Portfolio: Nils Thune og stillheten

The Rule of Life © Nils Thune

Nils Thune begynte for alvor med fotografi i voksen alder og deltok på sin første fotoworkshop da han var 46. Og det er stillheten som er den røde tråden i hans prosjekter.

Hans første workshop ga mersmak og Nils Thune begynte å bruke stadig mer tid påfotografiet. Etter en relativt kort karriere som fotograf har han allerede fått mye oppmersomhet rundt sine bilder, og det er et utvalg fra hans to dokumentarserier Ola Haugen og The Rule of Life som blir stillt ut på Hamar Sagbladfabrikk. Men hvorfor ble det akkurat dokumentarfotografiet som ble hans bane?

– Det var helt tilfeldig. Den interessen vokste gradvis frem etter det første møte med Ola Haugen og det første møte med munker og nonner i et kloster i Roma. Men, uten Morten Krogvold’s oppmuntring til å dykke dypere ned i prosjektene, ville den interessen ikke ha blomstret opp. Hans veiledning, og interessen han har vist meg, har vært essensiell for meg som søkende fotograf.

– Hva var bakgrunnen for at du begynte å jobbe med de to seriene du nå stiller ut?

– Det var Våningshuset til Ola som fikk meg til å kjøre av Skogbygdsvegen i Vågå og ned til gardsplassen hans. Det var som å se Våningshuset på Midtre Tune, gården som far og bestefar kommer fra. Nøkkelen sto i ytterdøra. På kjøkkenet satt Ola.
På en workshop i Roma vandret jeg gatelangs på jakt etter motiver. En grytidlig morgen gikk jeg forbi kirken Trinita dei Monti på toppen av Spansketrappen. Jeg hørte lyden av vakker sang inne i kirken. Nonner og munker i bønn. Det ble en sjelsettende opplevelse og starten på en fotografisk reise hvor jeg besøker og bor i ulike klostre i Europa og Canada.

– Du jobber enkelt, med Leica og et eller to objektiv. Hvorfor har du valgt å jobbe på denne måten?

– Jeg følte at mitt fabelaktige fullformat speilreflekskamera kom i veien for motivet. I starten klarte jeg ikke å finne en god fotografisk prosess. Morten Krogvold viste meg sitt Leica M7. Med dette solide, enkle kameraet i hånden, bestemte jeg meg der og da for å selge alt mitt fotoutstyr, og re-invistere pengene i en Leica M9. Det forandret fullstendig min fotografiske prosess. Den ble forenklet, og jeg følte at jeg var i kontroll når fotografiet skulle lages.

– Har du noen nye prosjeter på gang?

– Ola Haugen og The Rule of Life fortsetter. Begge prosjektene hadde sin spede start i 2011.  I juli reiser jeg til neste kloster, 10 dager i Köln. Men, i fjor startet jeg mitt tredje dokumentarprosjekt så langt i mitt relativt korte liv som fotograf. I ett år nå har jeg dokumentert Telemark Bataljon (TMBN) fra innsiden. Prosjekttet går nå inn i sitt andre år, jeg trenger tid til å ta de gode fotografiene. Etterhvert ønsker TMBN også å lage en dokumentarisk bok fra prosjektet. Det er de prosjektene jeg har. Tre langsiktige dokumentar prosjekter som spenner over veldig forskjellige livsstiler og livsvalg.

Utstillingen åpnes i kveld, torsdag 11. juni, av Morten Krogvold. Bildene henger i hele første etasje på Hamar Sagbladfabrikk og vises frem til 31. august.

www.hamarsagbladfabrikk.no

Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
Tre på rad: Smarte fotosekker
Har du vært på jakt etter en liten og praktisk fotosekk? Det finnes...
Read More
0 replies on “Portfolio: Nils Thune og stillheten”