Flere norske og internasjonalt kjente fotografer er allerede klare for Nordic Light fotofestival neste år. En av gjestene er den franske fotografen Lucien Clergue, som også regnes som Arles-festivalens far.
Nordic Light har i skrivende stund sikret seg enda fem fotografer; fra Kina kommer Chin Chin Wu og fra Nederland er Erwin Olaf representert. Dessuten kommer Lucien Clergue fra Frankrike, Gered Mankowitz fra England og Deborah Turbeville fra USA.
Lucien Clergue (1934, Frankrike)
Clergue er født og oppvokst i Arles, i en familie med begrensede økonomiske midler. Han startet sin kunstneriske karriere som fiolinist, men oppdaget snart at det var innen fotografi han skulle komme til å gjøre det stort. Han fikk mulighet til å presentere bildene sine for Pablo Picasso under en tyrefekting i Arles. Dette bekjentskapet utviklet seg til et nært og varmt vennskapsforhold som varte i nesten 30 år. Boken ”Picasso my friend” er en dokumentasjon på minneverdige og viktige øyeblikk gjennom disse årene. I dag kan Clergue se tilbake på en lang og innholdsrik karriere som fine art fotograf, forfatter, foreleser, illustratør og filmskaper. Han var i 1968, sammen med kameraten Michel Tournier, med på å grunnlegge den årlige The Recontres d’Arles photography festival, en av de største fotofestivalene i Europa. Clergue har holdt uttallige utstillinger verden over, mottatt en rekke priser og har høstet enorm anerkjennelse for sine bilder. Under Nordic Light vil du bl.a. få se fotografier av omreisende entertainere, sigøynere, Picasso, tyrefekting, samt en god porsjon akt.
Gered Mankowitz (1946, England)
Du har sannsynligvis sett bildene til denne mannen en hel rekke ganger uten at du har reflektert over hvem kunstneren er; på postkort, LP plater, CD omslag, postere og lignende. Mankowitz er rett og slett legendarisk! Han har fotografert rockeartister i mer enn 45 år, og har udødeligjort The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Slade, Elton John, Kate Bush, The Eurythmics og en hel drøss med andre artister. Mange av hans portretter kan du se igjen ved å besøke the National Portrait Gallery i London, der hans fotografier er stilt ut på permanent basis. Mankowitz’ spesialfelt er celebriteter, og du vil finne igjen hans portretter i flere av de største magasinene og innenfor reklameindustrien.
Mankowitz ble, i motsetning til Clergue, født inn i en velstående familie med en far som var forfatter og en mor som var psykolog. Imidlertid fant han seg ikke til rette på skolebenken, og droppet ut av skolen som 15 åring. Han var heldig å treffe på fotografen Tom Blau i Camera Press Ltd (også han en legende), samt skuespilleren Peter Sellers, og ble inspirert og oppmuntret til å velge en karriere innenfor fotografering. Etter bare to år etablerte han sitt første studio i Mason’s Yard, midt i hjertet av 60-tallets musikermiljø i London. Derfra har det bare gått slag i slag. Til våren gjester han Kristiansund; la oss gi han en velkomst som er en rockestjerne verdig! (www.mankowitz.com)
Deborah Turbeville (1938, USA)
Turbeville ble født i Massachusetts og vokste opp i New England. Som 20 åring flyttet hun til New York og arbeidet som moteredaktør. Ganske snart forsto hun at hennes hjerte brant mer for fotografiene enn selve teksten. Et bilde kan som kjent uttrykke mer enn tusen ord. Hun har siden den gang dedikert seg til fotokunsten. I dag pendler hun mellom New York, Mexico og St. Petersburg; sistnevnte den byen hun henter mest inspirasjon fra. I 2002 mottok hun Fulbright-stipend for sine forelesninger på the Baltic School of Russia. I 2005 holdt hun sine inspirerende foredrag på the Smolney Institute, St. Petersburg. For tre år siden la hun imidlertid undervisning til side for å reise Europa rundt. Resultat; nydelige fotografier av mennesker og steder fanget på en slik måte som bare Deborah kan. Hennes arbeid lokker og begeistrer et stadig større publikum. Unge kunstnere oppsøker henne for veiledning, råd, kunnskap, for å finne inspirasjon, og lære mer om hennes ungdommelige måte å visualisere verden og livet på. (www.deborahturbeville.com)
Erwin Olaf (1959, Nederland)
Olaf har sin utdanning fra the School of Journalism i Utrecht. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd som 29-åring ved å kombinere fotojournalistikk og studio-fotografering. Hans tidlige verk preges av dokumentarbilder i sort/hvitt. Gradvis har han innført farger, og den senere tiden også digital manipulering. De ulike uttrykkene står i sterk kontrast til hverandre. Sterke inntrykk gjør også bilder av iscenesatte voldsepisoder gjennomdynket av blod, og uforbeholden, grensesprengende nakenhet. Hans arbeid er utfordrende og kan til tider provosere. Ikke overraskende har denne evnen til å tiltrekke seg oppmerksomhet blitt godt mottatt i reklamebransjen, og følgelig har det resultert i gullkantede oppdrag fra bl. a. BMW, Microsoft, Lavazza – italienernes favorittkaffe, Nintendo, Diesel Jeans og Heineken. Det viser seg at Olaf også er et talent innenfor video- og filmproduksjon, og hans kortfilmer har blitt vist på filmfestivaler over hele verden. Han har mottatt en rekke priser, og hans utstillinger har blitt betraktet av tusentalls. I mai tar han turen til lille, store Kristiansund. Det setter vi pris på! (www.erwinolaf.com)
Chin Chin Wu (Kina)
Hun er den første kinesiske fotografen som besøker Nordic Light, og kanskje også en av de som vil vekke størst oppsikt for sine bilder. Har du ikke sett et kvinneunderliv tidligere, så vil du i alle fall få mulighet til å se det nå. Her overlates absolutt ingenting til fantasien.
”Kunnskap om kroppen er en viktig forutsetning for å kunne ta slike bilder”, uttaler Wu. Her er hver krik og krok undersøkt. Erotikk og seksualitet er kjernen i hennes arbeid som har høstet flere priser. Utstillingene har blitt vist over hele verden. Til Kristiansund kommer hun med utstillingen Vis-à-vis, Portraits of New Women.
Wu har pianoutdanning fra Rice University, Houston, Texas i 1999, og har studert Photography and Multimedia ved Universitetet i Paris (2003), og Fine Arts in Photography ved Ecole Nationale Supérieure Louis Lumière, Paris (2006). (www.chinchinwu.net)