spiser Pentax kirsebær med de store. Ikke bare det, de leverer et fullformatkamera med fullt konkurransedyktig bildekvalitet og normal ytelse til en svært gunstig pris. Kameraet har værbeskyttelse og spesialiteter det er alene om i sin klasse, som gjør det attraktivt både for natur- og stjernefotografer.
Pentax K-1 scorer høyt på disse feltene, litt lavere på ytelse og video-egenskaper, som er OK, men ikke løp-og-kjøp-argumenter. Foreløpig er objektivutvalget noe begrenset, men kompatibiliteten bakover er god, og mange har eldre Pentax-objektiver som teknisk sett passer. Et kamera mange har råd til, og et svært godt kjøp.