Olympus Pen-F med 20 Mp og søker

I dag lanserer Olympus en ny generasjon av sin kompakte Pen-serie. Olympus Pen-F henvender seg til entusiastene, og kanskje særlig til dem som tidligere har valgt bort Pen-serien fordi kameraene har manglet søker. Med ny 20 Mp bildebrikke og mulighet til 50 Mp multi-shot-bilder vil Pen F også friste mange OM-D-brukere. Fotografi har prøvd et tidlig eksemplar av nykomlingen.

Hittil har Olympus delt sine speilløse kameraer i to serier, som har hatt ganske ulike målgrupper. Mens OM-D-serien har henvendt seg til entusiastene og de profesjonelle, har Pen-serien først og fremst henvendt seg til amatørene som ønsker et stilig, kompakt systemkamera. Og som aksepterer skjermen som søker. Men det har også etterlatt et tomrom mellom de to gruppene, som både Panasonic og andre konkurrenter har vært flinke til å tette.

En tredje linje

Pen-F er starten på noe nytt for Olympus. På mer enn en måte. Ikke bare er det et avansert premium-kamera i rangefinderstil med det meste den dedikerte fotografen kan ønske seg, det er også første Olympus-kamera med en ny 20 Mp bildebrikke. På mange områder er derfor Pen-F Olympus’ mest avanserte kamera når det lanseres i dag. Spesifikasjonene er nemlig imponerende.

Vi har prøvd en tidlig versjon av Pen-F noen dager, og sitter igjen med inntrykk av at dette er mer et seriøst systemkamera for avanserte fotografer som vil jobbe diskret og lett, enn en fortsettelse av Pen-serien. Olympus Pen-F er et kamera som føyer seg inn i rekken av kameraer til gatefotografering, reportasje og diskret sosial fotografering der vi finner bl.a. Leica M, Fujifilm X-serien, Panasonic lumic GX-7 og GX-8, samt Sony A6000 og deres like.

 (Foto: Toralf Sandåker)
Bakfra ser du de mange fysiske betjeningsdelene, med funksjonsvelger som har hele fire egne brukervalg, to kontrollratt (rundt utløseren og bak ved tommelen), eksponeringskompensasjon og rikelig med programmerbare funksjonsknapper. (Foto: Toralf Sandåker)

Noen utfordrer til OM-D E-M1 er det likevel ikke. Den ekstreme værbeskyttelsen du finner i EM-1 glimrer med sitt fravær. Olympus spesifiserer ikke værbeskyttelse for Pen-F, men med et svært godt sammenskrudd hus i metall – med få skjøter og uten en synlig skrue – er det ikke mange svake punkter som støv og fuktighet kan trenge inn i. Likevel – å spyle kameraet i dusjen, slik du kan gjøre med E-M1 og passende objektiver, er ikke å anbefale.

Olympus Pen-F er svært kompakt, ikke mye større en tidligere Pen-kameraer. Men det har altspå en innebygd elektronisk OLED-søker på 2,36 Mp, ganske lik den som OM-D E-M1 har, men mindre forstørrelsesgrad. Og du merker når du tar det i hendene at det veier en del – her er ikke mye plast. Olympus har likevel klart å holde vekten på 427 g, bare sju gram mer enn toppmodellen hittil i den søkerløse Pen-serien, Olympus Pen E-P5.

Stil og funksjonalitet

Olympus Pen-F leveres i tofarget sort/sølv eller sort utførelse, og er klassisk i stilen. Kvalitetsfølelsen når du holder i det og bruker ratt og hjul er stor, kvalitetsfølslsen til knapper og brytere er også god for den kompakte størrelsen. Olympus har alltid levert førsteklasses mekanikk, og lytter til fotografenes ønsker så de ikke faller for å lage et slikt elektronisk kamera for elektronisk. For det er selvsagt et elektronisk kamera fra innerst til ytterst. De mekaniske rattene og bryterne gir derfor tilgang til et imponerende utvalg funksjoner.

