Fujifilm x100: Lyssterk retro-lekkerbisken

Fotografis Toralf Sandåker og Morten Løberg har begge hatt anledning til å teste nyeFujifilm X100. Vi har tatt en liten sniktitt på kameraet, men Sandåkers grundige test kan de lese i neste nummer av Fotografi som kommer 11. mai.

Fujifilm Finepix X100 ligner et “gammeldags” kompaktkamera for film. Faktisk minner kameraet meg mye om mitt 15 år gamle Contax G2. X100 har riktignok ikke utskiftbar optikk (derimot et fast 23 mm objektiv med lysstyrke 2.0), men betjeningsfunksjonene på X100 er mye smartere. Objektivet gir samme utsnitt som et 35 mm vidvinkelobjektiv gir på småbildefilm eller fullformatsensor. Sensoren i X100 er en 12,3 Mp CMOS-sensor i APS-C-format.

Fujifilm har valgt en annen løsning en de tradisjonelle eksponeringsprogrammene. I stedet har de utstyrt kameraet med et tradisjonelt lukkertidshjul og en blenderring på objektivet. Både lukkertidshjulet og blenderringen har en A-innstilling (Auto). Stiller du både lukkertidshjulet og blenderringen på Auto har du i praksis “Program” – eller “P” –  eksponeringsautomatikk (kameraet velger både lukkertid og blenderåpning). Velger du lukkertid manuelt mens blenderingen står på Auto har du i praksis “S” eksponeringsautomatikk, hvor kameraet stiller riktig blender (Canon-brukere kjenner dette eksponeringsprogrammet som “Tv”). Velger du selv blenderåpning mens lukkertidshjulet står på Auto, har du i praksis “A” eksponeringsautomatikk hvor kameraet automatisk stiller inn lukkertiden (Canon-brukere kjenner dette eksponeringsprogrammet som “Av”). Stiller du inn både lukkertid og blenderåpning selv har du full manuell kontroll. For en fotograf er dette en både enkel og smart løsning.

X100 utmerker seg ellers med god og brukervennlig plassering av nødvendige innstillingshjul og brytere. Eksponeringskompensasjonen er lett å stille inn. Det er enkelt å veksle mellom manuell fokus og autofokus. Ved manuell fokusering vrir du på en fokuseringsring på objektivet. Og det er enkelt å veksle mellom vanlig gjennomsiktsøker med bilderamme som viser utsnitt og elektronisk søker.

Begge søkerne er gode. Den elektroniske søkeren henter bildet fra bildesensoren gir et klart bilde med høy oppløsning som ikke “lugger” like mye som de elektroniske søkerne vi har sett til nå. Er du ikke helt bekvem med elektronisk søker får du en god, gammeldags rammesøker ved ganske enkelt å skyve på en hendel strategisk plassert og lett tilgjengelig ved utløseren. Det er enkelt å skifte mellom gjennomsiktsøker og elektronisk søker mens du fotograferer.

Objektivet er skarptegnende og nesten fritt for fortegning. Krevende motiver som f.eks. en trekrone mot himmelen viser ingen tegn til dårligere skarphet ut mot hjørnene. Det som overrasker meg positivt med kameraet er at det gir svært god bildekvalitet ved høy ISO. Det kalibrerte ISO-området går fra 200 til 6400, og selv ved høyeste ISO er bildekvaliteten god.

Mine innvendinger mot X100 er først og fremst at det kan være tregt i bruk og at autofokusen blir ustabil i svakt lys. Du kan fint fotografere flere bilder i rask rekkefølge, men i enkeltbilde-modus hvor du vil fokusere, låse fokus og deretter ta bilde på egnet tidspunkt må du vente til forrige bilde er ferdig skrevet til minnekortet (NB: Se kommentar fra Thomas (under) vedr. dette!). Og det tar flere sekunder hvis du fotograferer i JPEG Fine og råformat samtidig. Alternativt kan du stille kameraet på seriefotografering, men da får du ikke låst autofokus hvis du ønsker det. Du kan selvfølgelig også velge manuell fokusering, så det er veier rundt problemet. Men noe hurtig kamera er ikke X100.

En annen detalj jeg slet litt med var innstillinghjulet bak på kameraet som har en trykknapp i sentrum. Trykknappen og innstillingshjulet styrer forskjellige funksjoner, men det er veldig lett å stille på hjulet når du prøver å trykke på knappen. Med hansker blir vel presisjonsnivået lik null. På den annen side, dette er ikke noe spesielt for hverken Fujifilm eller dette kameraet – det er innstillinger på min gamle Contax G2 som jeg heller ikke får til med hansker på.

Fujifilm har uansett lansert en lekkerbisken av et kamera, i solid, klassisk utførelse med et svært godt objektiv. Toralf Sandåker har gått grundigere til verks enn jeg har gjort, og blant annet studert laboriatorietester av optikken. Hans resultater og vurderinger kan du lese i Fotografi nr. 3, som utkommer 4. mai.

Prisen for Fujifilm X100 vil sannsynligvis legge seg litt under 10.000 kroner.

Det kan uansett bli vanskelig å få kjøpt kameraet før den tid. Noen forretninger har fått det, men etter jordsjelvet og den påfølgende tsunamien i Japan tok det flere uker før Fujifilm fikk gjenopptatt produksjonen av X100. Fabrikken som lager kameraet lå midt i området som ble hardest rammet av jordskjelvet.

Her er noen testbilder fotografert med X100 i helga:

Blender 8.
Blender 8, utsnitt 100 %. Det er i praksis vanskelig å se noe skarphetstap mot hjørnene, hvilket tyder på et meget godt objektiv.
ISO 1600, auto hvitblanse og autofokus. I svakt lys blir autofokusen upålitelig og det kan være like greit å bruke manuell fokus.
ISO 1600, utsnitt 100 %, lett oppskarpet
ISI 6400
ISO 6400, utsnitt i 100 % størrelse, forsiktig oppskarpet.
Tags from the story
More from Morten M. Løberg
I flyktningenes spor
Fotograf Espen Rasmussen har fulgt i flytningers fotspor over en periode på...
Read More
2 replies on “Fujifilm x100: Lyssterk retro-lekkerbisken”
  1. says: Thomas

    Korreksjon

    I enkeltbildemodus må du IKKE vente på at kameraet er ferdig med å skrive til minnekort før du kan ta nytt bilde. Hvis kameraet derimot står i seriebildemodus, så må man vente til bildet er skrevet til minnekortet før man får gjøre noe. Jeg vil egentlig karakterisere dette som en firmwarebug, som altså bare gjelder i seriebildemodus (må ikke forveksles med AF-S og AF-C modus).

    1. Det er nok det jeg har gjort; blandet sammen seriebildemodus og AF-C. Godt at det er slik Thomas opplyser, ellers ville jeg nok betraktet det som en vesentlig ulempe.

Comments are closed.