 (Foto: Toralf Sandåker)
Pen-F har fått en vribryter på fronten som gir rask tilgang til kreative effekter, bl.a. to nye justerbare forhåndsinnstillinger for sorthvittbilder og fargebilder. Her har vi satt på det ekstra L-grepet ECG-4.  (Foto: Toralf Sandåker)

Kameraet har fått den avanserte 5-aksers bildestabilisatoren vi kjenner fra OM-D E-M1 og E-M5 Mk II, som langt på vei overflødiggjør stativet. Vi fotograferte med en rekke objektiver, bl.a. det nye 300 mm f/4 IS, og fikk bekreftet hvordan Olympus’ bildestabilisator nærmest fryser bildet når du tar det i bruk. Som hos E-M5 Mk II kan den presise mikrojusteringen av bildebrikken som stabilisatoren har, benyttes til å ta høyoppløste bilder med ‘High Res Shot’. Du trenger et statisk motiv og kamera på stativ, og kameraet tar automatisk 8 ulike opptak med bildebrikken forskjøvet eksakt en halv piksel i alle retninger. Med den nye 20 Mp CMOS-brikken gir det et RAW- eller JPEG-bilde på hele 50 Mp, samtidig som støyen er lavere og dynamikken bedre enn et tilsvarende bilde med enkelteksponering.

Vi har så vidt fått prøvd funksjonen, og viser en prøve her (merk at kameraet var en betaversjon, og at bildekvaliteten ikke nødvendigvis er endelig). I dette bildet er et utsnitt av 20 Mp-bildet felt inn for sammenligning av oppløsningen. Klikk på bildet for høyoppløst versjon (9,2 megapiksler i JPEG).

Pen-F
Her er et 50 Mp bilde tatt med Olympus Pen-F og m.Zuiko 17 mm f/1.8. (Foto: Toralf Sandåker)

Den 3″ store vridbare skjermen er en hjelp når du skal fotografere fra høy eller lav vinkel, og viser 1037 k piksler. Som ventet hos Olympus er det en berøringsskjerm, der du får tilgang til de fleste funksjonene – om du ønsker. Video støtter Full HD ved 60 fps, med full bildestabilisering. Til seriøs video trenger du ekstern lyd, kameraet har ikke ekstern mikrofoninngang. Men du får mulighet til å eksportere ren HDMI video (uten lyd) med 1080/25p og 4:2:2 subsampling (gir bedre videogjengivelse enn video lagret på minnekortet). Vi har ennå ikke testet videoopptak på Pen-F, men erfaringen fra E-M5 Mk II gir grunn til å forvente god kvalitet med håndholdt video også med Pen-F.

De vanligste tilkoblingene er på plass. Her er standard ISO tilbehørssko, men ingen blitz innebygd. Derimot leverer Olympus med en liten ekstern blitz. Batteriet, som skal gi strøm til ca. 330 eksponeringer eller 80 minutter filming, sitter på undersiden sammen med minnekortet, og er tilgjengelig selv med L-grepet på.

Verdens raskeste respons?

Ytelsen på de siste Pen- og OM-D-kameraene har vært meget bra, og selv med høyere bildeoppløsning, følger Olympus opp med svært god ytelse og respons på Pen-F. Produsenten hevder at Pen-F har den raskeste responstiden av noe systemkamera i dag fra utløseren trykkes ned til bildet tas. Serieopptak tas inntil 10 bilder pr. sekund, mens serieopptak med AF på hvert bilde stopper ved 5 bilder/sekund. Nytt er også at AF punktlysmåling er koblet til AF-punktet for riktig eksponering, noe Olympus har manglet.

Her er selvsagt innebygd støtte for WiFi, med svært god fjernkontroll av både stillbilder og video. Vårt eksemplar var ikke utstyrt med fungerende WiFi ennå, så dette fikk vi ikke testet, men vi kjenner godt appen og funksjonaliteten fra før. Ta også med Olympus’ velprøvde (siden 2003) ultralydsfilter som er det mest effektive vi kjenner til å holde støv borte fra bildebrikken.

Olympus Pen-F virker som en farlig fristelse for den som allerede har investert i MFT-standarden, og vil åpenbart utfordre Panasonic. Men også Sony og Fujifilm må finne seg i å bli vurdert mot nykomlingen. Olympus’ fortrinn overfor disse er den store objektivparken. Olympus alene har rundt 40 objektiver å velge blant, i tillegg kommer Panasonics mange MFT-objektiver, samt tredjepartsoptikk og all verdens objektiver som passer via adapter.

Olympus Pen-F er klar til levering i februar og vil koste ca. 13.500 kroner for huset alene, men vil også selges i kit sammen med enten M.Zuiko Digital ED 14–42mm f/3,5–5.6 EZ eller M.Zuiko Digital 17mm f/1,8 for hhv. ca. 15.000 og 16.000 kroner.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Nordic Light-inntrykk: Ida Marie Kristiansen
Ida Marie Kristiansen er Photo Art-elev ved Bjerkely folkehøgskole. På torsdag var...
Read More
0 replies on “Olympus Pen-F med 20 Mp og søker”